News

SUA au părăsit Afganistanul după 20 de ani. Joe Biden, mesaj după retragere: ”Nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva”. Update

Armata americană a plecat din Afganistan, după 20 de ani. Momentul a fost sărbătorit de talibani cu focuri de armă. Joe Biden a transmis, marți seara, un mesaj după acest eveniment.
31.08.2021 | 23:19
SUA au parasit Afganistanul dupa 20 de ani Joe Biden mesaj dupa retragere Nicio natiune nu a facut vreodata asa ceva Update
ADVERTISEMENT
31-08-2021
20:17

Joe Biden, mesaj după retragerea militară SUA din Afganistan: ”Nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva”

Marți seara, Joe Biden a făcut primele declarații după retragerea armatei americane din Afganistan. Liderul de la Casa Albă a transmis un mesaj în care salută ”curajul, profesionalismul și hotărârea”, cu care militarii americani au înfruntat ”cel mai lung război din istoria americană”.

În debutul discursului de la Washington, Biden a mulțumit personalului militar american pentru munca depusă în evacuare a peste 120.000 de oameni din Kabul.

”13 eroi și-au dat viața pentru a salva oameni. A fost cel mai lung război din istoria armatei americane. Cei corupți au predat țara talibanilor. Ultima misiune a fost una de milă, nu de război. Am luat decizia de a încheia acest război încă din aprilie.

Teroriștii așteptau să atace, dar soldații americani și-au făcut datoria. Nu am vrut să extind acest război. Mai rămân cetățeni americani în Afganistan, au dublă cetățenie. Putem să-i oprim pe teroriști fără să fim neapărat pe teren. Vom continua să luptăm împotriva amenințărilor”.

Joe Biden a lăudat forțele SUA, spunând că a fost un ”succes extraordinar”, care s-a datorat ”priceperii, vitejiei și curajului” militarilor și diplomaților.

Președintele american a mai spus că ”Nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva, doar Statele Unite au avut capacitatea, voința și capacitatea de a o face”, scrie ABC News.

În opinia lui Biden, ”Adevărata alegere a fost între a pleca din Afganistan sau a sta și a escalada conflictul”.

31-08-2021
13:26

S-au reluat luptele în jurul Văii Panjshir

Luptele s-au reluat în jurul Văii Panjshir, ultimul bastion major al rezistenței împotriva guvernării talibanilor din Afganistan, potrivit ambilor comandanți ai Frontului Național de Rezistență și ai comandanților talibani.

Comunicarea cu regiunea muntoasă a fost sporadică, dar un comandant care lupta împotriva talibanilor a declarat pentru CNN că forțele care luptă împotriva grupului militant au reușit să respingă un asalt al talibanilor.

“În zona pasului Khawak care face legătura cu Panjshir, au loc lupte grele”, a spus comandantul. “Nu am avut internet până acum. Forțele de rezistență sunt în Puli Hisar și ciocnirile continuă. Talibanii au sute de victime”.

CNN nu a putut imediat să verifice afirmațiile cu privire la victime sau să măsoare amploarea luptelor. Într-un mesaj video, luni, Maulvi Abdul Khaliq Fateh, comandant taliban, a respins rapoartele anterioare despre lupte, spunând că speră la o soluție negociată. Mai târziu, o sursă talibană a confirmat reluarea luptei.

“A existat un acord că nicio parte nu va ataca, dar au încercat să atace și să intre ieri (luni n.r.) în Panjshir din sud și nord”, a declarat Ali Nazary, purtătorul de cuvânt al Frontului de Rezistență Națională anti-taliban din Afganistan (NRF). “Din fericire, Forțele NRF au respins atacurile și au incendiat câteva dintre vehiculele lor blindate. Forțele talibane care au venit din Gulbahar s-au retras în orașul Charikar ”.

Purtătorul de cuvânt principal al talibanilor nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

31-08-2021
09:13

Talibanii au proclamat independența deplină după plecarea trupelor americane

Liderii talibani s-au plimbat victorioși prin aeroport, înconjurați de gardieni îmbrăcați în echipamentul de luptă al forțelor speciale inspectând elicoptere americane distruse.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a condus un grup de oficiali pe pistă, expresia sa stoică obișnuită fiind înlocuită cu un rânjet larg.

Așa-numita unitate a forțelor speciale a talibanilor „Badri 313” a pozat pentru fotografii, înarmați puști americane și arborând steagul alb al grupului.

Mujahid a spus că „soldații americani au părăsit aeroportul din Kabul, iar națiunea noastră și-a obținut independența deplină”, relatează Al Jazeera.

31-08-2021
09:03

SUA au distrus avioane, blindate MRAP, Humvee și un sistem de apărare aeriană înainte de părăsirea Kabulului

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit generalului Kenneth McKenzie.

Şeful comandamentului central al armatei americane a declarat presei că soldații americani au “demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

“Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni”, a subliniat generalul McKenzie. “Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a continuat responsabilul american.

Pentagonul a mai lăsat la fața locului 70 de vehicule blindate MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele nu vor fi niciodată folosite de nimeni, a dat asigurări McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

“Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcțiune până în ultimul minut”, chiar înainte de decolarea ultimului avion, a precizat generalul McKenzie. “Este o procedură complexă și îndelungată de a demonta aceste sisteme”, a explicat el. “Așa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată”, a ţinut să adauge generalul american. 

Ultimul avion american a decolat de la Kabul în seara zilei de 30 august. Evacuarea oamenilor s-a încheiat, deși nu toți cei care își doresc să părăsească țara au reușit să facă acest lucru.

Este un moment de sărbătoare pentru talibani. Grupul islamist a preluat puterea în Afganistan la jumătatea lunii august.

ADVERTISEMENT

SUA au părăsit Afganistanul după 20 de ani

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august”, a declarat în timpul unei conferințe de presă generalul Kenneth McKenzie, cel care a condus comandamentul central al operațiunii din Afganistan.

Decolarea ultimului avion american a reprezentat un moment istoric pentru ambele tabere. Este sfârșitul celui mai îndelungat război al Americii.

ADVERTISEMENT

Pentru talibani este finalul unei ocupații de 20 de ani. Insurgenții au sărbătorit momentul cu focuri de armă.

În schimb, oficialii americani au recunoscut că nu au reușit să evacueze toți oamenii care își doresc să plece din țară. Ei au precizat că vor continua demersurile diplomatice.

ADVERTISEMENT

„Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili care doresc să plece pot face acest lucru”, a mai transmis generalul McKenzie.

„Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei pe care am vrut să îi evacuăm”, a recunoscut acesta. El a precizat că evacuările au fost finalizate „cu aproximativ 12 ore” înainte de de expirarea termenului agreat cu talibanii, dar armata americană era pregătită să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport „până în ultimul moment”.

ADVERTISEMENT

Pentagonul a confirmat, luni seara, că ultimul avion american a părăsit Afganistanul. Ultimii doi americani care au urcat în aeronavă au fost ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue.

Talibanii au sărbătorit momentul

Talibanii au marcat momentul pe rețelele de socializare: „am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupaţie a Afganistanului de către Statele Unite şi NATO s-au încheiat în această seară.

Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii şi greutăţi, că am satisfacţia de a vedea aceste momente istorice”, a scris pe Twitter liderul mişcării islamiste, Anas Haqqani.


La Kabul s-a sărbătorit cu focuri de armă. Talibanii și-au descărcat mitralierele în aer.

ADVERTISEMENT