News

SUA, Japonia și Coreea de Sud, exerciții militare trilaterale în Pacific. Mesaj clar transmis Phenianului

SUA, Japonia și Coreea de Sud organizează exerciții militare trilaterale pentru prima dată în cinci ani, pentru a descuraja Phenianul.
30.09.2022 | 10:33
SUA Japonia si Coreea de Sud exercitii militare trilaterale in Pacific Mesaj clar transmis Phenianului
Exerciții militare în Pacific. Foto: Voanews.com
ADVERTISEMENT

Exercițiile au vizat în special blocarea submarinelor pe care Coreea de Nord le-ar deține, submarine capabile să lanseze atacuri nucleare.

Exercițiu militar trilateral în Pacific

Desfășurarea de forțe a celor trei puteri militare a avut loc în apele internaționale de pe coasta estică a peninsulei coreene, la 24 de ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în mare. Între timp, vicepreședintele american Kamala Harris a vizitat orașul Seul și granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Phenianul a lansat un număr ridicat de rachete de test în acest an, doar trei fiind lansate în ultimele cinci zile.

”Exerciţiile sunt concepute pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de răspuns la ameninţările din ce în ce mai mari ale submarinelor nord-coreene, inclusiv a rachetelor sale balistice lansate de submarine (SLBM), într-un moment în care prezintă în mod constant ameninţări nucleare şi cu rachete prin efectuarea unei serii de teste cu rachete balistice”, a transmis Marina sud-coreeană.

ADVERTISEMENT

Exercițiile sunt menite să îmbunătățească ”interoperabilitatea și coordonarea tactică și tehnică” dintre cele trei țări, cu scopul de a crea ”o zonă Indo-Pacifică liberă și deschisă”. Asta, în contextul tensiunilor provocate de China în strâmtoarea Taiwan.

Coreea de Sud sistase exercițiile militare în 2017, tocmai pentru a îmbunătăți relațiile cu Coreea de Nord și pentru a facilita negocierile dintre Phenian și Washington care vizează denuclearizarea Coreei de Nord.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a decis să întărească cooperarea militară dintre țara sa, Japonia și SUA. Totul pentru a contracara amenințările venite dinspre Phenian.

În cadrul acestor exerciții, conform CNN, au participat portavionul USS Ronald Reagan, crucișătorul USS Chancellorsville, distrugătorul sud-coreean Munmu cel Mare și alte nave de război care aparțin celor trei țări.

ADVERTISEMENT

Informațiile din SUA susțin că Phenianul poate lansa în curând un submarin capabil să lanseze rachete balistice, potrivit unor imagini din satelit. Aceste informații au fost confirmate și de serviciile secrete din Coreea de Sud, cu toate că armata din Coreea de Sud a refuzat să comenteze situația.

Mai mult, toate informațiile arată că Phenianul e pregătit să efectueze un test nuclear undeva între 16 octombrie și 7 noiembrie.

ADVERTISEMENT