News

SUA au cumpărat producția pe 3 luni de remdesivir. Restul lumii a rămas fără medicamentul pentru tratarea COVID-19

01.07.2020 | 16:46
SUA au cumparat productia pe 3 luni de remdesivir Restul lumii a ramas fara medicamentul pentru tratarea COVID19
ADVERTISEMENT

Statele Unite au cumpărat aproape întregul stoc pentru următoarele trei  luni de remdesivir, unul  dintre puținele medicamente care și-au dovedit eficiența în tratarea COVID-19.Europa și restul lumii nu vor mai primi  aproape nimic din partea companiei producătoare, scrie The Guardian.

Experții  în sănătate sunt  alarmați  ca urmare a acțiunii unilaterale a administrației Trump și a implicațiilor acestui  tip de acțiune, mai  ales în eventualitatea în care va fi descoperit un vaccin. Autoritățile de la Washington au dat deja semne că sunt dispuse să ofere mai mulți bani și să recurgă la manevre dure pentru a face rost de medicamentele necesare combaterii  epidemiei

ADVERTISEMENT

Au acces la aproape toată rezerva de remdesivir astfel că nu mai este nimic pentru Europa”, a declarat dr. Andrew Hill, cercetător la Universitatea din Liverpool. ”Imaginați-vă că ar fi vorba de un  vaccin. Ar fi o furtună, dar poate că este un  indiciu pentru lucrurile care vor urma”, a continuat Hill.

Americanii au comandat 500.000 de doze de remdesivir

Remdesivirul, primul medicament aprobat în Statele Unite pentru tratarea COVID-19, este produs de compania Gilead și s-a dovedit că ajută pacienții să învingă boala. Primele 140.000 de doze, livrate în întreaga lume, au fost deja utilizate. Administrația Trump a cumpărat acum mai bine  de 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producția  Gilead pentru luna iulie și 90% din cea pentru august și septembrie.

ADVERTISEMENT

Președintele Trump a încheiat o afacere uimitoare ca să se asigure că americanii au acces la primul medicament  autorizat pentru COVID-19. În măsura în care este posibil, vrem să ne  asigurăm că orice american care are nevoie de remdesivir îl va primi”, a declarat Alex Azar, secretarul pentru Sănătate al SUA.

Remdesivirul a fost creat pentru  tratarea hepatitei C și a fost apoi testat îm combaterea Ebola. Fiind un patent înregistrat de compania Gilead, nu poate fi produs de nicio altă companie. Costul unui tratament cu șase doze costă în jur de 3.200 de dolari, potrivit guvernului  american.

ADVERTISEMENT

Acordul a fost anunțat în contextul în care epidemia de coronavirus din Statele Unite a fost scăpată  de sub control,  după ce săptămâna trecută a fost atins un număr de 40.000 de infectări noi într-o singură  zi.

Mergem în direcția greșită. Nu m-ar mira să ajugem la 100.000 pe  zi dacă tendința nu este inversată”, a declarat Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statelor Unite.  El a evitat să precizeze la cât ar putea să ajungă bilanțul morților, dar a comentat: ”Va fi tulburător, vă garantez asta”.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au până acum 2.500.000  de cazuri  confirmate de COVID-19, iar unele state au ridicat restricțiilor doar ca să le reintroducă mai târziu. Guvernatorul din Arizona a dispus, luni, închiderea barurilor, cinematografelor și parcurilor acvatice la numai două  săptămâni după ce a permis deschiderea lor. Unele restricții au fost impuse  din nou și în California, Florida și Texas.

Statele Unite acționează fără scrupule

Încă de la începutul  pandemiei, SUA  au adoptat principiul ”America first” în combaterea bolii blocând exportul unor materiale produse pentru alte țări.

În luna mai, producătorul francez de medicamente Sanofi  a anunțat că Statele Unite vor avea acces primele la vaccinul la care lucrează companie, în cazul în care realizarea vaccinului  va fi un succes. Șeful companiei, Paul Hudson a spus că SUA vor primi vaccinul cu prioritate pentru că au  investit în realizarea acestuia. Ulterior, Hudon a revenit asupra acestor afirmații, la presiunile guvernului francez.

Premierul canadian Justin Trudeau a avertizat deja că vor exista consecințe negative dacă Statele Unite cumpără medicamente cu bani mai mulți decât cei oferiți de aliații săi.

Andrew Hill a precizat că remdesivirul contribuie  la o vindecare mai rapidă reducând astfel din presiunea pusă asupra spitalelor. Celălalt medicament care și-a probat eficiența, dexametazona,  rămâne încă disponibil pe piață pentru că este ieftin și ușor de produs.

ADVERTISEMENT
Tags: