News

SUA oprește vaccinarea cu Johnson&Johnson după depistarea a șase cazuri de tulburări rare de coagulare

13.04.2021 | 17:51
SUA opreste vaccinarea cu JohnsonJohnson dupa depistarea a sase cazuri de tulburari rare de coagulare
ADVERTISEMENT

SUA oprește vaccinarea cu Johnson&Johnson. Au fost depistate șase cazuri de tulburări rare de coagulare a sângelui. Dintre acestea, o femeie a murit. Experții analizează eventualele legături dintre vaccin si problemele apărute.

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA), dar şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) au anunțat oprirea administrării serului anti- Covid-19 produs de Johnson&Johnson, în centrele federale. Comitetul consultativ extern al CDC a programat o reuniune, de urgență.

ADVERTISEMENT

În plus, CDC şi FDA, autorităţile de reglementare americane, au cerut orprirea temporare a vaccinării cu respectivul ser pe întreg teritoriul Statelor Unite. Autoritățile vor deschide o anchetă pentru a vedea dacă există vreo legătură între vaccin și cazurile de tromboze.

SUA oprește vaccinarea cu Johnson&Johnson după depistarea a șase cazuri de tulburări rare de coagulare

Oficialii americani au anunțat că au fost depistate șase cazuri de tulburări rare de coagulare a sângelui, în aproximativ două săptămâni de la administrarea serului Johnson&Johnson. Toate au fost semnalate în rândul femeilor. Pacientele aveau vâste curprins între 18 și 48 de ani. Dintre acestea, o persoană a decedat, iar o a doua este internată în stare critică.

ADVERTISEMENT

Posibilele legături dintre ser și problemele de coagulare vor fi examinate de oamenii de știință. Ulterior, în funcție de rezultatele cercetărilor, vor putea fi stabilite eventuale limitări de administrare a serului produs de respectiva companie.

În luna octombrie a anului trecut, compania a oprit studiul clinic al serului după ce o persoană a decedat. Ulterior, procesul a fost reluat, fără a se da prea multe detalii cu privire la respectivul incident, precizându-se că nu există nicio dovadă că vaccinul ar fi avut legătură cu boala.

ADVERTISEMENT

FDA a dezvăluit, în luna februarie a anului curent, că persoana decedată avea 25 de ani, nu avea probleme de sănătate și nu lua alte tipuri de medicamente. Moartea a fost cauzată de o tromboză sinusală transversală.

Aaproximativ șapte milioane de americani au fost vaccinați cu serul produs de Johnson&Johnson, alte aproximativ nouă milioane de doze au fost expediate către alte state. El a primit aprobarea pentru utilizare la 11 martie.

ADVERTISEMENT

În Europa, vaccinul ar urma să ajungă la data de 19 aprilie. În primă fază, Uniunea Europeană a făcut o comandă de 200 de milioane de doze. Aceasta ar urma să fie suplimentată cu încă 200 de milioane de doze.

ADVERTISEMENT