News

SUA, reacție după ce Armata din Afganistan s-a dizolvat în fața talibanilor: ”Ne-a luat pe toți prin surprindere”

Oficialii militari din SUA au avut o reacție după ce Armata din Afganistan s-a dizolvat în fața talibanilor. Aceștia recunosc că au fost surprinși de această desfășurare a lucrurilor.
29.09.2021 | 12:51
SUA reactie dupa ce Armata din Afganistan sa dizolvat in fata talibanilor Nea luat pe toti prin surprindere
ADVERTISEMENT

Congresul SUA a avut pe ordinea de zi a ultimei întruniri și situația gravă din Afganista, care a implicat recent și Armata americană.

La evenimentul care a avut loc marți a luat cuvântul și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Acesta a admis faptul că prăbușirea bruscă a armatei afgane a luat prin surprindere Pentagonul.

ADVERTISEMENT

Oficialul a recunoscut că evaluările greşite ale celui mai lung război al Americii, alături de corupţie şi moralul scăzut în rândul militarilor afgani, au fost cauzele care au dus la prăbușirea armatei locale în fața tăvălugului talibanilor.

Pentagonul nu credea că Armata din Afganistan se va prăbuși în fața talibanilor: ”Ne-a luat pe toți prin surprindere”

”Faptul că armata afgană, pe care noi şi partenerii noştri am pregătit-o, pur şi simplu s-a dizolvat, în cele mai multe cazuri fără a trage vreun foc, ne-a luat pe toţi prin surprindere.

ADVERTISEMENT

Ar fi necinstit să pretind că lucrurile au stat diferit”, a afirmat Lloyd Austin în comisia pentru servicii armate a Senatului american, conform CNBC.

Austin a făcut afirmaţia la începutul a două zile de audieri care ar putea fi cele mai contencioase din istorie, în legătură cu sfârșitul haotic al războiului din Afganistan, care a costat vieţi de militari şi civili americani şi a permis revenirea la putere a talibanilor.

ADVERTISEMENT

La aceeași reuniune, Șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, a descris sfârșitul intervenției americane de două decenii ca un ”eșec strategic”.

Generalul Milley a mai declarat că, în timp ce multe dintre trupele afgane formate de coaliția americană și NATO au încercat să își mențină pozițiile împotriva talibanilor, majoritatea au cedat fără luptă în fața talibanilor.

ADVERTISEMENT

”Multe unități au luptat până la sfârșit, dar marea majoritate și-au lăsat armele jos și s-au topit într-o perioadă foarte, foarte scurtă de timp”, a spus Milley. ”Cred că asta are legătură cu voința și cu conducerea militară, dar cred că trebuie să încercăm să aflăm exact de ce s-a întâmplat asta”, a adăugat el.

”Este clar și evident. Războiul din Afganistan nu s-a încheiat în condițiile pe care le-am dorit. Talibanii sunt acum la putere în Kabul”, a mai spus Milley.

Peste 120.000 de persoane evacuate din Afganistan

Lloyd Austin le-a spus senatorilor că, în timp ce Pentagonul ”planifica să evacueze între 70.000 și 80.000 de oameni” de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai, forțele americane au reușit în cele din urmă să transporte mai mult de 124.000 de persoane din Afganistan.

”A fost cel mai mare transport aerian din istoria SUA și a fost executat în 17 zile”, a spus oficialul american.

ADVERTISEMENT