News

SUA se tem că Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina. Atacuri asupra Poloniei și României, scenarii luate în considerare

Statele Unite ale Americii se tem că Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina, drept răspuns pentru înfrângerile din ultima vreme.
18.09.2022 | 14:28
SUA se tem ca Vladimir Putin ar putea escalada razboiul din Ucraina Atacuri asupra Poloniei si Romaniei scenarii luate in considerare
Vladimir Putin își pregătește următoarea mutare. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sunt luate în considerare scenarii precum atacuri asupra hub-urilor de aprovizionare din afara Ucrainei, din țări NATO precum Polonia sau România.

SUA, îngrijorate de următoarele mutări ale lui Putin

Potrivit New York Times, Pentagonul, Departamentul de Stat al SUA și Casa Albă, alături de toate agențiile de informații au atins un nivel maxim de îngrijorare referitor la următoarele mișcări pe care Vladimir Putin le-ar putea face.

ADVERTISEMENT

Deși se feresc să vorbească deschis despre acest scenariu, oficialii americani au creionat o listă a modurilor în care Rusia ar putea răspunde contraofensivei din Harkov.

Așadar, americanii sunt de părere, în cercurile închise, că Putin ar putea ordona bombardamente mai mari asupra orașelor ucrainene, campanii de asasinate asupra unor lideri ucraineni sau atacuri asupra Poloniei sau României, țări care sunt considerate hub-uri de alimentare cu armament a Kievului.

ADVERTISEMENT

Informațiile au fost obținute după discuții ample cu peste 10 înalți oficiali americani. NATO speră, cel puțin în acest moment, ca progresul Ucrainei să nu declanșeze un conflict mai larg. SUA s-au ferit să acorde ajutor substanțial Ucrainei din primul moment, tocmai pentru a nu deranja Rusia, însă acest ajutor este constant, chiar dacă uneori nu mulțumește Kievul.

Americanii susțin că Vladimir Putin ar fi reacționat, cu siguranță, mult mai violent dacă NATO ar fi ajutat Ucraina din prima zi cu tot ce se putea, de la informații clasificate la tancuri, sisteme de apărare aeriană sau sisteme HIMARS.

ADVERTISEMENT

Mai mult, SUA refuză să ofere Ucrainei arme mult mai avansate sau avioane care ar putea lovi adânc în inima Rusiei, tocmai pentru a nu provoca o reacție de necontrolat a lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, sursele New York Times susțin că Putin e ”frustrat” când urmărește evenimentele din Ucraina, astfel că Joe Biden s-a văzut nevoit să-l avertizeze pe acesta să nu folosească arme nucleare.

ADVERTISEMENT

”Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situaţia va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a transmis Putin vineri, când a participat la un summit regional în Uzbekistan.

ADVERTISEMENT