News

Ce noi sancțiuni impune SUA împotriva Rusiei. Joe Biden: ”Oligarhii îl susțin pe Putin și fură de la poporul rus, trebuie să suporte consecințele”

Președintele american Joe Biden a susținut o conferință de presă în timpul căreia a anunțat noi sancțiuni orientate împotriva economiei Rusiei, dar și a oligarhilor.
11.03.2022 | 18:50
Ce noi sanctiuni impune SUA impotriva Rusiei Joe Biden Oligarhii il sustin pe Putin si fura de la poporul rus trebuie sa suporte consecintele
ADVERTISEMENT

Joe Biden a prezentat un nou set de sancțiuni pe care SUA, dar și state ale lumii, le vor impune împotriva economiei Rusiei.

SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei

În primul rând, SUA va revoca statutul de ”cea mai favorizată națiune” pentru Rusia. Ce înseamnă asta, însă? Chiar președintele Biden a explicat că ”în Statele Unite, numim asta relații comerciale normale permanente (PNTR).” Revocând acest timp de relații pentru Rusia, statul va avea dificultăți mari în a face comerț cu SUA. În plus, făcând asta la unison cu alte state, care contribuie la jumătate din economia globală, vom da o altă lovitură puternică economiei Rusiei, care deja suferă foarte tare din cauza sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Statutul națiunii cele mai favorizate se referă, în plan bilateral, că două state au agreat să facă comerț în cei mai avantajoși termeni pentru fiecare: taxe mici, puțină birocrație și un număr maxim de importuri permis.

Această schimbare a statutului Rusiei în raport cu SUA are nevoie de aprobarea Congresului, însă există suport bipartizan pentru aceasta, așa că totul stă în semnătura lui Joe Biden. Mișcarea a fost anunțată ca fiind coordonată și cu aliații din UE și din G7.

ADVERTISEMENT

Totodată, SUA va interzice importurile de produse de lux din Rusia. Astfel, cetățenii americani nu se vor mai putea răsfăța cu votcă sau cu caviar, dar nici cu diamante. În paralel, Statele Unite nu vor mai putea exporta către Rusia diverse produse de valoare, cum ar fi tutunul, hainele, bijuteriile, automobilele și antichitățile.

Oligarhii care îl susțin pe Putin, vizați de noi sancțiuni

Joe Biden a pregătit și noi sancțiuni orientate împotriva oligarhilor ruși, dar și familiilor acestora.

ADVERTISEMENT

”Statele G7 vor pune mai multă presiune pe miliardarii corupți ai Rusiei. Adăugăm noi nume pe lista oligarhilor și familiilor pe care le avem în vizor și sporim coordonarea între satele membre G7, pentru a confisca bunurile obținute ilicit de către aceștia”, a afirmat Joe Biden.

”Aceștia îl susțin pe Putin. Fură de la poporul rus și încearcă să-și ascundă averile în țările noastre. Sunt parte din cleptocrația de la Moscova și trebuie să suporte și ei consecințele acestor sancțiuni”, a spus președintele american despre oligarhi.

ADVERTISEMENT

Totodată, SUA va interzice investițiile în Rusia dincolo de sectorul energetic. În paralel, alături de națiunile G7, SUA vrea să împiedice accesul Rusiei la FMI și la Banca Mondială, de unde ar putea obține împrumuturi pentru a-și susține economia.

ADVERTISEMENT