News

Subiecte Evaluarea Națională 2020. Ce le-a picat elevilor la Limba și literatura română. Iată ce variantă s-a dat. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele – Live Update

15.06.2020 | 10:11
Subiecte Evaluarea Națională 2020. Ce le-a picat elevilor la Limba și literatura română. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2020 debutează, luni, cu proba la Limba și literatura română, iar FANATIK vă prezintă în continuare ce subiecte le-au picat elevilor în prima zi de examen.

UPDATE, ora 12.30: La puțin timp după anunțarea subiectelor pentru proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2020, profesorii au început o adevărată vânătoare a capcanelor în care ar putea să pice elevii.

ADVERTISEMENT

Rând cu rând, subiect cu subiect, cele două pagini de cerințe au fost întoarse pe toate fețele. Toți profesorii pe care FANATIK i-a contactat au mers pe ideea că subiectele au fost unele accesibile și care, în mod normal, n-ar ridica probleme elevilor pregătiți.

Află aici care este subiectul ce ar fi putut să îi pună în dificultate pe elevi

UPDATE, ora 11.47: Profesoara Cristina Tunegaru a făcut rezolvarea subiectelor. Vezi AICI ce trebuia făcut!

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 11.23: Ministrul Educaţiei Monica Anisie a revenit şi a anunţat că un singur elev a fost trimis acasă din cauză că avea temperatură mai mare de 37.3 în această dimineață.

Elevul s-a prezentat la o școală din Constanța și a spus că vrea să susțină examenul scris la proba de limba română, având o branulă la mână. El le-a spus medicilor că este în tratament pentru enterocolită, dar că dorește să susțină examenul.

ADVERTISEMENT

“Pentru că la măsurarea temperaturii, valorile au depășit 37.3 grade, medicii l-au îndrumat către medicul de familie și i-au spus să vină în sesiunea specială de examen, care începe pe 29 iunie”, a spus ministrul Educației Monica Anisie.

UPDATE, ora 10.50:  Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat luni că din datele centralizate până în prezent, nu a fost semnalat niciun caz în care elevii să nu fie primiţi la examenul de Evaluare Naţională, din cauza unei temperaturi mai mari de 37,3 grade.

ADVERTISEMENT

”Nu s-a înregistrat niciun caz în care elevii să nu fie primiţi la examen din cauza depăşirii temperaturii de 37,3 grade. Mai au de trimis date trei judeţe”, a afirmat Monica Anisie.

UPDATE, ora 10.13: Rezolvarea oficială a subiectelor şi baremul pentru proba la limba română va apărea pe site-ul ministerului Educaţiei, edu.ro, în jurul orei 15.00.

UPDATE, ora 9.45: Elevii au avut la primul subiect un fragment din textul “Zborul”, de Sorin Titel. Aceştia trebuie să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului dat.

La Subiectul II A, candidaţii au avut de răspuns mai multor cerinţe pe marginea unui text la prima vedere de pe www.historia.ro.

La subiectul II B, elevii au avut de redactat o naraţiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activităţi preferate.

Subiecte Evaluarea Nationala 2020 la Limba Romana partea 1
Subiecte Evaluarea Nationala 2020 la Limba Romana partea 2
Subiecte Evaluarea Nationala 2020 la Limba Romana partea 2

UPDATE, ora 9.28: Elevii sunt în plin examen la aceste momente, iar ministrul Educaţiei a anunţat cu puţin timp înainte de debutul fostului examen de Capacitate că nu poate spune ce grad de dificultate au subiectele, dar că a fost eliminat conţinutul pentru semestrul 2 din clasa a VIII a. Mai multe detalii puteţi citi în acest articol.

UPDATE, ora 9.00: S-a dat startul probei de limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. Elevii sunt în clase, unde primesc subiectele. FANATIK vi le va prezenta pe măsură ce sunt disponibile. Până atunci, pentru a vă face o idee despre ce ar putea pica, puteţi consulta AICI modele de subiecte.

