News

SUA a testat o rachetă balistică intercontinentală în Pacific. Ce caracteristici are Minuteman III

SUA a anunțat că a testat cu succes, marți, o rachetă balistică intercontinentală. Lansarea Minuteman III a venit după mai multe amânări cauzate de situația internațiională.
16.08.2022 | 20:09
SUA a testat o racheta balistica intercontinentala in Pacific Ce caracteristici are Minuteman III
Racheta balistică intercontinentală Minuteman III, testată cu succes de SUA, în Pacific. Sursa foto: armeconflicts.com
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de tensionată la nivel mondial, cu război în Ucraina și spirite încinse în Asia, SUA își demonstrează capacitatea de reacție a forțelor sale nucleare.

Racheta balistică intercontinentală Minuteman III, testată cu succes de SUA, în Pacific

Armata SUA a lansat o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III neînarmată, echipată cu un vehicul de testare. Acțiunea a avut loc în California, marți, 16 august, la 12:49, ora Pacificului.

ADVERTISEMENT

Armata Statelor Unite a anunțat că, prin acest demers, vrea să-și demonstreze ”capacitatea de reacţie a forţelor nucleare” şi ”eficienţa sistemelor de disuasiune”.

”Testul are rolul de a demonstra capacitatea de reacţie a forţelor nucleare şi de a furniza încredere în capacitatea letală şi în eficienţa sistemelor nucleare de disuasiune nucleară”, anunţă Comandamentul Global al Forţelor Aeriene din SUA (AFSTRAT-AIR), conform Air Force Global Strike.

ADVERTISEMENT

Vehiculul de reintrare în atmosferă a parcurs aproximativ 4.200 de mile, circa 6.750 de kilometri, până în zona Atolului Kwajalein din Insulele Marshall.

SUA a mai anunțat că lansarea de marți nu are legătură cu situația geopolitică actuală, iar testul din Pacific ”se înscrie în activităţile de rutină şi periodice menite să demonstreze că sistemul nuclear al SUA este sigur, fiabil şi eficient, pentru a împiedica ameninţările secolului 21 şi a le oferi garanţii aliaţilor”.

ADVERTISEMENT

Ce caracteristici are Minuteman III

În trecut, SUA a efectuat peste 300 de teste similare, precizează Comandamentul Global al Forţelor Aeriene.

Recent, Pentagonul a anulat testarea unei rachete intercontinentale din cauza tensiunilor în relaţia cu China, apărută pe fondul vizitei din Taiwan a lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

ADVERTISEMENT

Revenind la racheta balistică intercontinentală Minuteman III, aceasta constituie cheia arsenalului strategic al armatei americane. Aceasta are o rază de acţiune de peste 6.000 de mile (circa 9.600 km). Ea poate dezvolta o viteză de aproximativ 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h).

Racheta Minuteman III poate să transporte la țintă până la 3 încărcături W62 Mk-12, de 170 de kilotone.

În comparație, bomba lansată de americani la Hiroshima pe 6 august 1945 avea o putere distructivă de doar 15 kilotone, informează Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: