News

Subiecte istorie la Bacalaureat 2023. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba obligatorie a profilului la bac 2023 – Update

Elevii din întreaga țară au susținut astăzi proba scrisă la istorie a examenului de Bacalaureat 2023, iar aici pot afla ce subiecte au picat și cum se puteau rezolva.
27.06.2023 | 15:02
Subiecte istorie la Bacalaureat 2023 Cum se rezolvau si care este baremul de corectare Proba obligatorie a profilului la bac 2023  Update
Bacalaureat 2023. Ce subiecte au picat la istorie. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
27-06-2023
12:02

Bac 2023: Edu.ro a publicat subiectele și baremul de corectare la istorie

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate, la ora 15.00, subiectele și baremul de corectare pentru proba de istorie de la Bacalaureat 2023. Poți descărca atât subiectele, cât și baremul, folosind linkurile de mai jos:

BAC 2023 istorie, subiecte:

BAC 2023 istorie, barem de rezolvare:

27-06-2023
09:20

Bacalaureat 2023. Lista completă cu cele trei subiecte la istorie

Absolvenții de liceu au avut de rezolvat, la istorie, Varianta 1. La Subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza a două texte. 

Apoi, la Subiectul al II-lea, candidații au primit un text despre convenția Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Au avut de răspuns aici la 6 întrebări.

În fine, la Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelică. În lucrare, ei trebuiau să precizeze o acțiune politică din perioada României 1946 – 1947, două practici politice din perioada stalinistă, un punct de vedere cu privire la Războiul Rece și un punct de vedere cu privire la sfârșitul regimului comunist în România.

Sursa foto: edupedu.ro

27-06-2023
07:43

Bacalaureat 2023. Ce subiecte au fost la istorie, partea III

Din datele celor de la Ziarul Unirea, la subiectul III de la istorie elevii au avut de alcătuit un eseu despre România din perioada postbelică.

Cerința era următoarea: ”Elaborați în aproximativ două pagini, un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică”.

27-06-2023
06:36

Ce au avut elevii de rezolvat la istorie 2023

Absolvenții de liceu se află în plină probă de istorie la Bacalaureat 2023, iar, din primele informații, reiese că la subiectul I și II aceștia au avut de răspuns unor cerințe pe baza unor texte. În curând, vor fi disponibile și foile cu subiecte de la examen.

27-06-2023
05:42

Când apar subiectele și baremul la BAC 2023 istorie

Startul probei la istorie de la BAC 2023 se dă la ora 9, elevii de la profil uman urmând să aibă 3 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele. Între timp, cei de la real, tehnologic și pedagogic, susțin proba la matematică. Baremul oficial va fi postat de edu.ro la ora 15, iar FANATIK vă va prezenta subiectele imediat ce acestea vor fi disponibile.

Bacalaureat 2023, subiectele de la istorie. Ca și în fiecare an, zeci de mii de absolvenți de liceu se luptă pentru un loc la facultatea dorită, preferabil la buget. Cu toate acestea, elevii care chiar își doresc să facă performanță au avut cu siguranță de învățat, mai ales la istorie, o materie care nu este aleasă de oricine.

Subiecte la istorie la Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, proba obligatorie a profilului

Cu toate că greva profesorilor le-a dat mari emoții elevilor, care nu știau dacă vor mai susține examenul național de bacalaureat 2023 în vară, sau nu, iată că lucrurile s-au așezat momentan și tinerii privesc cu optimism spre această probă, care le va testa cunoștințele referitoare la istoria lumii și a României.

ADVERTISEMENT

De menționat că în 2023 elevii au avut de parcurs o materie la fel de stufoasă, pentru că s-a revenit la programa de dinainte de pandemie, însă cu siguranță tinerii care au optat pentru această probă de istorie la Bacalaureat sunt pasionați de acest subiect și încrezători în șansele lor de a obține o notă mare.

