Subiecte Matematică BAC 2025. Absolvenții clasei a XII-a continuă examenul de Bacalaureat 2025, sesiunea iunie – iulie cu proba obligatorie a profilului. Aceștia au susținut miercuri, 11 iunie, testarea scrisă la matematică și istorie. Matematica este una dintre materiile obligatorii pentru examenul de Bacalaureat a profilului pentru candidații filierelor real, tehnologic și pedagogic. Tinerii au avut de studiat conținuturile specifice profilului pe care l-au urmat, cum ar fi: Mate-Info, Științe ale Naturii, Tehnologic sau Pedagogic.
Update, 16.00: Subiecte şi bareme la profilul mate-info:
Baremele la matematică, profilul mate-info:
Update, ora 13.45: Subiectele la profilul pedagogic:
Baremele la profilul pedagogic:
UPDATE, ora 13.20: Au apărut pe internet și subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la specializarea științe ale naturii:
Baremele la matematică, ştiinţele naturii
UPDATE, ora 12.30: Subiectele la profilul mate-info:
UPDATE, ora 12.00: Prima de matematică a examenului de bacalaureat s-a încheiat. La subiectul 1 elevi au avut de rezolvat exerciții de algebră și analiză matematică, iar la subiectul 2 probleme de geometrie, calcul vectorial și trigonometrie. În scurt timp vor apărea si fotografii ale foilor de examen, cu subiectele.
UPDATE, ora 11.40: A doua probă a examenului de bacalaureat, cea la matematică, se apropie de final. Potrivit primelor impresii ale profesorilor subiectele au fost de dificultate medie.
Astfel, elevii nu ar fi trebuit să întâmpine mari dificultăţi în rezolvarea lor.
În scurt timp va apărea şi confirmarea oficială a subiectelor, respectiv rezolvarea unei matrice, a unui polinom şi a unor funcţii.
UPDATE, ora 10.48: Primele subiecte la matematică au început să apară în mediul online, la nici 20 de minute după ce elevii au avut voie să părăsească sălile de examen. La profilurile mate-info şi tehnologic, la punctul 1 elevii au avut de rezolvat o matrice, la puntul 2 de rezolvat un polinom, iar la punctul 3 o funcţie, după cum anunţă stirileprotv.ro.
În scurt timp vor apărea mai multe informaţii legate de aceste subiecte.
UPDATE, ora 9.56: În curând, ar trebui să avem primele informații despre ce a picat astăzi la matematică la mate-info, tehnologic și pedagogic. Vă reamintim că elevii nu pot ieși din săli până la 10.30
UPDATE; ora 9.04: S-a dat startul probei de matematică de la BAC 2025. Elevii au primit subiectele și au la dispoziție 3 ore să le rezolve. Baremul și rezolvarea lor vor fi disponibile AICI.
Update, ora 8.05: În mai puțin de o oră, elevii de la real, tehnologic și pedagogic vor primi subiectele la matematică la proba de BAC 2025. Toți speră în exerciții cât mai ușoare, mai ales că această probă este considerată de majoritatea ca fiind cea mai complicată. Vă vom ține la curent cu desfășurarea examenului de azi, subiectele și baremul oficial.
Știre inițială
Anul acesta, ca în fiecare an, la examenul național de Bacalaureat 2025, proba scrisă la Matematică a fost alcătuită din trei subiecte, fiecare având un punctaj maxim de 30 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu. Timpul alocat pentru rezolvarea acestor subiecte a fost de trei ore. Structura fiecărui subiect a fost diferită, în funcție de profilul și specializarea absolventului, cum ar fi:
Ministerul Educației a publicat modele oficiale de subiecte și bareme de corectare pentru toate profilurile, în cazul examenului de Bacalaureat la Matematică 2025: Matematică-Informatică, Științe ale Naturii, Tehnologic și Pedagogic. Specialiștii le recomandă elevilor să parcurgă modelele de subiecte și să se corecteze singuri folosindu-se de baremele specifice fiecărui profil.
Matematică-Informatică (M1)
Științe ale Naturii
Tehnologic
Pedagogic
Cum vă pregătiți pentru proba de matematică la Bac 2025? Ați parcurs deja modelele de subiecte și baremele oficiale publicate?
