News

SUA și Coreea de Nord au fost aproape de război în 2017. Americanii intenționau să lanseze 80 de bombe nucleare

21.09.2020 | 19:30
SUA si Coreea de Nord au fost aproape de razboi in 2017 Americanii intentionau sa lanseze 80 de bombe nucleare
ADVERTISEMENT

Donald Trump, alături de „rivalul” și „prietenul” Kim Jong-un, aproape de a declanșa un război nuclear în 2017.

Statele Unite ar fi folosit 80 de arme nucleare atunci când Phenianul a efectuat teste de lansare a unor rachete balistice.

ADVERTISEMENT

Publicația americană The Washington Post susține că cele două țări au fost aproape de un război atomic și prezintă mai multe dovezi în acest sens.

SUA și Coreea de Nord au fost aproape de un război nuclear în 2017

Concret, americanii au revizuit două planuri strategice: OPLAN 5027, care făcea referire la pașii pe care SUA i-ar fi urmat în cazul unei schimbări de regim în Coreea de Nord, respectiv OPLAN 5015, menit să decapiteze regimul nord-coreean.

ADVERTISEMENT

Potrivit jurnaliștilor americani, ziua de 29 august 2017 ar fi putut să schimbe cursul omenirii, sau mai degrabă ar fi pus punct existenței pe Pământ. La ora 5:57, ora Washingtonului, secretarul de stat american John Mattis a fost informat că regimul de la Phenian va lansa o rachetă balistică intercontinentală spre SUA.

Mattis a luat legătura cu alți generali și le-a transmis să fie pregătiți de război. Racheta intercontinentală a trecut deasupra Japoniei și a căzut în ocean, însă era doar prima din multe alte rachete lansate de asiatici.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul american Bob Woodward a publicat mai multe detalii în cartea sa despre administrația Trump. Situația era atât de tensionată că Jim Mattis dormea în trening, pentru a fi pregătit mereu să reacționeze în caz de conflict.

Mai mult, Mattis avea o alarmă instalată inclusiv la duș, care-l informa dacă asiaticii lansau o rachetă nucleară. Cu toate că oamenii de rând nu au privit niciodată cu seriozitate conflictul dintre Kim și Trump, situația era chiar dramatică.

ADVERTISEMENT

Americanii au ajuns în faza în care au simulat un atac asupra Phenianului. „Războiul cu Phenianul a fost mai aproape decât vă imaginați”, i-a mărturisit Trump lui Woodward, cu mențiunea că Kim Jong-un era determinat să atace Statele Unite.

Americanii nu s-au temut niciodată că Donald Trump va ataca primul, însă asiaticii au fost considerați mereu imprevizibili. „Centrul Strategic de Comandă din Omaha a acordat o mare atenție OPLAN 5027 – planul de acțiune în cazul unei schimbări de regim în Coreea de Nord, prin care SUA ar fi putut reacționa în cazul unui atac (venit din partea Phenianului), prin folosirea a 80 de arme nucleare”, este menționat în cartea jurnalistului.

Donald Trump, stresat de scenariul unui conflict cu Coreea de Nord

Cu toate că încearcă să pară un războinic, Donald Trump era vizibil afectat de conflictul cu Coreea de Nord și se temea că Kim Jong-un ar putea să răspundă violent dacă americanii i-ar fi doborât o rachetă intercontinentală.

Cu toate acestea, Trump l-a autorizat pe Mattis să ordone interceptarea oricărei rachete lansate spre Japonia, Coreea de Sud sau SUA. Mai mult, dacă acea rachetă ar fi avut încărcătură nucleară, Trump a ordonat lansarea a 80 de rachete nucleare asupra Coreei de Nord.

Mattis a demisionat ulterior, nemulțumit de viziunea lui Trump, același președinte SUA care îi ordonase să-l asasineze pe Bashar al-Assad. „Vei incinera milioane de oameni. Nimeni nu are dreptul să omoare un milion de oameni, dar e o decizie pe care a trebuit să o înfrunt”, s-a plâns Mattis.

Coreea de Nord a efectuat 6 teste nucleare, sfidânt comunitatea internațională.

Al șaselea și ultimul test al Coreei de Nord a fost efectuat în septembrie 2017. Coreea de Nord ar deține mai multe rachete nucleare capabile să lovească SUA de timp Hwasong-14 și Hwasong-15.

Comunitatea internațională nu știe în realitatea care este arsenalul nuclear din Coreea de Nord, țară care refuză să renunțe la bombele atomice pe care ipotetic le deține.

Mai mult, cei din Coreea de Nord sunt deciși să își dezvolte o flotă de submarine nucleare, capabile să lanseze rachete intercontinentale. În acel moment detectarea și distrugerea rachetelor ar fi mult mai greu de realizat, astfel că asiaticii ar putea să lanseze chiar două rachete nucleare spre SUA, care să-și lovească ținta.

În condițiile în care americanii par dispuși să riposteze cu 80 de bombe nucleare pentru o rachetă intercontinentală asiatică, sfârșitul ar putea fi mai aproape ca niciodată dacă aceste țări imprevizibile ar ajunge vreodată la război.

ADVERTISEMENT