News

Subiecte Bacalaureat 2022 la română. Ce a picat la profil real şi uman. Update

Află ce subiecte pică la bacalaureat 2022 la română, fie că ești interesat de subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii de la uman, fie de cele ale celor de la real.
20.06.2022 | 06:00
Subiecte Bacalaureat 2022 la romana Ce a picat la profil real si uman Update
Ce subiecte le-au picat elevilor la proba de limba română la Bac 2022. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
20-06-2022
12:07

Bacalaureat 2022. Rezolvare subiecte la limba română. Barem de corectare, conform edu.ro

Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba scrisă de limba și literatura română de la Bacalaureat 2022. Acestea pot fi văzute și descărcate mai jos.

Reamintim că Subiectul I și II au fost similare pentru cele două profile, uman și real. Diferența a fost la Subiectul III. Dacă cei de la uman au avut de prezentat particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată, cei de la real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Bacalaureat 2022 română – profil uman. Subiecte și barem de corectare:

Bacalaureat 2022 română – profil real. Subiecte și barem de corectare:

 

 

20-06-2022
08:10

Subiecte Bacalaureat 2022 la română. Ce au avut de rezolvat elevii la profilul uman

Elevii de la profilul uman au avut de rezolvat varianta cu numărul 6. Primele două părți ale examenului au fost similare cu cele primite la profilul real.

Astfel, la Subiectul I, textul la prima vedere a fost identic pentru toți elevii. Vorbim de fragmentul scris de Nicolae Iorga – ”Doamna Elena Cuza”: 5 itemi de rezolvat la partea A, iar la partea B, de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze ”dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Apoi, la Subiectul al II-lea, unde elevii pot primi un maxim de 10 puncte, trebuia realizată o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Diferite la cele două profile a au fost cerințele la Subiectul al III-lea. Astfel, la uman elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată. Tot 30 de puncte se acordă și la uman în această secțiune, notează EduPedu.

20-06-2022
07:55

Subiecte Bacalaureat 2022 la română. Ce a picat la profilul real

La profilul real de la examenul de Bacalaureat 2022, candidații au primit varianta 6 de rezolvat.

La Subiectul I, pe baza fragmentului unui fragment al lui Nicolae Iorga – ”Doamna Elena Cuza”, elevii au avut de rezolvat 5 cerințe la partea A.

La partea B, elevii au avut de alcătuit un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 puncte, a constat într-o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

În fine, la Subiectul al III-lea – candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Partea aceasta este notată cu 30 de puncte.

20-06-2022
06:39

Corectare digitală la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat

Amintim că pentru sesiunea de vară a examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației a demarat un proiect-pilot prin care corectarea lucrărilor va fi efectuată digital.

Procedura face parte din planul ministrului Sorin Cîmpeanu de a reforma sistemul de învățământ. Dacă acest proiect-pilot se va desfășura conform așteptărilor, se ia în calcul implementarea acestuia la nivel național.

În prezent, corectarea digitală a lucărilor a fost prevăzută pentru două județe din țară, Dâmbovița și Călărași. În Călărași vor fi corectate electronic doar lucrările de la Bacalaureat, în timp ce în Dâmbovița au fost corectate cele de la Evaluarea Națională. Testele vor fi corectate digital după ce vor fi rezolvate pe hârtie și apoi scanate în fața elevilor, conform edupedu.ro.

20-06-2022
03:55

Examenul la Limba și literatura română începe la 9:00

Probele scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului național de bacalaureat încep cu examenul la Limba şi literatura română.

Potrivit datelor transmise de comisiile județene și comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 117.219 candidați (toate promoțiile) sunt așteptați să participe la proba Limba şi literatura română.

În toate cele 475 de centre, probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30. Conform edupedu.ro, probele sunt organizate în 475 de centre.

”Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”, mai arată sursa citată.

 

Luni, 20 iunie, are loc prima probă a examenului de Bacalaureat, cea la limba și literatura română. La ora 09:00, elevii de clasa a XII-a au început examenul, care va dura trei ore. După trecerea a cel puțin jumătate din timpul disponibil, elevii pot ieși din săli.

Model subiecte Bacalaureat 2022 la română

Astfel, este de așteptat ca subiectele de Bacalaureat 2022 la română să fie disponibile începând cu ora 10:30. Rămâi alături de FANATIK și vei fi între primii care află ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au susținut proba la limba română, fie că vorbim despre absolvenți ai profilului real sau uman.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Ministerul educației a publicat modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat la limba română. Mai jos găsești cele două modele, unul pentru profilurile reale și unul pentru cele umane:

Reguli pentru Bacalaureat 2022, examenul la română

Sunt câteva reguli importante pe care fiecare elev trebuie să le aibă în vedere. Sub nicio formă nu te abate de la regula care îți interzice să aduci în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte obiecte similare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie să îți predai neapărat telefonul atunci când ți se cere să faci asta. În caz contrar, dacă vei fi descoperit cu dispozitivul asupra ta, vei fi eliminat din examen, iar lucrarea ta va fi notată cu 1. Același deznodământ este valabil și în cazul ”copiuțelor” sau altor materiale din care un elev se poate ”inspira” în timpul celor trei ore de lucru.

Nici măcar nu contează dacă aceste materiale sau dispozitive au fost folosite sau nu. Tentativa de fraudă este pedepsită în același mod precum frauda!

ADVERTISEMENT

Dacă ai greșit ceva în timpul lucrării, taie porțiunea de text greșită cu o singură linie orizontală.

La finalul celor trei ore, toți elevii trebuie să predea lucrările. În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea, acesta va fi eliminat din examen. De asemenea, dacă vrei să ieși din sală înainte de expirarea celor trei ore, nu vei putea să iei cu tine și subiectele.

ADVERTISEMENT

Calendar complet pentru Bacalaureat 2022

Mai jos găsești calendarul în variantă completă pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului din 2022:

  • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
ADVERTISEMENT