UPDATE, ora 8.26: În aceste momente, în sălile de examen intră şi ultimii elevi, urmând ca în circa 30 de minute să primească şi subiectele. Au fost luate măsuri suplimentare de siguranţă, totodată. Spre exemplu, la Şcoala Centrală din Capitală, elevii au fost întâmpinaţi cu dezinfectant încă de la intrarea în curtea instituţiei.

Măsuri anti coronavirus la Evaluarea Naţională, la Şcoala Centrală

UPDATE, ora 8.13: Ministrul Educaţiei a anunţat că va pune pe edu.ro baremul şi rezolvarea subiectelor la română, după ora 15.00. Conform oficialilor din Educaţie subiectele de azi, luni, 15 iunie, vor avea un grad progresiv de dificultate.

UPDATE, ora 7.45: Elevii şi-au făcut apariţia la examen, trebuind să treacă prin triajul epidemiologic. Dacă temperatura lor este sub 37,3 grade, vor intra în sala de examen, acolo unde vor trebui să poarte mască. Proba la limba română începe la ora 9.00, dar până atunci puteţi vedea AICI ce s-a dat anul trecut la română la Evaluarea Naţională.


Ştire iniţială

Cu toate că Evaluarea Națională 2020 se desfășuroară în condiții diferite față de alți ani, din cauza epidemiei de coronavirus, elevii de clasa a VIII-a au intrat azi în examen și au susținut proba la Limba și Literatura Română, pe baza unor subiecte la prima vedere.

FANATIK vă va prezenta subiectele la limba română la fostul examen de Capacitate, dar şi rezolvarea acestora, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

Subiecte la Limba și literatura română la Evaluarea Naţională 2020

Cu emoții în plus, elevii s-au prezentat de dimineață la centrele de examen, cu masca de protecție, iar înainte de intrarea în săli acestora li s-a luat temperatura de către un cadru medical, conform măsurilor de siguranță luate de Ministerul Educației în parteneriat cu Ministrul Sănătății.

În cazul în care un elev a avut temperatura peste 37,3 grade, acesta a fost retestat, la intervale de câteva minute și, dacă temperaura nu a scăzut, elevului nu i s-a permis accesul în sala de examen și au fost contactați părinții și medicul de familie.

Ministerul Educației a transmis, duminică, faptul că va comunica luni, în jurul orei 15:00, câte cazuri cu elevi peste temperatura admisă au fost înregistrate.

La ora 09:00, elevii află și ce subiecte au de rezolvat la primă probă de la Evaluarea Națională 2020, cea la Limba și literatura română.

Fiecare elev are la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele, fără a părăsi însă sala, exceptând situațiile excepționale.

Peste două zile, pe 17 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor reveni în sălile de examen, pentru a doua parte din Evaluarea Națională 2020, când vor susține proba la Matematică.

Evaluarea Națională 2020 va avea loc în două etape

La Evaluarea Națională 2020 din prima sesiune, cea din 2-27 iunie 2020, s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Dintre aceștia, 16.004 sunt înscriși în municipiul București, a transmis Ministerul Educației.

Trebuie precizat faptul că au fost și elevi care nu au putut susține luni prima probă a Evaluării Naționale, fie pentru că se află în izolare din cauza noului coronavirus, fie pentru că au avut temperatura peste 37,3 într-una din zilele de examen.

Cu toate acestea, vor avea ocazia și ei ocazia de a susține probele, în cea de-a doua etapă a Evaluării Naționale, ce va începe pe 29 iunie.

În cazul în care un elev ce a susținut o probă la prima etapă, dar nu a putut susține și celălalt examen pentru că nu avea temperatura admisă, acest va putea să susțină în a doua etapă doar proba la care nu a putut participa, a precizat Ministerul Educației.

Toate aceste decizii au fost luate pentru ca fiecare elev care a terminat clasa a VIII-a să poată susține Evaluarea Națională 2020 înainte de înscrierea la licee.

ADVERTISEMENT
Tags: