Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat o nouă rundă de rapeluri contra Covid-19, iar serurile vor fi disponibile alături de vaccinul antigripal sezonier și de cele pentru protejarea sugarilor și a adulților în vârstă împotriva virusului sincițial respirator (RSV), un virus respirator potențial letal.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) urmează să organizeze o întâlnire consultativă pentru a discuta cine ar trebui să primească noile vaccinuri, realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna. După o decizie finală a directorului CDC, milioane de doze vor fi expediate în câteva zile către farmacii, clinici și alte sisteme de sănătate din SUA.
FDA a acordat aprobarea completă noilor formule pentru persoanele care au împlinit 12 ani și le-a autorizat pentru a proteja copiii între 6 luni și 11 ani.
Oficialii federali au renunțat să catalogheze noua formulă ca fiind un rapel la vaccinurile anterioare, preferând să prezinte serurile ca pe un efort anual de imunizare, asemănător vaccinului antigripal.
Ca și în cazul vaccinurilor anterioare, nu se așteaptă ca cele actualizate să elimine riscul de a contracta un caz ușor de Covid. În schimb, se așteaptă ca acestea să reducă șansele de îmbolnăvire severă, spitalizare sau deces. Pfizer și Moderna au raportat că vaccinurile lor au avut un răspuns puternic la cele mai noi variante circulante.
Autoritățile de reglementare analizează, de asemenea, dacă să autorizeze sau nu o doză de rapel de la Novavax (vaccin recombinant, cu adjuvant), care folosește o tehnologie diferită, dar utilizată pe scară largă, pentru vaccinul său împotriva coronavirusului. Serul Novovax este bazat pe proteine, ceea ce înseamnă că funcționează diferit de un vaccin cu ARNm.
Spre deosebire de vaccinurile bivalente din toamna trecută, cele mai recente vaccinuri cu ARNm dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt monovalente, ceea ce înseamnă că sunt concepute pentru a proteja împotriva unei singure variante: XBB.1.5, un descendent recent al Omicron care a apărut la începutul acestui an.
Deși XBB.1.5 nu mai este varianta dominantă în circulație, cercetările preliminare au arătat că noile vaccinuri ar trebui totuși să ofere protecție împotriva variantei EG.5, care este în prezent dominantă, precum și împotriva altor variante care au stârnit o oarecare îngrijorare în rândul oamenilor de știință, cum ar fi BA.2.86.
Datele provenite de la câteva laboratoare academice sugerează că pacienții infectați cu XBB.1.5 care nu au primit încă vaccinul au dezvoltat suficienți anticorpi neutralizanți pentru a trata în mod adecvat versiunile actuale ale virusului.
Producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna au anunțat, de asemenea, că, potrivit cercetărilor lor inițiale, noile vaccinuri Covid oferă o bună protecție atât împotriva EG.5, cât și împotriva BA.2.86.
Formula actualizată a vaccinului produs de Pfizer a fost autorizată în Uniunea Europeană, putând fi administrată începând de la vârsta de 6 luni, încă din 30 august 2023.
Noile seruri contra Covid se distribuie săptămâna aceasta în Marea Britanie, primele doze fiind destinate persoanelor cu cel mai mare risc, cele din centrele de îngrijire, cu vârste de 65 de ani și peste, precum și personalului din domeniul sănătății și asistenței sociale, relatează The New York Times.
Vaccinurile actualizate funcționează în același mod ca și vaccinurile originale. Acest vaccin conține molecule numite ARNm care au instrucțiuni pentru producerea proteinei spike a subvariantei Omicron XBB.1.5. Proteina spike este o proteină de pe suprafața virusului de care virusul are nevoie pentru a intra în celulele organismului și care poate diferi între variantele virusului.
Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteinele spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va activa apărarea naturală – anticorpi și celule T – împotriva ei, potrivit informațiilor de pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu virusul, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike pe suprafața acestuia și va fi pregătit să îl atace. Anticorpii și celulele imunitare se pot proteja împotriva Covid-19 lucrând împreună pentru a ucide virusul, împiedicând intrarea acestuia în celulele organismului și distrugând celulele infectate.
Comirnaty (numele comercial al vaccinului produs de Pfizer n.r.) a fost autorizat pentru prima dată în UE în decembrie 2020, iar versiunile adaptate care vizează tulpinile BA.1 și BA.4-5 au obținut o nouă autorizare în septembrie 2022.
Autoritățile române nu au anunțat până acum dacă cea mai recentă variantă a serului contra Covid-19 va fi disponibilă și la noi în țară în această toamnă.
FANATIK a trimis Ministerului Sănătății un set de întrebări pe această temă, însă până la momentul publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.
Din informațiile publice, disponibile pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 4-10 septembrie 2023 s-au vaccinat 74 de persoane.
Toate aceste persoane au primit serul produs de Pfizer, varianta actualizată în toamna anului trecut a vaccinului contra Covid, care se administrază în România din data de 28 noiembrie 2022 ca doză de rapel și din 27 ianuarie 2023 ca schemă primară.
Potrivit acelorași informații oficiale, vaccinurile contra Covid se administrează în cabinetele medicilor de familie care au acceptat să facă acest lucru și în centrele de vaccinare din cadrul spitalelor.