News

SUA suspectează că Ucraina ar putea fi implicată în atacul cu drone asupra Kremlinului

Serviciile de informații americane admit implicarea Ucrainei în atacul cu drone asupra Kremlinului. Moscova a reacționat la cuvintele americanilor.
25.05.2023 | 15:08
SUA suspecteaza ca Ucraina ar putea fi implicata in atacul cu drone asupra Kremlinului
CIA suspectează că Ucraina ar putea fi implicată într-un atac cu drone asupra Kremlinului. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Administrația americană susține că una dintre agențiile militare sau de informații ale Ucrainei ar putea fi responsabilă pentru atacul cu drone asupra Kremlinului la începutul lunii mai. Cu toate acestea, comunitatea de informații americane nu are suficiente dovezi pentru a confirma ipoteza respectivă, se arată în materialul realizat de jurnaliștii de la The New York Times.

CIA presupune că Ucraina a fost implicată în atacul cu drone asupra Kremlinului

Conform publicației, CIA nu are informații clare cu privire la agenția sau structura ucraineană responsabilă de organizarea atacului și nu poate confirma dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a știut despre acest atac. Unele surse citate de NYT sugerează că există posibilitatea ca Zelenski să nu fi fost informat în prealabil despre acest atac.

ADVERTISEMENT

Evaluarea preliminară a comunității de informații se bazează, printre altele, pe interceptarea unor convorbiri telefonice, care au arătat că oficialii ruși au fost surprinși de evenimente, ceea ce contrazice ideea potrivit căreia atacul cu drone ar fi fost o provocare inițiată de forțele ruse. Această versiune fiind  susținută activ de partea ucraineană.

În același timp, articolul din New York Times subliniază îngrijorarea administrației americane cu privire la faptul că Rusia ar putea considera Statele Unite, țară care sprijină Ucraina, responsabile pentru această situație. Mai mult, CIA consideră că Ucraina este responsabilă și pentru moartea fiicei ideologului rus, Alexander Dugin, și a „corespondentului militar” Vladlen Tătarski.

ADVERTISEMENT

“În cele din urmă, nu prea contează care dintre diviziunile regimului de la Kiev se află în spatele acestui lucru. Regimul de la Kiev este în spatele acestui lucru, știm acest lucru, suntem conștienți de acest lucru și pornim de aici când ne structurăm munca”, a comentat Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Reacția Kievului la acuzația Moscovei

Autoritățile ruse au catalogat atacul cu două drone care au explodat în apropierea cupolei Palatului Senatului Kremlinului și care au cauzat doar pagube minore (deși autoritățile ruse afirmă că dronele au fost doborâte) drept un atac terorist și o tentativă de asasinat asupra președintelui Vladimir Putin (chiar dacă se știe că el nu se afla la Kremlin în momentul incidentului), atribuind responsabilitatea Ucrainei și, totodată, Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

„Așa cum a afirmat în repetate rânduri președintele Zelenski, Ucraina îndreaptă toate forțele și mijloacele disponibile către eliberarea propriilor teritorii, și nu către atacul altora. Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este, evident, escaladarea situației înainte de 9 mai, primirea așteptată de la oponenții noștri”, a afirmat Serghei Nikiforof, purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean.

Prigojin anunță „retragerea planificată” din regiunea Bahmut

Administrația președintelui american a aprobat joi, 25 mai, vânzarea către Ucraina a unui sistem național avansat de rachete sol-aer în valoare de 285 de milioane de dolari. Datorită acestui ajutor, forțele ucrainene vor avea în total nouă sisteme avansate NASAMS. Potrivit datelor furnizate de secretarul american, Lloyd Austin,  NASAMS a avut o rată de succes de 100% în interceptarea rachetelor rusești.

ADVERTISEMENT

Tot joi, Evghenii Prigojin, cunoscut ca “bucătarul” lui Putin, a anunțat că mercenarii Wagner au început „retragerea planificată” din regiunea Bahmut (estul Ucrainei). Oficialul susține că “luptătorii săi vor preda orașul armatei ruse după ce l-au capturat în urma unei bătălii sângeroase care a durat luni de zile”.

„Până pe 1 iunie, partea principală se va muta în taberele din spate. Transferăm pozițiile către armată”, a remarcat Prigojin, într-o înregistrare video, postată, joi, pe Telegram. Acesta precizând că retragerea mercenarilor Wagner va fi finalizată până săptămâna viitoare.

 

ADVERTISEMENT