News

SUA garantează sprijin pentru România în zona Mării Negre, în fața eventualelor acțiuni ale Rusiei

Statele Unite ale Americii își reafirmă sprijinul pentru România și statele de la Marea Neagră, într-un context în care amenințarea dinspre Rusia este tot mai mare.
13.11.2021 | 20:38
SUA garanteaza sprijin pentru Romania in zona Marii Negre in fata eventualelor actiuni ale Rusiei
ADVERTISEMENT

În contextul în care amenințarea Rusiei în zona Mării Negre pare a se reintensifica, Statele Unite ale Americii (SUA) își reconfirmă sprijinul pentru aliații ei din NATO.

SUA anunță că va fi alături de România și partenerii de la Marea Neagră în fața acțiunilor tot mai agresive ale Moscovei în zonă.

ADVERTISEMENT

SUA sprijină România și pe ceilalți parteneri NATO în fața acțiunilor Rusiei de la Marea Neagră

Chargé D’Affaires ad-interim al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a spus, sâmbătă, că SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi partenerii lor de la Marea Neagră pentru a întări disuasiunea şi pentru a garanta că acţiuni precum cele desfăşurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe.

”Marea Neagră nu este o zonă de conflict activ, militar, însă este cu siguranţă o zonă de tensiuni. Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia.

ADVERTISEMENT

SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră, pentru a ne asigura că lucrurile (n.r. acţiunile Rusiei) nu vor merge mai departe”, a afirmat David Muniz.

Oficialul american a făcut declarațiile de la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA, care a ajuns vineri pentru o escală în Portul Constanţa, alături de distrugătorul USS Porter

ADVERTISEMENT

Cele două nave se află în Marea Neagră, conform Marinei americane, pentru operaţiuni maritime de rutină alături de parteneri şi aliaţi din NATO.

”Semnificaţia vizitei navei (n.r. la Constanţa) este importantă. Ilustrează relaţia de securitate excelentă şi foarte puternică dintre ţările noastre”, a spus David Muniz, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce spune oficialul SUA de acuzațiile recente ale Rusiei

Recent, Rusia a acuzat SUA că derulează activităţi agresive şi creează o forţă militară multinațională în Marea Neagră.

Diplomatul american a afirmat că astfel de operaţiuni ca cele ale USS Mount Whitney sunt pregătite cu mult timp în avans.

”Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive”, a declarat acesta.

Portul Constanţa este al treilea, după Istanbul, în Turcia, şi Batumi, în Georgia, în care a oprit USS Mount Whitney de la plecarea din Gaeta (Italia), la 29 octombrie. Nava va părăsi duminică portul Constanţa.

Vineri, 7 nave militare ale forţelor navale din România, SUA, Turcia şi Ucraina au participat la un exerciţiu care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc, conform Ministerul Apărării Naţionale.

ADVERTISEMENT