News

Subiecte matematică Evaluarea Națională 2024 și barem de corectare. Ce probleme le-au picat elevilor. Update

Baremul oficial la matematică pentru Evaluarea Națională 2024. Află cum se rezolvau subiectele! Vezi ce subiecte au picat și cum puteau elevii să ia o notă mare
27.06.2024 | 15:17
Subiecte matematica Evaluarea Nationala 2024 si barem de corectare Ce probleme leau picat elevilor Update
Evaluare Națională 2024. Cum arată baremul și rezolvarea corectă a subiectelor de la matematică. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mari emoții pentru mii de elevi. Astăzi, elevii din clasa a VIII-a au proba scrisă la Matematică. Ministerul Educației a publicat cele mai recente date privind organizarea testării. FANATIK vă informează despre ultimele modificări și vă explică desfășurarea Evaluării Naționale 2024.

UPDATE 15.17 Așteptarea a luat sfârșit! Iată că Ministerul Educației a publicat baremul pentru rezolvarea subiectelor primite de elevi. Alături de subiecte, desigur! Iată baremul și subiectul.

ADVERTISEMENT

Baremul pentru rezolvarea subiectelor la matematică – Evaluare Națională 2024 by Fanatik.ro on Scribd

Subiectul primit de elevi la proba de matematică – Evaluare Națională 2024 by Fanatik.ro on Scribd

ADVERTISEMENT

UPDATE 11.55 Până când Ministerul Educației va publica baremul de rezolvare al subiectelor, FANATIK vă va prezenta rezolvarea corectă a acestora. Nu oricum, ci după o discuție cu un cunoscut profesor de matematică. Așadar, rămâneți pe FANATIK, urmează rezolvarea subiectelor!

UPDATE 11.45 Din partea Ministerului Educației au sosit datele oficiale, care arată că peste 160.000 de absolvenți de gimnaziu s-au înscris la Evaluarea Națională. A mai rămas o singură probă pentru elevi, cea de limba și literatura maternă.

ADVERTISEMENT

“Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen”, a precizat Ministerul Educației.

UPDATE 11.07 Proba s-a încheiat, astfel că elevii au părăsit sălile de examen. Toți așteaptă acum, cu nerăbdare, baremul publicat de Ministerul Educației, pentru a-și calcula nota. Așadar, emoțiile vor fi risipite în câteva ore!

ADVERTISEMENT

UPDATE 10.59 Așteptarea a luat sfârșit! Iată, așadar, ce subiecte au primit elevii  la proba scrisă la Matematică.

Subiect matematica 1
Subiect matematica 1
Subiect matematica 2
Subiect matematica 2
Subiect matematica 3
Subiect matematica 3
Subiect matematica 4
Subiect matematica 4
Subiect matematica 5
Subiect matematica 5
Subiect matematica 6
Subiect matematica 6
Subiect matematica 7
Subiect matematica 7
Subiect matematica 8
Subiect matematica 8

UPDATE 10.20 Primii elevi au început să iasă din sălile de examen, astfel că este de așteptat ca subiectele să apară în orice moment. Conform regulamentului, tinerii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele, însă pot să părăsească sala de examen după 60 de minute.

Desigur, candidații nu au voie să scoată din sălile de examen subiectele și ciornele, însă acestea vor ajunge cu siguranță în spațiul public în scurt timp. Rămâneți alături de FANATIK, colegii mei vor publica în curând aceste subiecte!

UPDATE 09.50 Avem subiectele la matematică, Evaluarea Națională 2024. Acum se copiază, se rezolvă și aplicăm baremul de corectare. O să le publicăm imediat, așa cum am făcut și la limba română. FANATIK nu te dezamăgește, rămâne o sursă de încredere în presa din România.

