News

SUA relaxează restricțiile de călătorie. Ce trebuie să știe străinii care vor să ajungă pe teritoriul american

Noile politici internaționale de călătorie ale Statelor Unite întră în vigoare în doar trei săptămâni.
18.10.2021 | 16:20
SUA relaxeaza restrictiile de calatorie Ce trebuie sa stie strainii care vor sa ajunga pe teritoriul american
ADVERTISEMENT

Casa Albă a anunțat că data de 8 noiembrie va fi începutul oficial al unei redeschideri ample a SUA către călătorii străini complet vaccinați care sosesc pe calea aerului și pe uscat.

Statele Unite ale Americii se pregătesc să-și redeschidă porțile călătorilor străini

În timp ce unele detalii trebuie încă elaborate, data fermă vine ca o ușurare pentru mulți potențiali călători care au fost în expectativă de când au fost anunțate, pe 20 septembrie, planurile de a implementa un nou sistem internațional de călătorie aeriană la “începutul lunii noiembrie”.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, au fost anunțate planuri similare pentru a deschide frontierele SUA cu Canada și Mexic vizitatorilor vaccinați pentru turism și alte călătorii neesențiale.

Data de 8 noiembrie se aplică atât călătoriei terestre, cât și celor aeriene.

Ce trebuie să știe cei care vor să ajungă pe teritoriul american

Cine poate călători?

Politicile permit cetățenilor străini complet vaccinați să intre în Statele Unite, înlocuind un pachet de interdicții și restricții care au fost în vigoare de la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că cetățenii străini care sosesc din țări care au fost supuse interdicțiilor – China, Iran, spațiul Schengen al Europei, Regatul Unit, Republica Irlanda, Brazilia, Africa de Sud și India – vor fi în curând primiți în SUA în conformitate cu politica care se aplică tuturor călătoriilor internaționale.

Cerința de vaccinare intră în vigoare pe 8 noiembrie.

Ce vaccinuri sunt acceptate?

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au confirmat că toate vaccinurile aprobate și autorizate de FDA, precum și vaccinurile care au o listă de utilizare de urgență (EUL) de la OMS vor fi acceptate pentru intrarea în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că vaccinul AstraZeneca, utilizat în locuri inclusiv Canada și Europa, va fi acceptat. Vaccinul Sputnik V dezvoltat în Rusia nu a fost aprobat de OMS sau FDA.

Oamenii sunt considerați „complet vaccinați” de CDC la două săptămâni după a doua doză într-o serie cu două doze sau la două săptămâni după un vaccin cu doză unică.

ADVERTISEMENT

Dar americanii nevaccinați?

Americanii nevaccinați pot intra în continuare în Statele Unite, dar se vor confrunta cu cerințe de testare mai stricte pentru călătoriile cu avionul.

Aceștia vor fi „supuși unor cerințe de testare mai stricte”, inclusiv un test în termen de o zi de la plecarea zborului lor către Statele Unite și un test suplimentar la întoarcere, a declarat Jeff Zients, oficial de la Casa Albă, când a anunțat că vor fi implementate noi reguli pentru călătoriile aeriene.

Anunțul despre frontierele terestre din Mexic și Canada din 12 octombrie nu s-a adresat în mod specific americanilor nevaccinați, însă cerința de vaccinare se adresează „călătorilor străini”.

Care sunt regulile pentru copiii nevaccinați?

Deși au fost făcute puține precizări despre copii în anunțurile despre noul sistem internațional de călătorie, Departamentul pentru Securitate Internă a declarat pentru CNN că cerința legată de vaccinare nu se va aplica copiilor care nu sunt eligibili.

Jen Psaki, secretar de presă de la Casa Albă, a indicat pe 20 septembrie că regulile mai stricte privind călătoriile aeriene prezentate pentru americanii nevaccinați „în acest moment, se vor aplica în mod evident și copiilor”.

Nu este clar dacă cerințele de intrare vor fi aceleași pentru copiii străini și americani.

Dar vaccinările cu doze mixte?

CDC și-a actualizat vineri definiția de „complet vaccinat”, confirmând că vaccinările cu doze mixte vor fi acceptate.

Persoanele fizice sunt considerate complet vaccinate la două săptămâni de la primirea ultimei doze de „orice combinație de două doze dintr-o serie de două doze de ser contra Covid-19 listată pentru utilizarea de urgență aprobată de FDA sau autorizată de OMS”, se arată în ghid.

Este necesară testarea?

Pasagerilor curselor aeriene complet vaccinați li se cere în continuare să aibă rezultate negative la testul pentru Covid-19 efectuat cu maxim trei zile înainte de plecarea zborului lor către Statele Unite, în conformitate cu regula de testare actuală.

Cetățenii americani nevaccinați vor fi obligați să facă un test pentru Covid-19 cu maxim 24 de ore înainte de zborul de plecare și din nou după sosire.

Nu există nicio cerință de testare la frontierele terestre.

Ce fel de documentație este necesară?

Detaliile despre ceea ce va fi dovada acceptabilă a vaccinării urmează a fi făcute disponibile, a declarat vineri un oficial de la Casa Albă.

La frontierele terestre, persoanele vaccinate care traversează din motive neesențiale ar trebui „să fie pregătite să ateste statutul de vaccinare și să prezinte dovada vaccinării unui ofițer CBP (Vamă și Protecție a Frontierelor) la cerere”, a spus oficialul.

Un alt înalt oficial al administrației a declarat marți că agențiile lucrează îndeaproape cu CDC în ceea ce privește atât cerințele terestre, cât și cele aeriene și că ar trebui să ia o decizie în „zilele următoare cu privire la aspectul documentației corespunzătoare”.

Companiile aeriene au deja sisteme de colectare a informațiilor de testare necesare călătorilor aerieni, deoarece toți călătorii aerieni care intră în SUA trebuie să prezinte deja un rezultat negativ al testului.

Oficialul de la Casa Albă a declarat că mai multe detalii operaționale legate de călătoriile internaționale vor veni “cu mult înainte de 8 noiembrie pentru a permite pregătirea pentru o tranziție lină către noul sistem”.

Cine nu mai poate intra în Statele Unite?

Noul sistem internațional de călătorie interzice în mare parte cetățenilor străini nevaccinați să intre în SUA.

Călătorilor nevaccinați care provin din țări care nu sunt afectate de interdicțiile de călătorie, cărora li se permite în prezent să zboare în SUA (din Mexic și Canada, de exemplu), nu li se va mai permite intrarea din 8 noiembrie.

Un oficial de la Casa Albă a precizat că îndrumări suplimentare cu privire la „excepții foarte limitate” de la cerințe vor fi furnizate înainte de intrarea în vigoare a noii politici internaționale de călătorie.

La frontierele terestre, cerința de vaccinare care intră în vigoare pe 8 noiembrie se aplică călătoriilor neesențiale, cum ar fi turismul și vizitele cu prietenii și familia.

Persoanele care călătoresc din motive esențiale, inclusiv șoferii de camioane și studenții, vor fi în continuare primiți în țară până la începutul lunii ianuarie, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate.

La începutul lunii ianuarie, o cerință de vaccinare va intra în vigoare pentru toți cetățenii străini care trec frontierele pe uscat sau cu feribotul.

ADVERTISEMENT