News

Sub 10% dintre șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volan ajung la închisoare. Statistică îngrijorătoare prezentată de Inspecţia Judiciară

Statistică îngrijorătoare publicată de Inspecția Judiciară. Sub 10% dintre șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volan ajung după gratii.
20.06.2024 | 14:25
Sub 10 dintre soferii care sunt prinsi bauti sau drogati la volan ajung la inchisoare Statistica ingrijoratoare prezentata de Inspectia Judiciara
Sub 10% dintre șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volan ajung la închisoare. Statistică îngrijorătoare prezentată de Inspecţia Judiciară
ADVERTISEMENT

Așadar, dintr-un total de 2.151 de dosare înregistrate pe rolul instanțelor de judecată, în perioada 2020 – 2023, în doar 6.6% din cazuri judecătorii i-au trimis pe făptași la închisoare. Dosarele aveau ca obiect consumul de droguri și/sau alcool. Inspecția Judiciară a oferi publicității aceste cifre.

Sub 10% dintre șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volan ajung la închisoare

Conform raportului oficial, citat de Agerpres, 32,7% dintre infractori au primit închisoare cu suspendare, în cazul a 20,7% instanța a decis să amâne aplicarea pedepsei închisorii, iar în 9,5% șoferii au fost condamnați la plata unei amenzi penale. Mai mult, 0,27% dintre inculpați au fost achitați și doar 6,6% au ajuns după gratii.

ADVERTISEMENT

Alte soluții dispuse de instanță au fost în proporție de 0,79% – amânarea aplicării pedepsei amenzii; 0,11% – renunţarea la urmărirea penală; 3,8% – au fost admise acorduri de recunoaştere a vinovăției și în cazul a 0,23% – încetarea procesului penal.

Cei care au ajuns, totuși, după gratii, au făcut-o pentru că fie au recidivat fie accidentele provocate au avut urmări foarte grave.  Între timp, la parchetele din România au ajuns 6.585 de dosare cu obiect consumul de substanțe interzise la volan, iar 27% dintre aceste cazuri au fost clasate

ADVERTISEMENT

Între timp, 31,71% dintre cazuri au fost trimise în judecată, la 0,61% s-a renunțat la urmărirea penală și la 37,89% din cazuri dosarele au rămas în lucru. Geografic, cele mai multe sesizări referitor la săvâșirea unor asemenea fapte au fost înregistrate în București (20,9%).

Legea Anastasia pedepsește șoferii care ucid oameni fiind băuți la volan

Urmează în top județele Cluj (14,3%) şi Timişoara (12,1%), iar cele mai puţine în Bacău (1,7%), Constanţa (1,6%), Iaşi (0,85%) şi Suceava (1,4%).   În urmă cu un an, PSD a inițiat legea Anastasia, lege care prevede că șoferii care comit accidente mortale fiind băuți la volan să nu mai poată scăpa de închisoare.

ADVERTISEMENT

“(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3), dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”, este precizat în lege.

Potrivit senatorului PSD Robert Cazanciuc, șoferii nu s-au speriat prea tare de această lege, cel puțin până în acest moment. ”Legea Anastasia împlineşte, astăzi, şase luni de viaţă. Poate nu întâmplătoare, dar sigur tristă exprimarea, pentru că, în esenţa ei, se referă la moarte, pedepsindu-i pe cei care iau viaţa semenilor într-un gest de teribilism şi fără nici cea mai mică urmă de conştiinţă sau responsabilitate, urcaţi la volanul maşinii băuţi, drogaţi sau fără permis.

ADVERTISEMENT

Am monitorizat în această jumătate de an evenimentele rutiere petrecute şi există un fel de veşti bune, dar şi câteva triste. Dezbaterile publice intense pe marginea acestei legi din perioada în care se afla în Parlament, de după promulgare, dar mai ales după tragicul accident de la 2 Mai au făcut să scadă numărul infracţiunilor de conducere a autovehiculelor sub influenţa alcoolului, dar să crească numărul contravenţiilor”, a explicat Cazanciuc pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”