News

SUA a depășit pragul de 100.000 de decese provocate de coronavirus! Experții susțin că bilanțul real ar fi mult mai mare

28.05.2020 | 08:53
SUA a depasit pragul de 100000 de decese provocate de coronavirus Expertii sustin ca bilantul real ar fi mult mai mare
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus a ucis până acum peste 100.000 de americani, ceea ce înseamnă o medie de 900 de decese pe zi de la momentul izbucnirii pandemiei. Totodată, bilanțul persoanelor infectate a atins un nou prag dramatic, ajungând la 1.700.000, potrivit unei ample analize realizate de cei de la CNN.

SUA a înregistrat peste 100.000 de decese din cauza noului coronavirus. Cele mai multe provin din rândul persoanelor vârstnice

Aproape 80% din totalul deceselor înregistrate  au survenit în cazul persoanelor de peste 65 de ani. De altfel, se știe că adulții sunt cei mai vulnerabili în fața virusului, iar riscul de infectare crește odată cu vârsta.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 59% din decese au fost la persoane de peste 75 de ani, în timp ce 21% s-au înregistrat la persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, iar 18% la cele între 45 şi 64 de ani. Doar 3% din totalul deceselor au survenit la americani cu vârste între 18 şi 44 de ani.

Rata mortalității din SUA este de 2,6 ori mai mare decât în Marea Britanie, a doua ţară din lume în ceea ce priveşte decesele provocate de noul coronavirus. Potrivit Universităţii Johns Hopkins, în Regatul Unit au fost înregistrate până în prezent 36.875 de decese.

ADVERTISEMENT

Experții avertizează, însă, că bilanțul real este mult mai mare decât cel indicat de autorități. Există, însă și unele vești bune, întrucât aproape 385.000 de pacienți au fost declarați vindecați, conform celor mai recente date furnizate de autoritățile de peste ocean.

Centrele de îngrijire a bolnavilor, cele mai afectate de răspândirea virusului

CNN notează, totodată, că virusul a provocat în rândul americanilor mai multe decese decât patru dintre cele mai sângeroase războaie din epoca modernă: Vietnam, Coreea, Irak şi Afganistan. Estimările arată că până în iunie vor fi murit mai multe persoane din cauza noului coronavirus decât în toate cele patru conflicte combinate.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate de răspândirea COVID-19 în SUA au fost centrele de îngrijire a bolnavilor, unde s-au înregistrat 42% din totalul cazurilor de îmbolnăvire. De asemenea, datele arată că cetățenii de culoare sunt de două ori mai predispuşi la decese decât restul americanilor.

Aceştia reprezintă 13% din populaţia a 40 de state de peste ocean şi 25% din numărul total al victimelor Covid-19. „Dacă persoanele de culoare ar fi murit de Covid-19, în acelaşi ritm cu americanii albi, aproximativ 12.000 de americani negri, 1.300 de latino-americani şi 300 de americani asiatici ar fi în viaţă”, se arată într-o analiză realizată de experții din cadrul Laboratorului de Cercetare American Public Media (APM).

ADVERTISEMENT

Trebuie spus că atingerea pragului de 100.000 de decese în SUA nu înseamnă nici pe departe sfârșitul crizei pandemice. Estimările indică până la 240.000 de decese provocate în primul val al infectărilor cu COVID-19.

ADVERTISEMENT