Pariuri sportive

Suarez, Diego Costa şi Ronaldo aleargă să se încalţe cu Gheata de Aur

Uruguayanul Luis Suarez de la FC Liverpool, brazilianul naturalizat spaniol Diego Costa de la Atletico Madrid şi Cristiano Ronaldo de la Real Madrid sînt cei trei jucători care îşi vor disputa...
25.12.2013 | 18:26
Suarez Diego Costa si Ronaldo alearga sa se incalte cu Gheata de Aur
ADVERTISEMENT

Uruguayanul Luis Suarez de la FC Liverpool, brazilianul naturalizat spaniol Diego Costa de la Atletico Madrid şi Cristiano Ronaldo de la Real Madrid sînt cei trei jucători care îşi vor disputa anul acesta cîştigarea Ghetei de Aur, trofeul acordat celui mai prolific jucător din Europa.

Primele cinci campionate primesc două puncte de gol

Actualul sistem de notare pentru marcatori exclude în proporţie de 99 la sută şansa ca fotbalişti din campionatele mici să mai poată obţine locul 1, aşa cum s-a întîmplat în secolul trecut, cînd românii Dudu Georgescu, Rodion Cămătaru şi Dorin Mateuţ sau cipriotul Kayafas au obţinut trofeul în condiţiile binecunoscute, cel puţin pentru campionatul nostru. Drept urmare, primele cinci campionate primesc două puncte (Anglia, Spania, Italia, Germania şi Portugalia), ceea ce loveşte serios în doi oameni de gol de supercalitate, ambii de la PSG, suedezul Zlatan Ibrahimovici şi uruguayanul Edinson Cavani, care primesc doar 1,5 puncte de gol, neputînd ajunge să se bată cu primii trei clasaţi. Aceştia sînt Luis Suarez şi Diego Costa (foto), cîte 19 goluri, deci 38 de puncte, urmaţi de Cristiano Ronaldo, 18 reuşite, 36 de puncte şi este greu de crezut că ar mai putea recupera cineva diferenţa, dat fiind sistemul de punctare pe coeficientul campionatului respectiv.

ADVERTISEMENT

322627_heroa

Lituanianul Nerijus Valskis a marcat 27 de goluri

Un atacant pe care cu siguranţă nu îl ştie nimeni în afara suporterilor echipei sale, lituanianul Nerijus Valskis, de la Suduva, a marcat de 27 de ori (foto). Într-un campionat din primele cinci ar fi avut 54 de puncte şi ar fi privit ca de pe munte în jos la urmăritori. Dar Lituania e ligă de a treia categorie şi, prin urmare, a primit cîte un punct. 27 de puncte pentru cele 27 de goluri. Zlatan Ibrahimovici are 15 goluri marcate pentru PSG, dar primind cîte 1,5 puncte de gol, ajunge doar la 22,5 puncte, deşi, în mod normal, e doar la patru goluri distanţă de primii doi clasaţi. Şi vîrful islandez Finbogasson de la echipa olandeză Heerenveen are 17 goluri, notate cu 1,5, total puncte 25,5. În privinţa primilor doi clasaţi trebuie remarcat că Luis Suarez a realizat cele 19 goluri în numai 12 partide, el fiind suspendat etape bune la început de sezon.

2002552_w2

Leo Messi are doar 8 goluri

Cîştigătorul a trei trofee , performanţă unică în istoria trofeului, este Lionel Messi, care şi-a adjudecat ultimele două ediţii în stil de mare campion, 50 şi 46 de goluri, adică 100 de puncte, respectiv 92 de puncte. În actuala ediţie, necazul accidentărilor l-a scos din circuit, avînd doar 8 goluri, adică 16 puncte.

ADVERTISEMENT

Barcelona's Lionel Messi celebrates a goal

”Toni Polster unde eşti, să vezi circul din Giuleşti?”

Dacă astăzi organizatorii trofeului au luat această măsură, aparent discriminatorie, de a acorda puncte marcatorilor, în funcţie de valoarea ligii din care provine, acest lucru s-a datorat faptului că pînă în anul 2000 au ieşit pe locul 1 jucători de care aproape nu a auzit nimeni, de prin Ţara Galilor, Armenia sau Georgia, dar şi pentru că în cazul trofeelor românilor Dudu Georgescu (poate mai puţin în 1975, cînd a marcat 33 de goluri, dar sigur în 1977, cînd a dat 47, Rodion Cămătaru 44 goluri în 1987 (foto) şi Dorin Mateuţ 43 în 1989 lucrurile au fost atît de clare încît pînă şi suporterii au luat în bătaie de joc circul din teren. Costel Pană aminteşte despre cele patru goluri marcate de dinamovistul Cămătaru într-un 5-4 pentru echipa lui, iar la ultimul meci al sezonului, Rapid – Dinamo 4-3, toate golurile oaspeţilor Cămătaru, s-a scandat fie ”Cămătaru hai pe noi să ne dai şi golul doi” fie ”Toni Polster unde eşti, să vezi circul din Giuleşti?”. Organizatorilor le-a fost ruşine de austriacul lui FC Koln şi deşi a avut doar 39 de goluri i-a acordat, unica dată în istoria trofeului, tot Gheata de Aur.

Camataru-poza-alb-negru

Fotbalişti anonimi învingători în Gheata de Aur

1975-76 Sotiris Kayafas    Omonia Nicosia    39 goluri

1976-77  DUDU GEORGESCU  Dinamo    47 goluri

1986-87  RODION CĂMĂTARU Dinamo  44 goluri

1988-89  DORIN MATEUŢ  Dinamo  43 goluri

1993-94  David Taylor Porthmadog (Ţara Galilor)  43 goluri

1994-95 Arsen Avetisian Kilkilia Erevan (Armenia, club desfiinţat în 2011) 39 goluri

1995-96 Zviad Endveladze  Margveti (actual Zestafoni, Georgia)  40 goluri

Antal şi Eric au 16,5 puncte pentru 11 goluri

Sezonul acesta primii doi clasaţi în România sunt brazilianul Eric (Pandurii) şi Liviu Antal (FC Vaslui) ambii cu cîte 11 goluri. România este pe locul 16 în ranking UEFA, iar echipele de la locurile 7 la 21 primesc 1,5 puncte de gol, deci ambii au 16,5 puncte

ADVERTISEMENT