SUA au închis ambasadele din Orientul Mijlociu. Al-Qaida, un nou “tun”?

Decizia neobişnuită luată de Washington de a închide peste 20 de reprezentanţe diplomatice a fost motivată de interceptarea unor mesaje ale unor înalţi responsabili ai Al-Qaida, au declarat...
05.08.2013 | 07:58
SUA au inchis ambasadele din Orientul Mijlociu AlQaida un nou tun
ADVERTISEMENT

Decizia neobişnuită luată de Washington de a închide peste 20 de reprezentanţe diplomatice a fost motivată de interceptarea unor mesaje ale unor înalţi responsabili ai Al-Qaida, au declarat duminică responsabili şi aleşi americani.

Statele Unite sînt în stare de alertă, a subliniat Michael McFaul, preşedinte al Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, evocînd “una dintre cele mai credibile ameninţări şi cele mai precise pe care le-am văzut după 11 septembrie”. Un atentat pare “iminent”, a apreciat acesta pentru CBS.

ADVERTISEMENT

“Există un flux semnificativ ce evocă ameninţări, iar la acesta reacţionăm”, a explicat pentru ABC generalul Martin Dempsey, şeful statului major american. Ameninţările cu atentate Al-Qaida vizează totalitatea intereselor occidentale, a prevenit acesta, adăugînd că acestea sunt “mai specifice” ca tot ce acesta a văzut pînă în prezent.

Ţinta exactă nu este cunoscută, însă “intenţia este clară. Ideea este să atace interesele occidentale, nu doar americane”a declarat acesta în cadrul emisiunii “This Week”.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au închis duminică cel puţin 25 de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu şi Asia, măsură urmată în Yemen de Franţa, Germania şi Marea Britanie.

“Elementele Al-Qaida sînt pregătite”, a adăugat reprezentantul Dutch Ruppersberg, membru al Comisiei de informaţii al Camerei. Statele Unite ştiu “deoarece am primit informaţii asupra faptului că oficiali înalţi ai Al-Qaida din peninsula arabică evocau un atentat major”.

ADVERTISEMENT

Peter King, de asemenea membru al Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, a subliniat la rîndul său că informaţiile evocă “faptul că acesta ar fi un atentat enorm, şi anumite informaţii au fost de asemenea citate”. “Credem că aceasta se va întîmpla cel mai probabil în Orientul Mijlociu sau în apropierea unei ambasade, însă nu este nicio garanţie”, a adăugat el.

“Ceea ce am aflat (din mesajele interceptate) sînt elemente privind intenţia anumitor persoane de a elabora planuri, precum cele pe care le-am văzut înainte de 11 septembrie”, a adăugat pentru NBC Saxby Chambliss, membru al Comisiei senatoriale de informaţii.

ADVERTISEMENT

“Însă nu ştim dacă este vorba de atentate sinucigaşe sau de maşini-capcană pe care intenţionează să le folosească”, a continuat el.

SUA prelungesc măsura de închidere a unor ambasade

Washingtonul a anunţat duminică prelungirea pînă la 10 august a măsurii de închidere a 19 ambasade şi consulate din Africa şi Orientul Mijlociu, ca măsură de securitate în urma unor ameninţări cu atentate din partea Al-Qaida, relatează AFP.

Lista include 15 reprezentanţe diplomatice deja închise duminică, precum şi alte patru, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. Mai multe alte reprezentanţe diplomatice închise duminică se vor redeschide luni, a adăugat sursa citată.

“Nu este vorba despre o indicaţie care se referă la o serie de noi ameninţări, ci mai degrabă de angajamentul nostru de a fi prudenţi şi de a lua măsurile adecvate pentru protejarea personalului nostru, inclusiv angajaţii locali şi vizitatorii misiunilor noastre”, a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Washingtonul a anunţat joi că cel puţin 25 dintre reprezentanţele sale diplomatice vor fi închise duminică, după ce au fost interceptate mesaje din partea unor oficiali de rang înalt ai Al-Qaida.

Potrivit comunicatului Departamentului de Stat, reprezentanţele diplomatice din Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riyad, Dhahran, Djeddah, Doha, Dubai, Kuwait, Manama, Mascat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali şi Port Louis vor fi închise de luni pînă sîmbătă.

Printre cele care vor rămîne deschise pentru gestionarea afacerilor curente luni figurează Dhaka Alger, Nuakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra şi Erbil, potrivit comunicatului.

Sursa: Mediafax

ADVERTISEMENT
Tags: