News

Studiul care ne dă fiori! COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare la câteva luni după infectare

01.12.2020 | 17:22
Studiul care ne da fiori COVID19 poate provoca leziuni pulmonare la cateva luni dupa infectare
ADVERTISEMENT

În urma unui studiu realizat recent, oamenii de stiință din cadrul Universității Oxford au ajuns la concluzia că boala provocată de virusul SARS-COV-2 poate cauza leziuni pulmonare chiar și până la trei luni după infectare.

Pentru o mai bună acuratețe, aceștia au utilizat o tehnică de scanare inovativă, bazată pe examinări prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) și xenon. Potrivit experților în pneumologie, astfel de teste sunt extrem de importante în cazul pacienților cu COVID-19, întrucât ele fac posibilă detectarea leziunilor pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Profesorul Fergus Gleeson, coordonatorul studiului, a examinat în acest mod zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani. Opt dintre ei acuzau probleme respiratorii și stări de oboseală la trei luni după infectare.

COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare chiar și la 3 luni după infectare

Trebuie spus, însă, că niciuna dintre persoanele care a făcut obiectul studiului nu a fost internată la terapie intensivă şi nu a avut nevoie de ventilație mecanică. În plus, scanările convenţionale nu au detectat probleme la nivelul plămânilor.

ADVERTISEMENT

Au ieșit, în schimb, la iveală mai multe leziuni pulmonare, acele zone în care aerul nu circulă cu uşurinţă în sânge, la opt dintre pacienţii care respirau cu dificultate.

Rezultatele l-au determinat pe profesorul Gleeson să pună bazele unui studiu axat pe 100 de pacienți, pentru a verifica dacă se constată aceleași probleme în cazul celor care nu au fost spitalizaţi şi nu s-au confruntat cu simptome grave ale bolii.

ADVERTISEMENT

Mă aşteptam la unele leziuni pulmonare, dar nu la nivelul pe care l-am observat. Riscul unor boli grave şi al morţii creşte puternic în cazul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

Însă, dacă studiul va arăta că leziunile pulmonare apar la un grup de vârstă mai larg şi inclusiv la bolnavii de COVID-19 care nu sunt spitalizaţi, situația se va putea schimba”, a explicat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Dezvoltată de un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, noua tehnică de scanare asigură o modalitate „unică” de descoperire a leziunilor pulmonare cauzate de COVID-19, precum și leziunilor acestora.

În alte boli fibrotice ale plămânului, am arătat că metodele sunt foarte sensibile în privinţa acestei afecţiuni şi sperăm ca aceste rezultate să ajute la înţelegerea bolii de plămâni covid-19”, a declarat profesorul James Wild, coordonatorul grupului de cercetători.

ADVERTISEMENT