Colegii din departamentul Educație mi-au transmis că subiectele sunt pe diferite grade de dificultate. Este nevoie, așadar, de atenție sporită cu cât elevii înaintează în examen

În câteva minute subiectele vor fi online

UPDATE 09.20 Cresc emoțiile pe măsură ce timpul examenului se scurge. Am tras cu urechea la colegii din departamentul Educație, cei care pregătesc subiectele pentru dumneavoastră. Există o concluzie cât se poate de clară

Sunt subiecte care pot fi rezolvate ușor, fără prea mare bătaie de cap, dar există și puncte în care elevii trebuie să fie atenți. Ar putea să cadă ușor în capcană

Pregătirea subiectelor, așezarea lor, rezolvarea și baremul de corectare sunt aproape gata. În doar câteva minute le veți avea pe toate, așa cum v-am promis

UPDATE 09.00 A început proba de matematică a Evaluării Naționale 2024. Elevii și-au primit subiectele, le-au văzut, le-au analizat. Din acest moment trebuie să înceapă să le rezolve

Nu este o cursă, nu este o întrecere. Au timp suficient, mai ales că, așa cum vă spuneam, anumite subiecte necesită o atenție sporită. Este cazul ca elevii să rămână calmi, în timp ce părinții trebuie să treacă la a doua cafea a zilei.

Vă dau în curând toate subiectele, dar și rezolvări și barem de corectare. Trebuie doar să mai aveți răbdare câteva minute

UPDATE 08.50 Sunt câteva subiecte de care elevii s-ar putea speria. Cel puțin așa par atunci când te uiți repede peste el. Nu de viteză au nevoie elevii în această zi.

Ei trebuie să rămână concentrați și să încerce să rezolve fiecare subiect în parte. Nu este imposibil, din contră. Se poate face acest lucru, trebuie doar să pună în aplicare ceea ce au învățat la clasă

UPDATE 08.45 Mai sunt 15 minute până când elevii încep proba de matematică a Evaluării Naționale. Subiectele au ajuns deja în clase, profesorii supraveghetori se ocupă de ele.

În doar câteva minute, elevii vor auzi „puteți începe examenul”. Acela este momentul în care emoțiile trebuie să dispară și concentrarea să ajungă la cote maxime

UPDATE 08.40 Ne apropiem de ora examenului. Emoțiile cresc atât pentru elevi, dar și pentru părinți. Este normal, e un pas important.

Vă pot spune că examenul nu este dificil. După ce am analizat subiectele, cred că este nevoie de atenție sporită. Graba strică treaba, există anumite puncte la care elevii trebuie să gândească de două ori răspunsul

UPDATE 08.35 Bună dimineața, numele meu este Cătălina Petrache și o să vă țin la curent cu toate detaliile legate de proba de matematică a Evaluării Naționale 2024. Toți elevii au intrat, în acest moment în sălile de examen. Așadar, am rămas numai noi, părinții.

Vă pot spune că subiectele au ajuns în școli, au fost multiplicate și vor fi în curând în fața copiilor. Am tras cu ochiul și nu par înfiorătoare. Un elev pregătit nu o să aibă deloc griji

În curând o să vă prezint subiectele, dar și baremul de corectare

Subiecte la matematică la Evaluarea Națională 2024

Elevii trebuie să rezolve subiectele în decurs de două ore. Ei vor arăta ce cunoștințe au cumulat pe parcursul ultimilor ani de studiu, rezolvând trei subiecte pentru proba scrisă de matematică. Care au fost exercițiile primite la testul pentru Evaluarea Națională 2024 și modelele de subiecte la matematică pot fi consultate AICI.

Barem la matematică la Evaluarea Națională 2024

Conform regulamentului emis de Ministerul Educației, lucrările elevilor vor fi evaluate astfel: „Se acordă zece puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărțirea punctajului total acordat lucrării la zece. Se punctează doar rezultatul, astfel: pentru fiecare răspuns se acordă fie cinci puncte, fie zero puncte. Nu se dau punctaje intermediare.

Pentru orice soluție corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, se acordă punctajul corespunzător; Nu se acordă fracțiuni de punct, dar se pot da punctaje intermediare pentru rezolvări parțiale, în limitele punctajului specificat în barem”. Baremul poate fi consultat AICI.

