Compania producătoare a precizat că livrarea celor 500.000 de doze suplimentare este anticipată pentru primul trimestru al anului 2022, iar mai multe detalii despre acord vor fi anunțate în săptămânile următoare.
Această tranșă se va adăuga celor 700.000 de doze de terapie cu anticorpul AstraZeneca cu acțiune prelungită, care în decembrie a arătat că și-a păstrat activitatea de neutralizare împotriva variantei Omicron a coronavirusului într-un studiu de laborator, precum și a tuturor celorlalte variante ingrijorătoare de până în prezent.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat luna trecută Evusheld pentru prevenția infecțiilor cu Covid-19 la persoanele cu sistem imunitar slab sau cu antecedente de efecte secundare severe ale vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Aproximativ 2% din populația globală este considerată cu risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin contra SARS-CoV-2. Inclusiv persoanele cu cancere de sânge sau alte tipuri de cancer care sunt tratate cu chimioterapie și cei care iau medicamente după un transplant de organ sau care iau medicamente imunosupresoare pentru afecțiuni precum scleroza multiplă și artrita reumatoidă.
Evusheld este singura terapie cu anticorpi autorizată pentru utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia pre-expunere a Covid-19.
Evusheld este, de asemenea, autorizat pentru utilizare de urgență pentru prevenirea Covid-19 în alte câteva țări și se află în procedura de rolling review (evaluare continuă) la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).
„Acordul de astăzi (miercuri, 12 ianuarie, n.r.) va aduce protecție unora dintre cele mai vulnerabile persoane din SUA, inclusiv celor imunodeprimați, a caror protecție prin vaccinare este limitată sau absentă și care au în prezent puține opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor de Covid-19 observată în ultimele săptămâni.
Evusheld este singura terapie cu anticorpi care a primit autorizație de utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia pre-expunere și una dintre cele două terapii cu anticorpi autorizate care prezintă activitate de neutralizare împotriva Omicron și a tuturor celorlalte variante”, a declarat Iskra Reic, Vicepreședinte executiv – vaccinuri și terapii immune la AstraZeneca.
După ce în decembrie FDA a autorizat Evusheld, guvernul american a comandat o primă tranșă de doze din tratamentul produs de AstraZeneca.
Bucuria pacienților eligibili a fost însă de scurtă durată, după ce au aflat că guvernul a contractat doze suficiente doar pentru mai puțin de o zecime din numărul persoanelor care sunt eligibile pentru aceasta.
Vaccinurile Covid-19 au funcționat bine pentru mulți – dar nu pentru toți – oameni cu un sistem imunitar slab, lăsându-i vulnerabili la virus.
Evusheld este un anticorp monoclonal, iar medicii au sperat să-l administreze pacienților lor imunocompromiși, deoarece funcționează într-un mod diferit de vaccinuri.
„Sunt foarte îngrijorată pentru populația cu imunitate compromisă”, spunea la vremea aceea dr. Camille Kotton, expert în boli infecțioase la Mass General Brigham, citată de CNN. „Sunt dezamăgită că nu avem un acces mai bun și sper că vom avea un acces mai bun foarte curând, astfel încât să putem preveni cât mai multe boli și posibil decese în această populație”.
Aproximativ 7 milioane de adulți din SUA sunt imunocompromiși și ar putea beneficia de Evusheld, potrivit producătorului său, AstraZeneca.
Cifra de 7 milioane provine de la informațiile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA despre vaccinuri și imunocompromiși.
Medicamentul este, de asemenea, disponibil pentru adolescenții imunocompromiși cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.
Președintele AstraZeneca România precizează că producătorul de medicamente este în discuții cu autoritățile române pentru identificarea unei soluții pentru persoanele imunocompromise din țara noastră.
„Răspândirea accelerată a variantei Omicron este îngrijorătoare. Evusheld care își păstrează capacitatea neutralizantă împotriva variantei Omicron reprezintă o șansă complementară vaccinării pentru persoanele imunocompromise care nu au capacitatea de a dezvolta un răspuns adecvat și care prezintă un risc crescut în cazul infectării cu Covid-19.
Dorim ca împreună cu autoritățile din România să identificăm rapid cele mai bune modalități de access pentru a reduce presiunea pe sistemul sanitar și a oferi o șansă suplimentară grupului de pacienți vulnerabili”, a declarat declarație Radu Rășinar, Country President România