Simularea probelor scrise pentru Bacalaureat 2025 a avut loc în luna martie 2025, înainte de începerea sesiunii oficiale. Probele scrise de simulare au fost programate între 24 și 27 martie 2025. Subiectele pentru simularea la Matematică au fost construite după același tipar ca cele oficiale: o parte principală (Subiectul I, II) cu probleme mai generale și un Subiect III mai elaborat. Elevii au avut de rezolvat exerciții de aritmetică și algebră și probleme de geometrie şi analiză.
Ce subiecte au picat anul acesta la simulare
Matematică-Informatică (M1)
Științe ale Naturii
Tehnologic
Pedagogic
Examenul scris la Matematică din cadrul Bacalaureatului 2025, sesiunea iunie – iulie, a avut loc pe 11 iunie și a fost una dintre probele obligatorii pentru elevii de la profilurile real, tehnologic și pedagogic. Elevii de clasa a XII-a au primit subiecte diferite, în funcție de specializarea urmată: Matematică-Informatică (M1), Științele Naturii (M2), Tehnologic (M3) sau Pedagogic. Subiectele au fost elaborate astfel încât să respecte materia studiată în liceu și să le testeze cunoștințele elevilor. Așadar, fiecare elev a perceput subiectele în funcție de cât de bine s-a pregătit pentru acest examen.
Anul trecut, de exemplu, la proba scrisă la Matematică din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, s-au prezentat 123.647 de elevi. Dintre aceștia, 2.424 au obținut nota 10, iar 18.426 de absolvenți ai clasei a XII-a au obținut medii cuprinse între 9 și 9.49. După soluționarea contestațiilor, rata de promovare la nivel național a fost de 78,2%, în creștere cu 1,8% față de rezultatele inițiale. Ca să nu aveți deloc emoții și să stați fără griji în privința subiecte matematică bacalaureat 2025 cel mai bine ar fi să vă uitați pe clipul de mai jos. Este o recapitulare a formulelor matematice
La sesiunea iunie-iulie BAC 2024, subiectele de matematică au fost diferite pentru fiecare profil, dar structura a fost aceeași: trei subiecte, fiecare cu trei probleme sau itemi. Fiecare variantă de subiect a fost alcătuită din trei părți, fiecare valorând 30 de puncte, la care s-au adăugat 10 puncte din oficiu, totalizând 100 de puncte. Timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor a fost de 180 de minute (3 ore).
Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele de corectare în ziua examenului, odată cu sfârșitul probei. Exemple de teme abordate la Bac 2024 pentru fiecare profil:
Subiecte și bareme de corectare – Bacalaureat 2024
Matematică-Informatică
Științe ale Naturii
Tehnologic
Pedagogic
Elevii au la dispoziție 3 ore (180 de minute) pentru a rezolva subiectele la Matematică. Trebuie să fie în sala de examen până la ora 08:30, iar proba începe la 09:00 și se termină la 12:00. Nimeni nu are voie să iasă din sală în primele 30 de minute. După încheierea examenului, în aceeași zi, se publică subiectele și baremul de corectare, de obicei în jurul orei 15:00.
Elevii își pot verifica apoi lucrările și pot depune contestații în aceeași zi dacă nu sunt de acord cu nota. La corectare, fiecare exercițiu este evaluat după un barem oficial, stabilit de Ministerul Educației. Fiecare elev primește automat 10 puncte din oficiu.
Ministerul Educației a anunțat calendarul oficial pentru Bacalaureatul 2025, sesiunea de vară. Elevii s-au putut înscrie la examenele scrise în perioada 2 – 6 iunie 2025, imediat după finalul cursurilor. Probele de competențe (exprimare orală, digital, limbi străine) s-au ținut mai devreme, în lunile ianuarie și februarie:
Probele scrise din sesiunea de vară au loc între 10 și 16 iunie, urmând acest program:
Pentru candidații care nu au promovat la vară sau nu au putut participa, a doua sesiune de Bacalaureat 2025 (toamnă) se organizează după următorul calendar: