News

SUA investesc 14 milioane de dolari în reactoare modulare în România. Reacția lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis apreciază mesajul președintelui american Joe Biden, prin care acesta a anunțat că SUA vor investi 14 milioane de dolari în reactoare modulare în România.
26.06.2022 | 20:23
SUA investesc 14 milioane de dolari in reactoare modulare in Romania Reactia lui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis și Joe Biden, la summitul NATO. SUA va investi 14 milioane dolari în țara noastră. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, anunță Iohannis, România va intra într-o nouă etapă în programul reactoarelor modulare. Americanii vor investi, într-o primă fază, 14 milioane de dolari.

Americanii investesc 14 milioane de dolari în reactoare modulare în România

”Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre Români și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a transmis Iohannis, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Comuna Doicești este locația unde va fi amplasat primul reactor modular mic (SMR) din țara noastră. Anunțul a fost făcut de Nuclearelectrica și compania americană NuScale, potrivit Stiripesurse.ro

România va deveni, astfel, prima țară din Europa care va implementa tehnologia ”inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie curata”.

ADVERTISEMENT

Localitatea Doicești a fost identificată drept amplasamentul optim al reactoarelor NuScale, după un studiu amănunțit care a durat o perioadă lungă de timp.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, declara Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica.

ADVERTISEMENT

 

Jurnaliștii americani de la New York Times au publicat o analiză prin care arată că România are șanse mari să ajungă cel mai important jucător de pe piața energetică din Europa, după finalizarea investițiilor americane, precum și exploatarea gazelor din Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina.

Unii văd România, o națiune de 21 de milioane aproximativ de dimensiunea Oregonului, ca având potențialul de a deveni o putere regională energetică care ar putea ajuta vecinii din estul și sudul Europei să devină dependenți de Moscova”, au scris jurnaliștii americani.

ADVERTISEMENT