News

SUA, atac devastator la adresa Chinei: “Au încercat să fure vaccinul și să exploateze pandemia cu atacuri asupra infrastructurii”

12.05.2020 | 14:07
SUA atac devastator la adresa Chinei Au incercat sa fure vaccinul si sa exploateze pandemia cu atacuri asupra infrastructurii
ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii au lansat unul dintre cele mai dure atacuri de la începutul pandemiei de COVID-19. Oficialii americani susțin că Iran, China și alte țări au încercat să fure date referitoare la vaccin și să exploateze pandemia cu atacuri asupra infrastructurii. 

SUA, atac devastator la adresa Chinei: “Au încercat să fure vaccinul și să exploateze pandemia cu atacuri asupra infrastructurii”

FBI și Departamentul de Securitate Internă vor emite un avertisment potrivit căruia hackeri și spioni din China lucrează pentru a fura cercetările americane în efortul de a dezvolta vaccinul și tratamentul pentru noul coronavirus. Aceste amenințări sunt parte a atacurilor cibernetice asupra națiunilor care caută să facă ravagii în timp de pandemie, scrie New York Times.

ADVERTISEMENT

Avertismentul vine în condițiile în care oficialii israelieni acuză Iranul că au făcut eforturi pentru a opri aprovizionarea cu apă, în condițiile în care israelienii s-au izolat în casele lor, deși guvernul nu a oferit nicio dovadă. Chiar și aliații americanilor, cum ar fi Coreea de Sud, sau națiuni care nu au o tradiție în ceea ce privește cibernetica, precum Vietnam, și-au redirecționat brusc hackerii pentru a se putea concentra pe informații legate de virus.

NSA și Comandamentul Cibernetic, puteri sporite primite din partea lui Trump!

Oficialii spun că un proiect de avertizare publică va fi emis în zilele următoare, iar conform informațiilor, China caută “proprietăți intelectuale valoroase și date de sănătate publică prin mijloace ilicite legate de vaccinuri, tratamente și testări. Americanii insinuează că hackerii chinezi vor să fure date din laboratoarele academice și cele private.

ADVERTISEMENT

Decizia de a emite o acuzație specifică împotriva echipelor de hacking de stat al Chinei face parte dintr-o strategie mai largă de descurajare care implică și Comandamentul Cibernetic al Statelor Unite și Agenția Națională de Securitate (NSA). După un decret emis în urmă cu doi ani de președintele Trump, NSA și Comandamentul Cibernetic au puterea de a cerceta în profunzime în rețelele chineze și alte rețelele pentru a contracara eventuale atacuri cibernetice.

Însă nu este clar ce au făcut cei din SUA, dacă vor să trimită o lovitură similară către grupurile chineze de hackeri. Următorul avertisment este, de asemenea, de a acuza China că este sursa pandemiei și de a exploata aceste consecințe.

ADVERTISEMENT

“Istoria îndelungată a Chinei privind comportamentul în spaţiul cibernetic este bine documentat”

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat în aprilie că există “dovezi enorme” că virusul provenea dintr-un laborator chinez înainte de a reveni pentru a spune că provoenea din proximitatea laboratorului din Wuhan. Agențiile de informații din Statele Unite nu au ajuns la nicio concluzie în această privință, dar probele publice indică o legătură între originle focarului dintr-o piață din Wuhan și traficul ilegal de animale sălbatice din China.

Oficialii federali susțin că era un accent special pus pe căutare vaccinurilor de către chinezi: “Istoria îndelungată a Chinei privind comportamentul în spaţiul cibernetic este bine documentat, aşa că nu ar trebui să surprindă pe nimeni că organizaţiile se implică în răspundul naţiunii la pandemia de Covid-19. Ne vom apăra interesele într-un mod agresiv”, susţine Christopher Krebs, director în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Statele Unite şi Marea Britanie au emis un avertisment comun că “au fost vizate organele de asistenţă medicale, companiile farmaceutice, mediul academic, organizaţiile de cercetare medicală şi administraţiile locale”. Deşi nu au fost date nume de ţări specifice, formularea a fost cea utilizată pentru a descrie cei mai activi operatori: Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord.

Hackerii iranieni, prinşi încercând să intre în programele producătorului de Remdesivir

Vânătoarea de spioni care caută proprietăţile intelectuale a fost de asemenea accelerată. Luni de zile, oficialii FBI au vizitat marile universităţi şi au prezentat informaţii neclasificate faţă de vulnerabilităţile lor.

Însă, unii dintre liderii academici nu cred în paranoia privind datele de cercetare furate. Experţii în securitate spun că, deşi există mai multe atacuri ale hackerilor chinezi care doresc un avantaj în cursa pentru un vaccin COVID-19 sau un tratament eficient, chinezii nu sunt singuri în căutarea exploatării acestei situaţii.

De asemenea, hackerii iranieni au fost prinşi încercând să intre în programele Gilead Sciences, producătorul de Remdesivir, medicamentul terapeutic aprobat în urmă cu 10 zile pentru studiile clinice privind tratarea noului coronavirus. Oficialii guvernamentali au refuzat să spună dacă vreun element al atacului a avut succes.

ADVERTISEMENT