News

SUA impune sancțiuni Rusiei pentru cazul Navalnîi

02.03.2021 | 19:24
ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii au anunțat marți că vor fi sancționați mai mulți oficiali ruși și entități din Rusia în dosarul otrăvirii lui Alexei Navalnîi. 

Statele Unite au ajuns la concluzia că otrăvirea lui Alexei Navalnîi a reprezentat o încercare a Rusiei de a-l asasina pe opozant, conform administrației Biden, citată de Reuters și The Moscow Times.

ADVERTISEMENT

Oficialii americani au transmis că au reiterat apelul făcut de președintele Joe Biden privitor la eliberarea lui Navalnîi din închisoare. Aceștia susțin că lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană.

Sancțiunile vin ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi

Aceste sancțiuni asupra Rusiei vin ca răspuns la încercare de asasinare a lui Navalnîi prin otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok. Atât SUA, cât și UE, au ajuns la concluzia că Rusia este direct responsabilă de acest caz.

ADVERTISEMENT

„SUA nu caută nici resetarea relațiilor cu Rusia, dar nici escaladarea”, a transmis un oficial american.

„Credem că Statele Unite și partenerii noștri trebuie să fie consecvenți și să arate Rusiei că există costuri atunci când comportamentul său depășește limite respectate de toate țările respectabile și credem că ar trebui să existe niște limite în ce privește aceste aspecte ale relațiilor noastre”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile împotriva Rusiei impuse de președintele Joe Biden vor intra în vigoare din luna ianuarie.

Sancțiunile inclus și blocarea activelor mai multor oficiali ruși

Aceste sancțiuni includ blocarea activelor mai multor oficiali ruși de rang înalt pentru folosirea armelor chimice.

ADVERTISEMENT

Mai mult, au mai fost luate măsuri punitive și pentru 14 entități asociate cu producția de agenți biologici și chimici din Rusia.

Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a declarat marți, înainte de anunțul făcut de SUA, că Moscova este pregătită să răspundă la orice nouă sancțiune făcută de Statele Unite.

Cercetătorii europeni au ajuns la concluzia că Navalnîii a fost otrăvit cu o variantă nouă a Noviciok în momentul în care a ajuns la spital în stare gravă, în august 2020.

După tratamentul medical primit în Germania, Navalnîii s-a întors în Rusia în ianuarie. Ulterior acesta a fost arestat și condamnat la 2 ani de închisoare.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: