ADVERTISEMENT
News

SUA impun noi sancțiuni Chinei. Care sunt companiile vizate de autoritățile americane

Autor: Flaviu Popa | 15.01.2021 | 10:49
SUA impun noi sancțiuni Chinei. Care sunt companiile vizate de autoritățile americane
Raport îngrijorător. Criza pandemiei de Covid-19 poate genera un război între SUA și China. Foto: hepta.ro

Administrația Trump a decis să sancționeze oficiali ai unor companii chineze de stat și a inclus pe lista neagră nu mai puțin de 9 companii care au legături cu armata chineză.

ADVERTISEMENT

Pe lista companiilor apar CNOOC, un gigant din industria petrolului, Comac, producător de avioane și Xiaomi, producător de smarthphone-uri.

Decizia lui Trump va amplifica tensiunile cu China, chiar înainte de inaugurarea președintelui ales Joe biden, pe 20 ianuarie 2021.

SUA impun noi restricții economice Chinei

Companiile vor fi supuse unor interdicții pentru investiții, care îi obligă pe investitorii americani să vândă activele deținute la firmele de pe lista neagră până în 11 noiembrie 2021, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

SUA se opun cu vehemență pretențiilor teritoriale extinse de China asupra Mării Chinei de Sud, o rută comercială strategică și o zonă bogată în resurse.

Alte state cu pretenții în regiune precum Vietnam și Filipine sunt intimidate de Beijing, acuză Washingtonul. În replică, China acuză SUA că a încercat să provoace controverse cu privire la revendicările de suveranitate maritimă şi să destabilizeze regiunea prin trimiterea de nave de război şi avioane în Marea Chinei de Sud.

„Statele Unite sunt alături de statele reclamante din Asia de Sud-Est care încearcă să-şi apere drepturile şi interesele suverane, în concordanţă cu dreptul internaţional. Vom continua să acţionăm până când vom vedea că Beijingul îşi încetează comportamentul coercitiv în Marea Chinei de Sud”, a a declarat secretarul de stat Mike Pompeo.

ADVERTISEMENT

Mai mult, sancțiuni vor fi impuse unor oameni de afaceri sau oficiali chinezi care ar fi responsabili sau complici în recuperarea, construcţia sau militarizarea pe scară largă a avanposturilor disputate în Marea Chinei de Sud sau utilizarea a constrângerii împotriva reclamanţilor din Asia de Sud-Est pentru a le inhiba accesul la resursele offshore în Marea Chinei de Sud”.

Statul chinez ar fi folosit companiile pentru a-și intimida vecinii. Gigantul petrolier CNOOC a instalat, în 2004, o platformă de cercetare gigantică în largul insulelor Paracel, menită să intimideze Vietnamul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!