News

Studiul care ne dă fiori! Vaccinul Pfizer are eficiență redusă împotriva tulpinii sud-africane

03.02.2021 | 08:04
Studiul care ne da fiori Vaccinul Pfizer are eficienta redusa impotriva tulpinii sudafricane
ADVERTISEMENT

Cercetătorii britanici au constatat că vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech are, din păcate, eficiență redusă împotriva infectării cu tulpina din Africa de Sud, care conţine o mutaţie îngrijorătoare.

Datele preliminare ale studiului realizat, totuși, pe un număr relativ mic de pacienți sugerează că o proporţie semnificativă a persoanelor de peste 80 de ani ar putea să nu fie protejate suficient împotriva noilor variante ale virusului, până la administrarea ambelor doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Au fost folosite probe sangvine prelevate de la 26 de persoane care au primit prima doză a serului Pfizer/BioNTech cu trei săptămâni înainte de a fi testaţi, pentru a vedea dacă inocularea va proteja împotriva a două variante ale virusului SARS-CoV-2: varianta britanică, cunoscută sub denumirea B1.1.7, şi varianta sud-africană, care conţine mutaţia E484K.

Vaccinul Pfizer nu este foarte eficient împotriva tulpinii sud-africane a coronavirusului

O îngrijorare deosebită o reprezintă apariţia mutaţiei E484K (descoperită în varianta sud-africană), care a fost depistată până în prezent la un număr relativ mic de persoane.

ADVERTISEMENT

Cercetarea noastră sugerează că vaccinul este posibil să fie mai puţin eficient când vine vorba despre această mutaţie”, a explicat Ravi Gupta, profesor la Institutul de Imunologie Terapeutică & Boli Infecţioase din cadrul Universităţii Cambridge și coordonator al studiului.

În urma analizei probelor de ser recoltate, s-a constatat că toţi participanţii, cu excepţia a şapte persoane, aveau niveluri de anticorpi suficient de ridicate pentru a neutraliza virusul şi, implicit, pentru a proteja împotriva infecţiei.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, când oamenii de ştiinţă au adăugat mutaţiile-cheie aflate în varianta B1.1.7 au descoperit că eficacitatea vaccinului a fost afectată, în medie, cu o concentraţie de două ori mai mare de anticorpi necesari pentru neutralizarea virusului.

Odată adăugată şi mutaţia E484K, au fost necesare niveluri chiar mai ridicate de anticorpi pentru neutralizarea virusului, cu o medie de 10 ori mai mulţi anticorpi necesari pentru a proteja împotriva infecției.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca o proporţie semnificativă de persoane peste 80 de ani să nu fi dezvoltat anticorpi protectori neutralizanţi împotriva infecţiei la trei săptămâni după prima doză de vaccin”, a mai spus Ravi Gupta.

Date ale unor studii clinice publicate săptămâna trecută referitoare la alte două vaccinuri împotriva COVID-19 – produse de Novavax şi Johnson & Johnson – au descoperit de asemenea că varianta sud-africană le reduce abilitatea de a proteja împotriva bolii.

ADVERTISEMENT