Cum se desfășoară examenul de Evaluare Națională în 2024

Testele scrise la limba română, matematică și limba maternă vor începe la ora 9 dimineața, iar elevii vor avea la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Intrarea în săli va fi permisă între orele 8 și 8:30.

În sala de examen, elevii vor fi îndrumați către locurile desemnate și vor lua loc în ordine alfabetică. După intrarea în sală, se vor parcurge pașii de verificare a identității candidaților, explicarea procedurii de examen și distribuirea broșurilor cu subiecte și a hârtiei ștampilate pentru ciornă. Elevii vor avea 15 minute pentru completarea casetei de identificare, iar asistenții vor verifica datele și vor sigila caseta.

Durata pentru elaborarea unei lucrări scrise este de două ore, începând din momentul în care fiecare elev primește subiectele. La examenul de matematică, un răspuns la Subiectul I sau Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea răspunsului corect. Este permisă sublinierea textului cu creion sau stilou/pix albastru, iar delimitarea propozițiilor în frază nu este considerată semn distinctiv pentru itemii de sintaxă.

În sala de examen este interzisă strict deținerea sau utilizarea materialelor cum ar fi manuale, dicționare, notițe, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., precum și telefoane mobile și alte dispozitive electronice. Candidații trebuie să lase obiectele personale în spațiul special amenajat de comisie. Nerespectarea acestor reguli va duce la eliminarea elevului din sală și notarea lucrării cu nota 1 (unu).

Programa la matematică la Evaluare Națională 2024

Testele de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a verifică abilitățile dobândite pe parcursul anilor de gimnaziu. Iată ce trebuie să știe elevii!

Copiii trebuie să fie capabili să recunoască date, mărimi și relații matematice, numere naturale, fracții obișnuite sau zecimale, concepte geometrice de bază și unități de măsură. Elevii sunt evaluați în funcție de cât de corect îndeplinesc cerințele, care pot fi consultate AICI.

La matematică, programele includ recunoașterea datelor, mărimilor și relațiilor matematice în contextul în care apar (inclusiv geometrie), efectuarea calculelor, utilizarea regulilor de calcul și a metodelor specifice de rezolvare a problemelor, precum și exprimarea în limbaj matematic. Aceste cunoștințe trebuie să fie bine stăpânite de către elevi până la acest punct al educației lor.

Calendar Evaluare Națională 2024

Calendarul la Evaluarea Națională din 2024 se desfășoară astfel pentru elevii de clasa a VIII-a:

  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Cum poți lua o notă mare Evaluare Națională 2024 la matematică

Cu o zi înainte de examen, elevilor li se recomandă să se odihnească adecvat. Ideal ar fi să nu mai revizuiască materia, lăsând informațiile să se fixeze. Alimentația este la fel de importantă, elevii ar trebui să consume o masă echilibrată atât în seara dinainte, cât și în dimineața examenului.

În ziua examenului, elevii trebuie să se asigure că au la ei toate materialele necesare: pixuri de aceeași culoare, stilou albastru, riglă, echer și un compas. Este interzis să aducă în sala de examen genți, ghiozdane, cărți, fișe, telefoane, calculatoare sau alte obiecte nenecesare, acestea urmând să fie lăsate într-o cameră separată. Elevii ar trebui să bea apă, să mănânce și să meargă la toaletă înainte de examen, deoarece în timpul probei nu vor avea permisiunea de a face aceste lucruri.

Pentru a obține rezultate bune, este esențial să abordezi subiectele de matematică cu o strategie clară și atenție sporită. Exercițiile practice și simulările pentru Evaluarea Națională 2023 pot fi foarte utile în pregătire.

Este important să se rezolve fiecare subiect, pentru a maximiza acumularea de puncte la nota finală. Dacă elevul alege să lucreze mai întâi pe ciornă, trebuie să se asigure că are suficient timp pentru transcrierea pe foaia de examen, deoarece ciornele nu se corectează. Elevii părăsesc sala de examen la finalul timpului alocat, nu mai devreme. Dacă termină mai repede, pot folosi timpul rămas pentru a-și verifica lucrarea.

ADVERTISEMENT