News

Subiecte istorie BAC 2024. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2024. Update

Subiecte BAC istorie 2024, rezolvări, barem de corectare. La ce notă să te aștepți în funcție de răspunsurile tale la proba scrisă.
02.07.2024 | 15:06
Subiecte istorie BAC 2024 Cum se rezolvau si care este baremul de corectare Proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2024 Update
Subiecte BAC istorie 2024, ce a picat la proba obligatorie a bacalaureatului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Subiecte BAC istorie 2024. Absolvenții de liceu susțin, marți, 2 iulie, cea de-a doua probă scrisă din cadrul examenului la bacalaureat. Este vorba de cea obligatorie a profilului, la istorie, respectiv matematică.

UPDATE, ora 15.00. Edu.ro a publicat subiectele și baremul la istorie, la BAC 2024

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate subiectele și baremul de corectare pentru proba de istorie de la Bacalaureat 2024. Mai jos puteți descărca atât subiectele, cât și baremul.

ADVERTISEMENT

BAC 2024 istorie, subiecte:

BAC 2024 istorie, barem:

UPDATE, ora 12.15. Proba scrisă la istorie de la BAC 2024 s-a încheiat. Ministerul Educației va publica subiectele și baremul de corectare

La ora 12.00, zecile de mii de elevi care au susținut examenul scris la istorie din cadrul bacalaureatului din 2024 au părăsit sălile. Peste puțin timp, aceștia pot afla baremul de corectare.

FANATIK.ro v-a oferit, mai jos, subiectele primite în acest an la profilul uman. Urmează ca Ministerul Educației să publice și baremul. Elevii pot afla, astfel, ce notă vor obține.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 9.55. Au apărut subiectele primite de elevi la istorie, la BAC 2024

Elevii au început examenul la istorie de mai puțin de o oră. Ei au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor. FANATIK vă prezintă mai jos subiectele primite.

La cel mai important subiect de pe foaie, partea a III-a, elevii au avut de realizat un eseu de două pagini despre România postbelică. Trebuiau să țină cont de mai multe chestiuni.

ADVERTISEMENT
subiecte bac 2024 istorie
subiecte bac 2024 istorie. sursa foto: edupedu.ro

UPDATE, ora 9.50. Ce subiecte au primit elevii la istorie, la BAC 2023

Până la publicarea subiectelor de la istorie din cadrul examenului de bacalaureat 2024, haideți să aruncăm asupra cerințelor primite de elevi în urmă cu un an.

În 2023, la primul punct, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe a două texte despre Evul Mediu – Secolul XVI. Apoi, la punctul doi, a fost un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. În fine, Subiectul III a constat în redactarea unui eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 9.20. Subiectele primite de elevi la istorie, în curând pe site

Avem subiectele pe care elevii le-au primit la proba scrisă de istorie de la BAC 2024. Colegii noștri din departamentul Educație analizează și copiază cerințele de examen.

Elevii de la uman care sunt pregătiți nu trebuie să întâmpine nicio dificultate în a rezolva cerințele. Imediat vom publica ceea ce au avut de rezolvat candidații la a doua probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat.

UPDATE, ora 9.00. A început proba scrisă la istorie, de la BAC 2024. În curând publicăm subiectele primite de elevi

Start examen! Este ora 9.00, iar cei peste 125.000 de elevi ai claselor a XII-a din țară au primit pe bancă subiectele la proba obligatorie a profilului: matematică sau istorie.

Din acest moment, elevii trebuie să uite de emoții și să se concentreze pe rezolvarea cerințelor. Candidații au la dispoziție 3 ore (9.00 – 12.00) pentru a lua o notă cât mai mare.

UPDATE, ora 8.30. Subiectele la istorie au ajuns în școli. Ușile sălilor de examen s-au închis

Subiectele la proba scrisă de istorie sunt deja în școlile din țară. Elevii care susțin proba au putut intra în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Din acest moment, ușile s-au închis. Cine nu a ajuns, poate reveni, dar la sesiunea din toamnă.

Emoțiile ating cote maxime, în așteptarea subiectelor de examen. Acestea au fost deja trimise către toate centrele de examen din țară. Vi le vom prezent și pe FANATIK în curând.

UPDATE, ora 8.20. Reguli importante la proba de istorie. Ce documente trebuie să aibă elevii asupra lor

În mai puțin de 10 minute profesorii supraveghetori vor închide ușile. Elevii nu mai pot intra în sala de examen după ora 8.30. Absolvenții de liceu trebuie să aibă asupra loc un act de identitate valabil.

Foarte important! Nu puteți intra în sala de examen cu ghiozdane, genți, cărți, notițe sau telefoane mobile. Toate obiectele personale și materialele interzise vor ajunge într-o sală specială, supravegheată de o persoană desemnată de comisia de examen.

În cazul în care sunteți prinși că încălcați aceste reguli, veți fi excluși din examen și nu veți mai avea dreptul să susțineți Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

UPDATE, ora 8.00. Peste 125.000 de elevi sunt așteptați la proba obligatorie a profilului: istorie sau matematică

Conform informațiilor venite de la Ministerul Educației, luni, la prima proba scrisă (limba și literatura română) din cadrul examenului național de bacalaureat s-a înregistrat o rată de participare de 98,3%.

Au fost în săli 123.583 de candidați, dintr-un total de 125.694 de elevi înscriși – toate promoțiile – pentru susținerea acestei probe. 2.077 de candidați au fost declarați absenți. Alți 34 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Așadar, fie că susțineți proba de matematică, fie pe cea de istorie, e important să fiți conștienți că orice intenție de a copia, de a vă inspira din alte surse decât propriile conștiințe, vă poate aduce, nu o notă mare, ci o eliminare.

UPDATE, ora 7.40. Emoții pentru miile de elevi care dau BAC-ul la istorie

În mai puțin de două ore, absolvenții claselor a XII-a din România – profilul uman – revin în bănci pentru proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2024. Se susțin azi probele scrise la istorie și matematică.

Pe FANATIK.ro veți afla toate detaliile care contează în legătură cu această probă: desfășurarea examenului, regulament sau posibile incidente. În acest material veți afla ce subiecte au avut de rezolvat tinerii la istorie.

Subiecte istorie Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, proba obligatorie a profilului

Examenul de bacalaureat a început pe 17 iunie, candidații trecând mai întâi prin emoțiile specifice probelor orale și de competențe. Luni, 1 iulie, a debutat testarea scrisă, primul examen fiind cel la Limba și Literatura Română.

Astăzi, elevii susțin proba obligatorie, în funcție de profil, din sesiunea iunie-iulie. FANATIK va publica subiectele la istorie imediat ce acestea vor fi disponibile.

Modele de subiecte la istorie și barem pentru Bacalaureat 2024. Cum puteai lua nota 10

Proba la istorie este obligatorie pentru absolvenții de clasa a XII-a de la uman și din liceele vocaționale. Deși este una dintre cele mai fascinante materii, mulți elevi întâmpină probleme în aprofundarea informațiilor, având în vedere că au de reținut o multitudine de date și evenimente istorice.

Pentru a veni în sprijinul elevilor care s-au pregătit pentru examenul la istorie din cadrul bacalaureatului, Ministerul Educației a prezentat modele de subiecte. Astfel, candidații s-au putut familiariza cu testarea. Modele de subiecte pot fi consultate AICI.

De altfel, pentru a putea lua o notă mare la istorie, profesorii recomandă ca informațiile să fie structurate în așa fel încât să poată fi reținute cât mai ușor. Programa este similară celei din anul 2023. Potrivit metodologiei, subiectele la istorie sunt structurate pe sfera „Popoare și spații istorice”, „Oamenii, societatea și lumea ideilor, „Statutul și Politica” și „Relații Internaționale.

În ceea ce privește baremul de notare, Ministerul Educației specifică faptul că vor fi acordate zece puncte din oficiu. Totodată, nu vor fi date punctaje intermediare decât cele menționate explicit. Mai multe informații privind baremul de evaluare și de notare- AICI.

Subiectele la istorie primite la simularea BAC 2024

Simularea la istorie a avut loc pe 5 martie 2024. Elevii claselor a XII-a și a XIII-a au avut trei subiecte de rezolvat, primul fiind pe baza a două texte de I. A. Pop, I. Bolovan, ”Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” și din K. Hitchins, ”Scurtă istorie a României”.

Al doilea punct a fost compus din șase întrebări, iar la ultimul subiect elevilor li s-a cerut să scrie un eseu privind evoluția politică a țării din secolul al XX-lea. Subiectele la istorie primite la simularea BAC 2024 pot fi văzute AICI.

Ce subiecte au primit elevii la istorie la Bacalaureat anul trecut

Anul trecut, absolvenții de liceu au susținut proba la istorie de la bacalaureat pe 27 iunie. La primul subiect, candidații au avut de răspuns mai multor cerințe pe baza unor texte despre Evul Mediu- Secolul XVI.

În cel de-al doilea subiect au avut de răspuns unor întrebări, având un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În eseul de la punctul III, elevii au scris despre situația politică internă și internațională României din perioada postbelică.

Calendar Bacalaureat 2024. Sesiunea de BAC iunie-iulie

Bacalaureatul a început cu evaluarea competențelor la limba română (probă orală), prima probă având loc între 17-19 iunie 2024. Ulterior, în perioada 19-20 iunie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice în limba maternă.

Proba D, a competențelor digitale s-a organizat pe 20 și 21 iunie, fiind urmată de cea a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (25-27 iunie).

Așa cum am menționat, prima probă scrisă s-a desfășurat luni 1 iulie, fiind vorba de cea la Limba și Literatura Română. Marți are loc proba obligatorie a profilului, iar joi, 4 iulie, cea la alegere a profilului și specializării. Pe 5 iulie se va susține proba scrisă la limba și literatura maternă.

Afișarea rezultatelor este programată pe 8 iulie 2024, până în ora 12:00, urmând ca elevii nemulțumiți să depună contestațiile între orele 12:00-18:00. În perioada 9-11 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar pe 12 iulie 2024 vor fi aflate rezultatele finale.

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului 2024

Sesiunea de toamnă se va desfășura în luna august, însă cei care nu au reușit să promoveze examenul maturității trebuie să știe că înscrierile vor fi făcute în perioada 15-22 iulie.

 • „15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
 • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
 • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale”, se arată în calendarul bacalaureatului de toamnă.
ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Detalii înfiorătoare. Cu a fost ucisă doctorița de la Brăila
Detalii înfiorătoare. Cu a fost ucisă doctorița de la Brăila
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate...
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate a rupt tăcerea: „Fiicei mele i s-a spus din start că trebuie să..”