News

SUA va avea nevoie de 10.000 de miliarde de dolari pentru a trece peste criza provocată de coronavirus. Cât timp va dura colapsul din economie

29.04.2020 | 09:14
SUA va avea nevoie de 10000 de miliarde de dolari pentru a trece peste criza provocata de coronavirus Cat timp va dura colapsul din economie
ADVERTISEMENT

Analiștii americani sunt de părere că economia SUA va avea nevoie de aproximativ 10.000 de miliarde de dolari pentru a trece peste criza provocată de coronavirus.

SUA va avea nevoie de 10.000 de miliarde de dolari pentru a trece peste criza provocată de coronavirus

Potrivit unui sondaj realizat de Fed şi CNBC, citat de news.ro, economia din SUA va avea nevoie de doi ani şi aproape 10.000 de miliarde de dolari pentru a-şi reveni complet din criza provocată de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Rezerva Federală a alocat deja o sumă fără precedent de 6.450 de miliarde de dolari, iar cei 36 de participanţi la sondaj au spus că fondurile de susţinere vor urca în medie la 9.800 de miliarde de dolari.

Congresul, care a aprobat fonduri de 2.500 de miliarde de dolari, le va suplimenta cu 2.000 de miliarde de dolari. Fondurile suplimentare vor fi oferite până la sfârşitul actualului trimestru, potrivit analiştilor.

ADVERTISEMENT

PIB-ul SUA va scădea cu 24% în acest trimestru

În pofida ajutorului uriaş, specialiștii anticipează că rata şomajului va urca la 19% până în luna august. Rata şomajului ar urma să scadă treptat până în decembrie la 11 şi la 7% până la sfârşitul lui 2021, care ar fi un nivel dublu daţă de cel anterior crizei.

”Cu creşterea şomajului şi a numărului de firme închise…perspectivele unei redresări puternice sunt depăşite de perspectiva mult mai realistă a unei perturbări structurale de lungă durată”, a spus Lindsey Piegza, economistă şefă la firma Stifel.

ADVERTISEMENT

O proporţie de 3% dintre analiști consideră că economia nu îşi va reveni în totalitate până în trimestrul al doilea al anului 2022. Dar 19% anticipează că economia îşi va reveni până la sfârşitul acestui an, în timp ce alţi 19% cred că acest lucru se poate întâmpla chiar mai rapid.

Specialiștii anticipează că PIB-ul SUA va scădea cu 24% în acest trimestru, declin urmat de o creştere de 4,7% în trimestrul al treilea şi o evoluţie solidă în trimestrul patru. Creşterile nu vor putea compensa însă pierderile din primul semestru, pe ansamblul acestui an fiind prognozat un declin de 5%.

ADVERTISEMENT

SUA este prima țară din lume care depășește 1.000.000 de cazuri de coronavirus, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul îmbolnăvirilor de pe glob. Numărul deceselor este de 58.365 și a depășit cu 145 totalul americanilor uciși în războiul din Vietnam, în perioada 1955-1975.

ADVERTISEMENT