Pentru mulți, cana de cafea de dimineață este momentul favorit al zilei. Totuși, un număr mare de persoane se tem că băutura revigorantă le-ar putea face, de fapt, rău. Adevărul, însă, a fost dezvăluit de o echipă de specialiști care a analizat mai multe studii.
Mirosul de cafea este de ajuns pentru a-i face pe mulți să se ridice din pat dimineața. Tot băutura revigorantă este cea care la care apelează atunci când au nevoie de energie pentru a duce la bun sfârșit toate sarcinile de zi cu zi.
Cu toate acestea, există și persoane care se tem ca nu cumva cafeaua să fie, de fapt, periculoasă pentru organism. Un studiu complex, însă, a dovedit că băutura populară poate asigura o viață mai lungă și mai sănătoasă.
O echipă de cercetători de la Universitatea Coimbra din Portugalia a examinat relația dintre consumul de cafea, ratele mortalității și indicatorii de sănătate. Studiul lor s-a bazat pe analiza a 85 de cercetări anterioare, care au inclus participanți din Europa, America, Australia și Asia.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că este bine să fie consumate trei cești de cafea pe zi. Acest obicei este legat atât de o durată de viață sănătoasă mai lungă, reprezentând perioada trăită fără afecțiuni grave.
De asemenea, este asociat și cu speranță de viață crescută, adăugând în medie 1,84 ani unei persoane obișnuite. Cercetătorii sugerează că consumul regulat de cafea ar fi asociat cu o conservare a funcțiilor.
Trei cești de cafea pe zi poate influența, astfel, modul în care îmbătrânim. „Analiza noastră subliniază rolul pe care consumul regulat și moderat de cafea îl poate juca în medierea împotriva mecanismelor biologice care încetinesc sau eșuează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim – declanșând o serie de potențiale probleme de sănătate și comorbidități”, a declarat neurologul Rodrigo Cunha de la Universitatea din Coimbra, conform sciencealert.ro.
Cercetătorii au examinat indicatori de sănătate, cum ar fi inflamația și metabolismul, luând totodată în considerare factori precum fumatul și consumul de alcool, pentru a izola mai precis efectele consumului de cafea.
„Consumul regulat de cafea pare să fie asociat cu o conservare a funcțiilor sistemului muscular, cardiovascular, mental și imunitar. Și pare invers asociat cu incidența celor mai frecvente boli care afectează persoanele în vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer, diabetul, demența sau depresia majoră”, a spus cercetătorii în cercetarea publicată Ageing Research Reviews.