News

SUA nu au dovezi că Rusia vrea să-și extindă războiul în Moldova. Apel la calm pentru Maia Sandu și populație

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat recent că oficialii americani nu au dovezi conform cărora Rusia ar vrea să-și extindă războiul în Republica Moldova.
11.05.2022 | 22:41
SUA nu au dovezi ca Rusia vrea sasi extinda razboiul in Moldova Apel la calm pentru Maia Sandu si populatie
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Logsdon a găzduit recent o întâlnire de informare pentru cetățenii SUA din Republica Moldova. Printre altele, a fost sărbătorită activitatea companiilor americane și a organizațiilor caritabile americane din Moldova.

SUA monitorizează ”îndeaproape” situația de securitate

Cu această ocazie s-a discutat despre oportunitățile de aprofundare a relației dintre SUA și Republica Moldova, dar cel mai important mesaj a fost cel despre situația de securitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, Kent D. Logsdon a reiterat că, ”în ciuda invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia, Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să-și extindă războiul în Republica Moldova în timpul de față”.

Conform comunicatului de presă al Ambasadei SUA la Chișinău, americanii au mai transmis că vor monitoriza ”îndeaproape situația” și vor împărtăși ”informații cu partenerii”.

ADVERTISEMENT

Aceste mesaje vin după ce la 10 mai, directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA, Avril Haines, a declarat că Vladimir Putinse pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”.

Printre altele, ea a precizat că obiectivele liderului de la Kremlin se extind dincolo de regiunea Donbasului și că acesta are ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă Transnistria.

ADVERTISEMENT

Reacția Ministerului Apărării al Republicii Moldova

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a transmis că instituţiile abilitate de la Chişinău examinează în continuare toate scenariile. Aceeași sursă ajungea la concluzia că informaţiile disponibile în prezent nu indicau un risc de extindere a războiului pe teritoriul Moldovei.

În acelaşi context, Ministerul Apărării de la Chişinău a lansat un apel către opinia publică să evite orice speculaţii pe această temă. Populația a fost invitată să nu scoată din context declaraţiile directorului comunităţii de informaţii din SUA.

ADVERTISEMENT

Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru.

Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării de la Chişinău într-un comunicat de presă.

 

ADVERTISEMENT