Secretarul de stat american, Antony Blinken, este cea mai importantă figură a administrației din SUA care comentează scandalul legat de alegerile prezidențiale din România. Oficialul remarcă implicarea Rusiei în scrutinul de pe 24 noiembrie.
La doar câteva ore după ce Departamentul de Stat al SUA a avertizat că îndepărtarea României de Occident poate avea ”consecințe negative grave”, după victoria surprinzătoarea în primul tur a lui Călin Georgescu, vine o nouă reacție de la vârful puterii de la Washington.
Joi, 5 decembrie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în Malta, la o reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, a remarcat că România a identificat o operațiune extinsă și bine finanțată, orchestrată de Rusia, pentru a influența recentele alegeri prezidențiale.
La mijlocul săptămânii, Documentul Serviciului de Informații Externe prezentat în ședința CSAT din 28 noiembrie, a fost desecretizat de șeful statului. Acesta a arătat modul în care Federația Rusă a încercat să influențeze alegerile din România.
Referindu-se la acest subiect, Antony Blinken a remarcat și el că ”autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale”.
”În acest an, OSCE a participat la observarea a mai mult de 10 alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru scrutinuri libere și corecte.
În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferențelor rusești, iar acum autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE”, a declarat Antony Blinken la summitul OSCE.
Tot joi, la orele dimineții, Departamentul de Stat american a transmis că Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de raportul CSAT privind implicarea Rusiei în activități cibernetice menite să influențeze alegerile.
”Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, a afirmat Departamentul de Stat american.
”Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se mai arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat american.