Fotbal international

SUA şi Iran, la un pas de război în 2020, au dat-o la pace în 1998! “Cel mai politizat meci din istorie” s-a jucat la Mondialul din Franţa + un român, implicat în duelul de acum 22 de ani! VIDEO

09.01.2020 | 17:09
SUA si Iran la un pas de razboi in 2020 au dato la pace in 1998 Cel mai politizat meci din istorie sa jucat la Mondialul din Franta  un roman implicat in duelul de acum 22 de ani VIDEO
ADVERTISEMENT

SUA şi Iran au relaţii tensionate încă din 1979, iar începutul anului 2020 a adus escaladarea conflictului dintre cele două ţări. În chiar primele zile ale anului, generalul Qasem Soleimani a fost asasinat în Baghdad, ceea a adus temerea că poate începe un nou război mondial. În urmă cu 22 de ani, la Campionatul Mondial din 1998, SUA şi Iran s-au duelat pe terenul de fotbal.

SUA şi Iran au jucat “cel mai politizat meci de fotbal” în 1998

Pe 4 decembrie 1997, pe “Stade Velodrome” din Marseille, a avut loc tragerea la sorţi pentru grupele Campionatului Mondial din 1998. Sepp Blatter, preşedintele FIFA de atunci, a extras bilele cu numele SUA şi Iran pentru Grupa F şi dădea startul “celui mai politizat meci de fotbal din istorie”. Pe 21 iunie 1998, cele două rivale urmau să se dueleze la Lyon, iar ştirea a făcut rapid înconjurul lumii.

ADVERTISEMENT

În 1979, regimul lui Mohammad Reza Pahlavi, considerat pro-Occident, era răsturnat de Revoluţia Iraniană. Locul acestuia, în fruntea ţării, era luat de Ayatollahul Ruhollah Musavi Khomeini. Mai mult decât atât, criză ostaticilor de la Ambasada Americană din Teheran a dus la ruptura ireversibilă între SUA şi Iran.

Imediat după tragerea la sorţi, FIFA a intrat în legătură cu oficialii celor două ţări. Obiectivul principal era ca meciul de pe 21 iunie 1998 să se dispute fără probleme. Mehrdad Masoudi, născut în Iran şi ofiţer de presă al FIFA, era omul de legătură între federaţiile de la Chicago şi de la Teheran.

ADVERTISEMENT

“Meciul era mai important pentru ei. Nimeni nu ne-a spus că trebuie să batem Iranul pentru Bill Clinton” – Tab Ramos, mijlocaş al naţionalei SUA

Marele impediment din startul meciului: “Nu vrem să fim umiliţi”

Conform protocolului FIFA, SUA era echipa gazdă a meciului, astfel că fotbaliştii iranieni trebuiau să se îndrepte spre adversarii lor şi să le strângă mâna. Oficialităţile de la Teheran nici nu au vrut să audă de aşa ceva. “Nu vrem să fim umiliţi”, era mesajul primit de la Mehrdad Masoudi. La şedinţa premergătoare meciului s-a ajuns la un compromis.

SUA – Iran a fost programat pe 21 iunie 1998, iar FIFA sărbătoarea ziua “Fair Play-ului”. Jucătorii celor două echipe s-au îndreptat unii spre alţii, s-au salutat şi au format un grup unit la mijlocul terenului în faţa fotografilor. Imaginea dovedea că fotbalul putea să treacă peste diferenţele ideologice sau culturale.

ADVERTISEMENT

“Nu vom pierde. Familiile de martiri din Iran aşteaptă ca noi să câştigăm. Trebuie să obţinem victoria în orice mod putem” – Khodadad Azizi (1998)

Nicolae Grigorescu, tuşier la meciul SUA – Iran

Meciul SUA – Iran a fost arbitrat de Urs Meier, elveţianul fiind ajutat la cele două tuşe de Laurent Rausisi şi de Nicolae Grigorescu, ultimul arbitru român participant la un Campionat Mondial. Iranienii, antrenaţi de Jalal Talebi, a obţinut o victorie istorică, scor 2-1, graţie golurilor marcate de Hamid Estili şi Mehdi Mahdavikia, în timp Brian McBride a înscris pentru americani.

Risc maxim pentru FIFA la meciul SUA – Iran

Peste ani, Mehrdad Masoudi a devăluit că meciul putea să fie umbrit de incidente nedorite din cauza unei organizaţii extremiste din Irak. Mai mulţi membri ai Mujahedin Khalq au cumpărat bilete pentru partida din Lyon şi planificau să organizeze un protest în tribune.

ADVERTISEMENT

“Serviciile secrete ne-au avertizat că există mai multe persoane care vor să facă probleme. Regizorul TV al meciului a primit o serie de fotografii cu personaje sau banere pe care să nu le afişeze în transmisiunea directă. Forţele de ordine erau pregătite să intre pe stadion oricând, mai ales că planul B al extremiştilor era să intre pe teren şi să provoace haos”, a povestit Mehrdad Masoudi.

ADVERTISEMENT
Tags: