News

Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la istorie

Bacalaureat 2021. FANATIK va prezintă ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de istorie.
29.06.2021 | 11:36
Bacalaureat 2021 Ce subiecte au picat la istorie
Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la istorie
ADVERTISEMENT
29-06-2021
08:37

Subiectele de la istorie date la Bacalaureat 2021

FANATIK vă prezintă subiectele date la istorie la Bacalaureat 2021: 

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat cerințe pe marginea unui text cu privire la istoria Țărilor Române în secolul al XIX-lea.

La al doilea subiect, aceștia au avut de rezolvat cerințe cu privire la un text ce dezbate primii ani ai comunismului în România.

Al III-lea subiect le-a cerut elevilor să redacteze un eseu cu privire la spațiul românesc în Evul Mediu. 

 

29-06-2021
06:37

Rezolvarea subiectelor și baremul oficial pentru proba la istorie de la Bac 2021, publicate la ora 15:00

FANATIK va prezenta în timp real subiectele rezolvate și baremul la istorie, imediat ce acestea vor fi disponibile pe site-ul oficial al Ministerului Educației.

Aceste informații ar urma să fie disponibile în jurul orei 15:00, iar aici vei fi între primii care află despre rezolvări și barem. 

29-06-2021
05:55

A început proba de Bacalaureat la istorie!

Odată cu sosirea orei 9:00, a început și proba scrisă la istorie, ce debutează simultan cu proba scrisă la matematică, la Bacalaureat 2021.

Începând cu această oră, candidații din săli au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva cerințele pe care le primesc.

Aceștia nu au voie să comunice între ei pe durata examenului, nu au permisiunea de a schimba foi din lucrare, ciorne, notițe sau orice fel de material ce ar putea fi folosit la rezolvarea subiectelor. Este lesne de înțeles că și comunicarea cu exteriorul este strict interzisă. 

Frauda și tentativa de fraudă se pedepsesc pe loc de către profesorii supraveghetori. Indiferent dacă elevii au folosit sau nu materialele cu care au fost surprinși în timpul examenului, aceștia vor fi eliminați din examen, iar lucrarea le va fi notată cu 1.

În plus, cei care sunt eliminați pentru fraudă din examen nici nu au dreptul de a se înscrie la Bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Rămâi alături de FANATIK pentru a fi primul care află subiectele ce au picat la istorie la Bac 2021.

29-06-2021
04:39

Bacalaureat 2021. Examenul la istorie debutează la ora 9.00

Marți, 29 iunie, examenul de Bacalaureat 2021 continuă cu proba scrisă la istorie, una din cele două probe obligatorii ale profilului (matematică și istorie).

Accesul absolvenților de clasa a XII-a în centrele de examen din țară are loc între orele 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate.

Apoi, de la ora 9.00, imediat după primirea subiectelor, candidații au la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea lor.

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe edu.ro și pe FANATIK începând cu ora 15:00.

Bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie. Prima etapă a examenului destinat absolvenților de clasa a XII-a a început luni, 28 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română.

Apoi, marți, 29 iunie, are loc proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar pe 30 iunie, miercuri, candidații vor susține proba la alegere. Joi va avea loc și proba de limba şi literatura maternă.

ADVERTISEMENT

Bacalaureat 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la istorie

FANATIK vă ține la curent în timp real cu subiectele pe care absolvenții de liceu le au de rezolvat la proba de istorie.

Anul trecut, la sesiunea din august de la Bacalaureat 2020, elevii au avut de rezolvat, la istorie, varianta cu numărul 3 – vezi AICI.

ADVERTISEMENT

Aceasta a constat în trei părți. Fiecare secțiune primea 30 de puncte. Elevii plecau, ca de obicei, cu 10 puncte din oficiu.

La Subiectul I, candidații au avut de răspuns la 7 întrebări bazate pe două texte istorice. La Subiectul II au fost de asemenea 6 cerințe de rezolvat, tot pe baza unui text.

ADVERTISEMENT

În fine, la Subiectul III, elevii au avut de realizat un eseu de 2 pagini cu titlul ”Evoluția României în secolul al XX-a”.

Care e programa pentru istorie la Bacalaureat 2021

Pentru anul școlar 2020-2021, programa pentru istorie la Bacalaureat a fost publicată încă din luna februarie. Pe baza acesteia au fost vor fi construite subiectele de examen pentru sesiunea din iunie-iulie.

ADVERTISEMENT

Programa la Istorie arată astfel:

Utilizarea eficientă a comunicării și a limbajului de specialitate: Elevii claselor a XII-a trebuie să formuleze argumente referitoare la un subiect istoric, să folosească un limbaj adecvat în cadrul unei prezentări scrise, dar și să evidențieze relația cauză-efect într-o succesiune de evenimente sau procese istorie. În plus, ei trebuie să formuleze, în scris, opinii referitoare la o temă de istorie.

Exersarea demersurilor și acțiunilor civice democratice: La acest punct, elevii trebuie să extragă informației esențiale dintr-un mesaj și să descopere constantele în desfășurarea fenomenelor istorice studiate.

Aplicarea principiilor și a metode adecvate în abordarea surselor istorice

Cei care dau bacul la istorie trebuie să selecteze și să comenteze sursele istorice pentru a susține sau a combate un punct de vedere. În plus, trebuie să descopere în sursele de informare perspectivele multiple asupra evenimentelor proceselor istorice.

Ei trebuie să facă analiza diversității sociale, culturale și de civilizație în istorie pornind de la sursele istorice.

Utilizarea surselor istorice pentru rezolvarea de probleme

Elevii trebuie să utilizeze coordonate temporale și spațiale relative la un subiect istoric și să construiască sinteze tematice.

Care sunt domeniile de conținut

Popoare și spații istorice: Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.

Oamenii, societatea și lumea ideilor: Secolul XX- între democrație și totalitarism, ideologii și practici politice în România și Europa și Constituțiile din România.

Statul și politica: Autonomii locale și instituții centrale și în spațiul românesc (secolul IX- XVIII), statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII- XX), România postbelică, stalinism, național-comunism și disidență anticomunistă, construcția democrației postdecembriste.

Relațiile internaționale: Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediul și la începuturile modernității;  România și concertul european; de la ”criza orientală” la marile alianțe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut.

Iată calendarul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea iunie – iulie 2021:

  • 31 mai – 4 iunie 2021 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 4 iunie 2021 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 14-16 iunie 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
  • 16-17 iunie 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 18-23 iunie 2021 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 23-25 iunie 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 28 iunie 2021 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 1 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
  • 6 – 9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale la BAC 2021
ADVERTISEMENT