Ministerul Educației a publicat subiectul la istorie pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2022, profilul uman.
Subiect Istorie by Fanatik.ro on Scribd
De asemenea, elevii pot să vadă care este baremul și rezolvarea acestui subiect, conform Ministerului Educației.
Vor participa, la aceste examene, elevii care nu au reușit să obțină o notă de trecere la Bacalaureat 2022 în sesiunea de vară, sau în anii trecuți. Ministerul Educației a stabilit, de asemenea, în ce condiții va putea fi susținut examenul și care sunt elevii care pot participa la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2022.
Începând cu 16 august, elevii din întreaga țară sunt pregătiți să mai încerce o nouă dată să obțină o notă de trecere la Bacalaureat 2022. În vară, statisticile vorbeau despre peste 40.000 de elevi care nu s-au înscris la Bac din diferite motive.
Ministrul Sorin Cîmpeanu anunța în acel moment că ”numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României”. Înainte de 1989, numărul acestor elevi era mult mai mare, conform datelor oficiale.
Pentru elevii de la profilul uman, proba obligatorie a profilului e istoria. Examenul la istorie va avea loc pe 17 august 2022. În paralel, elevii de la real susțin la Bac proba scrisă la matematică.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, elevii se pot ”antrena” pentru examenul la istorie cu aceleași teste de antrenament care erau valabile în 2021 și 20202. Așadar, elevii pot folosi aceste teste și pentru Bacalaureat 2022, pentru că programa de examen a rămas aceeași.
Modele acestor subiecte la istorie sunt publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, edu.ro.
În sesiunea de vară a Bacalaureatului, la istorie elevii au primit un text din perioada comunistă. Subiectul al doilea a constat într-un text din istoria modernă, în timp ce al treilea subiect a fost considerat mai dificil, pentru că elevii au avut de scris un eseu despre evoluția spațiului românesc în secolul XIX, precum și în primele decenii ale secolului XX.
De asemenea, elevii au avut de prezentat două fapte istorice, bătălii din Evul mediu sau evenimente importante pentru istoria țării noastre. La proba de istorie de la Bacalaureatul din 2021, elevii au avut de scris despre Revoluția de la 1848, precum și un citat din Constituțiile comuniste. Eseul a fost, din nou, puțin complicat, pentru că elevii au realizat un eseu de 3 pagini despre spațiul românesc din Evul Mediu.
Așa cum au fost obișnuiți, elevii vor avea la dispoziție 180 de minute pentru a rezolva subiectele primite. De reținut că fiecare subiect valorează 30 de puncte și se vor acorda 10 puncte din oficiu.
Elevii trebuie să știe că este interzis să aibă asupra lor telefoane mobile, precum și orice alt mijloc electronic de calcul sau comunicare. Practic, elevii nu au voie să copieze sau să încerce acest lucru pentru că riscă să fie excluși din examen. Se poate ajunge până la excluderea din examen chiar dacă aceste mijloace de ajutorare nu au fost folosite.
Pentru siguranța lor, obiectele vor fi lăsate într-o sală de depozitare, și vor lua loc în banca unde au fost repartizați, potrivit unei liste afișate la avizier.
Profesorii vor explica în detaliu tuturor elevilor cum va funcționa examenul și cum trebuie completate datele personale pe foaia tipizată. Atenție! Lucrarea poate fi anulată dacă aceste reguli nu sunt respectate ca la carte. De exemplu, dacă elevul își scrie numele pe foi tipizate în afara rubricii sigilate, sau dacă lasă semne distinctive pe lucrare.
După distribuirea subiectelor intratul în sală al elevilor este interzis, la orice probă de la Bac 2022 toamnă. De asemenea, elevii vor avea la dispoziție trei ore să rezolve testul și pot pleca din sală cel mai devreme după o oră și jumătate de la începerea propriu zisă a examenului.
Important de știut, elevii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră. Greșelile pot fi corectate dacă se taie cu o linie orizontală pasajul greșit. Elevii care au încercat fraudarea examenului, de exemplu să copieze, vor fi scoși din examen și nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale acestui examen.
Perioada de înscriere a elevilor la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat a fost în 18-25 iulie 2022, iar din 16 august va începe examenul. Ultima probă va fi susținută pe 29 august, urmând ca rezultatele finale să fie publicate în 3 septembrie, după contestații.
În perioada 18 – 25 iulie 2022, candidații s-au putut înscrie pentru a doua sesiune de examen, fiind vorba inclusiv de candidații care au promovat examene de corigență. Începând cu 16 august, va fi susținută proba scrisă de la Bacalaureat la limba și literatura română. În 17 august, va urma proba scrisă, obligatorie, a profilului (în acest caz istoria). În 18 august elevii vor susține la alegere o probă scrisă, specifică profilului și specializării.
În 19 august 2022, elevii susțin proba scrisă la limba și literatura maternă, după care în perioada 22-23 august 2022 va fi evaluată competența lingvistică și de comunicare orală în limba română.
În 24 august, elevii vor avea evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmând ca în 25 august să fie evaluate competențele digitale.
În 26 și 29 august 2022, va fi evaluată competența lingvistică într-o limbă de circulație internațională, după care în 31 august 2022 vor fi afișate rezultatele la probele scrise, până la ora 12:00. De asemenea, vor fi depuse contestațiile în intervalul orar 12:00 – 18:00.
Contestațiile vor fi rezolvate în intervalul 1-2 septembrie 2022, după care rezultatele finale vor fi afișate în 3 septembrie.