News

SUA vor numi primul ambasador în istorie din Arctica, de teama Rusiei. Războiul rece se mută la Polul Nord

Statele Unite ale Americii vor numi primul ambasador din istorie în Arctica, de teama războiului de la distanță cu Rusia. Sovieticii încep să dețină monopolul în zonă, lucru care sperie Occidentul.
27.08.2022 | 17:37
SUA vor numi primul ambasador in istorie din Arctica de teama Rusiei Razboiul rece se muta la Polul Nord
Arctica va avea o ambasadă a SUA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rușii au anunțat, de multă vreme, că intenționează să controleze zona Arctică, astfel că americanii și NATO s-au trezit în poziție afară din joc în această chestiune. Pentru a recupera timpul pierdut, SUA au decis să mute tactic și să numească un ambasador în această zonă.

SUA numesc primul ambasador la Polul Nord

Ambasadorul-at-Large va fi instituit pentru a promova politica SUA în regiunea polară de nord, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

ADVERTISEMENT

Vineri, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia în regiunile polare nordice. Oficialul NATO și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la extinderea Chinei în zona arctică, conform BBC.

Noul ambasador al SUA va avea legături cu celelalte șapte națiuni arctice, Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Rusia, precum și cu grupuri indigene și alte părți interesate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

ADVERTISEMENT

Pacea și stabilitatea în regiune sunt de ”o importanță strategică critică” pentru SUA și o prioritate pentru secretarul de stat Antony Blinken, a adăugat acesta. Blinken îl va numi în curând pe ambasador, a cărui numire este supusă aprobării Senatului.

Anunțul vine în timp ce Rusia își intensifică prezența în apropierea Polului Nord, în timp ce China construiește stații de cercetare arctică.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat vineri Arctica canadiană, unde a spus că capacitățile Rusiei în nord sunt o provocare strategică pentru alianța militară.

Oficialul NATO a explicat că provocările includ redeschiderea a ”sute de noi și foste situri militare arctice din era sovietică” și utilizarea de către Rusia a nordului înalt ”ca banc de încercare pentru cele mai avansate arme, inclusiv rachete hipersonice”.

ADVERTISEMENT

”Beijing și Moscova s-au angajat, de asemenea, să intensifice operațiunile practice în Arctica. Aceasta face parte din parteneriatul strategic din ce în ce mai adânc care ne provoacă valorile și interesele”, a adăugat secretarul general al NATO.

Lisa Murkowski, senator republican din Alaska, a salutat numirea unui ambasador arctic. Femeia a menționat că SUA au fost singura națiune arctică fără reprezentare diplomatică dedicată pentru regiune la nivel de ambasador.

Noul ambasador va înlocui funcția anterioară a SUA de coordonator al Arcticului, deținută de diplomatul de carieră Jim DeHart.

ADVERTISEMENT
Tags: