News

SUA și România, memorandum împotriva dezinformării. Rusia, amenințare pentru securitatea regiunii Mării Negre

SUA și România au semnat un memorandum pentru combaterea dezinformării. Luminița Obobescu: „Rusia continuă să submineze securitatea regiunii Mării Negre
21.06.2024 | 20:02
SUA si Romania memorandum impotriva dezinformarii Rusia amenintare pentru securitatea regiunii Marii Negre
Luminița Odobescu și Antony Blinken, semnând Memorandumul de înțelegere dintre cele două țări / Foto: captură, state.gov
ADVERTISEMENT

Luminița Obobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, au semnat, vineri, Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Statele Unite pentru combaterea dezinformării, Odobescu declarând că „Rusia continuă să submineze securitatea în regiunea Mării Negre, o regiune de importanţă strategică pentru NATO”.

Parteneriatul strategic, „mai puternic decât oricând”

Luminița Obobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, au semnat, vineri, Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Statele Unite pentru combaterea dezinformării, un document important în condițiile în care „dezinformarea, manipularea şi propaganda” sunt mai agresive ca oricând, în special din partea Rusiei, în contextul de securitate afectat de războiul declanșat în Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Parteneriatul strategic între România şi Statele Unite este mai puternic decât oricând. După întrevederea şefilor noştri de stat, luna trecut, înainte de a noua rundă a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite, ne vom concentra astăzi asupra dialogului privind securitatea în regiunea noastră, cooperarea energetică, comercială şi a investiţiilor, în marja pregătirilor pentru Summitul de la Washington. Vom aborda şi situaţia acederii României la Programul Visa Waiver. Trebuie să continuăm eforturile noastre în îndeplinirea acestui obiectiv comun, în contextul în care cetăţenii români se aşteaptă să finalizăm curând acest proces”, a declarat, vineri, Luminiţa Odobescu, alături de șeful diplomației americane.

Marea Neagră și consolidarea Flancului Estic

Ministra Afacerilor Externe a subliniat rolul agresiv și destabilizator al Rusiei în regiunea Mării Negre, zonă de importanță strategică pentru Alianța Nord Atlantică, al cărei partener, Statele Unite, este esențial pentru ca regiunea să rămână sigură și prosperă.

ADVERTISEMENT

„Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică. Alături de UE şi NATO,  Statele Unite rămân un partener esenţial pentru o regiune sigură, prosperă, liberală şi conectată a Mării Negre. Aştept cu nerăbdare să cooperăm în continuare pentru a atinge acest obiectiv După cum ştiţi, România va continua să susţină Ucraina atâta timp cât este nevoie, atât în ceea ce priveşte exportul de cereal, cât şi prin sprijinul militar. (…) Apreciem sprijinul SUA oferit Ucrainei şi implicit contribuţia la securitatea europeană. În acelaşi timp, contăm pe susţinerea active a Statelor Unite în consolidarea Flancului Estic, inclusiv la Marea Neagră. În câteva săptămâni, Summitul NATO din Washington va fi o oportunitate excelentă de a adopta decizii importante în acest sens”, a spus Luminița  Odobescu, care a subliniat că „Rusia continuă să submineze securitatea în regiunea Mării Negre”.

Valorile comune ale SUA și României

În legătură cu Memorandumul semnat de România și SUA, Luminița Odobescu a subliniat că el se bazează pe valorile comune pe care le împărtășesc Bucureștiul și Washingtonul, adică democrația și respectarea drepturilor fundamentale.

ADVERTISEMENT

„Memorandumul de înţelegere semnat astăzi extinde cooperarea bilaterală şi este un semnal al angajamentului comun de a combate împreună dezinformarea, manipularea şi propaganda. Memorandumul are la bază valorile comune ale României şi Statelor Unite, inclusiv respectarea democraţiei, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. În regiunea Mării Negre, România este şi va rămâne cel mai apropiat şi de nădejde aliat şi partener”, a mai spus Obobescu.

 

Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero...
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero taxe pe afaceri
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis...
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo până în 4 august
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu...
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu ce argumente
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!