News

SUA vor livra Ucrainei zeci de tancuri Abrams. Joe Biden: ”Suntem uniţi în totalitate”

Statele Unite au decis să livreze 31 de tancuri Abrams Ucrainei, gest menit să determine Germania să livreze, la rândul său, tancuri Leopard.
25.01.2023 | 22:23
SUA vor livra Ucrainei zeci de tancuri Abrams Joe Biden Suntem uniti in totalitate
Tancuri Abrams trimise Ucrainei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De luni de zile discuțiile despre livrările de tancuri au atins un punct comun doar în clipa în care Germania a acceptat să trimită tancuri în Ucraina, cu o singură condiție: ca SUA să trimită la rândul lor tancuri.

SUA au decis să livreze Ucrainei tancuri Abrams

Americanii au analizat situația și au dispus relocarea a 31 de astfel de tancuri, cu toate că acest gest e mai mult unul simbolic și nu ar putea schimba radical situația pe front.

ADVERTISEMENT

”Anunţ că vom trimite 31 de tancuri de asalt M1 Abrams în Ucraina”, a transmis Biden. E posibil ca această primă ”tranșă” de 31 de tancuri să fie doar începutul livrărilor.

”Statele Unite se sincronizează cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume pentru a ne asigura că poporul ucrainean este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru apărarea naţiunii şi a familiilor de agresiunea brutală a Rusiei.

ADVERTISEMENT

Statele Unite şi Europa sunt unite în mod total. Aşteptările Rusiei sunt că ne vom destrăma, dar vom rămâne uniţi. Suntem uniţi în totalitate”, a completat Biden.

Presiunea pusă de americani pe Germania a dat roade, astfel că nemții au decis să trimită tancuri Leopard 2 și, mai mult, să permită altor țări să trimită astfel de tancuri.

ADVERTISEMENT

Germania într-adevăr a intensificat asistenţa. Cancelarul Olaf Scholz a fost o voce puternică în favoarea unităţii. Îi sunt recunoscător cancelarului Scholz pentru transferul de tancuri de tip Leopard 2 şi vom coordona eforturile pentru a organiza o contribuţie europeană cu două batalioane de tancuri pentru Ucraina. Vreau să îi mulţumesc cancelarului pentru angajamentul constant în favoarea eforturilor noastre colective de susţinere a Ucrainei. Ajutarea Ucrainei este un angajament mondial”, a completat Biden.

Pe lângă Germania și SUA e de așteptat ca Marea Britanie, Franța, Italia și Polonia să trimită la rândul lor armament greu, printre care tancuri.

ADVERTISEMENT

”Preşedintele Biden a vorbit în această dimineaţă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, în cadrul acţiunilor de coordonare strânsă a susţinerii noastre pentru Ucraina”, a transmis Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Exceptând SUA, care va trimite 31 de tancuri Abrams și Germania care va trimite 12 tancuri Leopard 2, Marea Britanie va trimite tancuri Challenger 2, în timp ce Franța va livra vehicule AMX10 și sisteme antiaeriene. Mai mult, Germania și SUA ar putea să trimită mai multe sisteme Patriot, pentru a apăra cerul Ucrainei.

Vehicule blindate vor mai trimite Polonia, Suedia, Norvegia şi Finlanda, în timp ce Italia, Danemarca, Estonia şi Lituania vor trimite sisteme de artilerie. Cu toate acestea, în ciuda efortului concentrat al aliaților NATO, rămâne momentan clar că Occidentul refuză să trimită avioane sau să intervină în orice fel cu mijloace proprii pentru a bloca atacurile rusești pe calea aerului.

ADVERTISEMENT