Modele de subiecte la istorie și barem pentru Bacalaureat 2023. Cum puteai lua nota 10

La fel ca și în fiecare an, elevii primesc din partea Ministerului Educației o mână de ajutor, adică o serie de subiecte de ”antrenament”, pentru ca tinerii să fie mai bine pregătiți atunci când vor susține examenul propriu zis, pe 27 iunie 2023. O astfel de listă mai amplă cu astfel de subiecte poate fi consultată AICI, în speranța că elevii vor fi cu adevărat pregătiți atunci când vor susține examenul de Bacalaureat 2023, proba scrisă la istorie.

ADVERTISEMENT

Subiectele la istorie primite la simularea BAC 2023

Spre finele lunii martie, elevii au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2023, practic un antrenament menit să îi obișnuiască pe elevi cu examenul propriu zis. Mai mult, lucru de altfel logic, subiectele picate la simulare nu se pot repeta la examenul propriu zis, însă a fost cu siguranță o mână de ajutor pentru mulți elevi.

Ce subiecte au picat, însă, la simularea Bac 2023 la istorie? Dacă e să analizăm datele oficiale prezentate AICI, elevii au avut din nou bătăi de cap cu mai multe subiecte referitoare la comunism, însă au parcurs și o bucată din istoria Europei în raport cu Rusia, pe vremea Țarului Nicolae I (1825 – 1855).

ADVERTISEMENT

Așadar, examenul de istorie pentru bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a vine după evaluarea competențelor lingvistice de comunicare și după ce au făcut dovadă că se pot descurca într-o limbă de circulație internațională.

Ce subiecte au primit elevii la istorie la Bacalaureat anul trecut

Anul trecut, în 2022, elevii au primit Subiectul I, mai exact două texte suport, unul scris de T. Judt, din Epoca postbelică: O istorie a Europei de după 1945 și un alt text de I. Kershaw, din Drumul spre Iad Europa, 1914-1949. Printre altele, elevii au avut de identificat o instituție politică, să facă referire la evenimentul indicat din anul 1947, sau să menționeze un lider politic și un spațiu istoric precizate în ambele surse.

ADVERTISEMENT

Totodată, elevii au avut de făcut o analiză referitoare la partidele comuniste și la modul în care acestea recurg la presiuni și intimidări pentru a-și domina opoziția de orice fel, precum și două fapte istorice relevante din politica internă a României, desfășurate în perioada 1948-1962. Acestora li s-au adăugat două subiecte care aveau legătură strânsă cu Dimitrie Cantemir și cu evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea.

Calendar Bacalaureat 2023. Sesiunea de BAC iunie-iulie, afișarea rezultatelor

Așa cum a anunțat și ministrul educației Ligia Deca, elevii nu vor mai avea grija probelor clasice de tip ”oral”, pentru că greva profesorilor a dat puțin peste cap programul tuturor. În aceste condiții, Bacalaureatul va debuta în 26 iunie 2023 cu proba scrisă la limba și literatura română, urmată pe 27 iunie de proba obligatorie a profilului, adică matematică pentru real și istorie pentru uman.

Pe 28 iunie urmează proba la alegere a profilului iar pe 29 iunie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afișate cândva până la ora 12:00 în cursul zilei de 3 iulie 2023, iar în aceeași zi până la ora 18:00 va avea loc depunerea contestațiilor. După ce vor fi rezolvate aceste contestații, în perioada 4-6 iulie, rezultatele finale vor fi afișate pe 7 iulie 2023.

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului 2023

Pentru elevii care au dat greș în vară, sau care vor să își dea Bacul după mai mulți ani de pauză, Ministerul Educației a pregătit, ca de obicei, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023. Aceasta va debuta în 16 august cu proba scrisă la limba română, urmată de proba obligatorie pe 17 august și pe 18 august de probele la alegere. 21 august e proba scrisă la limba maternă, iar rezultatele vor fi afișate pe 25 august, moment în care se vor depune și contestațiile. După rezolvarea acestor contestații va urma afișarea rezultatelor finale pe 29 august 2023.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani...
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani 3-2
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut...
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut să zică fostul premier de ea
Salată orientală. Rețeta care dă dependență
Salată orientală. Rețeta care dă dependență
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni