Noua administrația instalată la Washington odată cu revenirea lui Donald Trump la putere în SUA nu dă practic nicio speranță Ucrainei de a intra în NATO. În plus, americanii nu cred nici în șansele statului vecin cu România să revină vreodată la granițele de dinainte de 2014.
De la începutul agresiunii ruse până în prezent, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri SUA și statelor occidentale să facă pași pentru o aderare a Ucrainei la NATO.
Cel mai recent, în decembrie 2024, Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la NATO este ”realizabilă”. A mai subliniat atunci că țara sa va trebui să lupte pentru a convinge aliaţii să facă acest lucru posibil.
Miercuri, 12 februarie, în prima sa deplasare externă din postura de secretar al Apărări în mandatul lui Trump, Pete Hegseth a anunțat noua politică americană privind Ucraina. Se observă o schimbare radicală de perspectivă faţă de agenda administraţiei Biden.
Șeful Pentagonului a admis, miercuri, la Bruxelles, că războiul dintre Ucraina și Rusia ”trebuie să se încheie”. În schimb, a mai subliniat că aderarea Kievului la NATO este nerealistă.
”SUA nu cred că intrarea Ucrainei în NATO poate fi un rezultat realist al unui acord negociat. Orice garanţie de securitate trebuie să fie susţinută de trupe europene şi ne-europene”, a spus Hegseth.
Kievul avea speranțe că va putea, după războiul cu Rusia, să-și recupereze teritoriile pierdute în urmă cu un deceniu. Pete Hegseth a mai declarat, la Bruxelles, că nu este “realist” ca Ucraina să se poată întoarce la granițele sale de dinainte de 2014. Vorbim de anul în care Rusia a început să îi ocupe din teritorii.
”Ne dorim, la fel ca dumneavoastră, o Ucraina suverană şi prosperă. Pe de altă parte, trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist.
Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul şi să provoace mai multă suferinţă“, a mai declarat Hegseth, la vizita sa europeană, conform USA Today.
Șeful Pentagonului a mai atras atenţia că SUA nu mai pot acorda prioritate pentru securitatea Europei, din cauza tensiunilor din Asia. În acest context, acesta a îndemnat europenii să furnizeze ”partea covârşitoare” a ajutorului pentru Ucraina şi să discute cu cetăţenii lor ”despre ameninţarea cu care se confruntă Europa”.
”SUA se confruntă cu ameninţări serioase la adresa propriului teritoriu. Trebuie să ne concentrăm şi ne concentrăm asupra securităţii propriilor noastre graniţe“, a spus Hegseth.