Ministerul Educației a publicat, pe site-ul special dedicat examenelor naționalei – Subiecte.edu.ro – subiectele și baremul de rezolvare la proba de simulare de la Evaluarea Națională 2023.
Baremul de rezolvare, conform Edu.ro:
Ministerul Educației informează că, marți, la simularea probei scrise la matematică, au participat 163.376 de elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent.
La fel ca luni, la română, și azi au existat tentative de fraudă. Astfel, au fost eliminați din sală 4 candidați. De notat că simularea Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a se încheie miercuri, 22 martie, cu proba scrisă la limba și literatura maternă.
Marți, 21 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut proba scrisă la matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale 2023. Iată ce subiecte au avut de rezolvat candidații, conform edupedu.ro:
Subiectul I: Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect. – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item de mai jos
1. Numărul natural scris în baza zece, de forma 17x , divizibil cu 10, este egal cu:
a) 17
b) 70
c) 100
d) 170
2. Numărul care reprezintă 20% din 50 este egal cu:
a) 10
b) 20
c) 25
d) 100
3. Suma numerelor întregi din intervalul [−2,3], este egală cu:
a) −9
b) −3
c) 3
d) 6
4. Inversul numărului 2/3 este numărul:
a) -3/2
b) −2/3
c) 2/3
d) 3/2
5. Patru elevi, Elena, Maria, George și Mihai, au calculat media geometrică a numerelor y = 3 -2√2 și y = 3+2√2 și au obținut următoarele rezultate:
Dintre cei patru elevi, cel care a calculat corect media geometrică este:
a) Elena
b) Maria
c) George
d) Mihai
6. Afirmația „Numărul 4 este mai mare decât numărul 2 √ 5 .” este:
a) adevărată
b) falsă
Subiectul al II-lea – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item
1. În figura alăturată este reprezentat segmentul AB cu lungimea de 5 cm. Punctul C este simetricul punctului B față de punctul A, iar punctul D este simetricul punctului C față de punctul B. Lungimea segmentului CD este egală cu:
a) 5cm
b) 10cm
c) 15cm
d) 20cm
Elevii de clasa a opta au început Simularea 2023 la matematică, test care îi va ajuta să-și dea seama cam pe la ce nivel se află înainte de a da primul mare examen din viață. Proba la matematică este una care, anual, dă bătăi de cap elevilor, mai ales ultima parte din test.
Subiectul III presupune rezolvarea unor probleme de algebră sau geometrie pe care nu puțini elevi le consideră mai complicate. Despre Subiectul I si Subiectul II se spune că sunt accesibile, absolvenții de școală generală având de ales răspunsul corect al unor exerciții de algebră și geometrie.
FANATIK vă va prezenta subiectele la matematică de la simularea Evaluării Naționale 2023 imediat ce acestea vor fi disponibile, ulterior vă vom oferi și baremul și rezolvarea lor.
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. După ce luni au susținut proba scrisă la limba și literatura română, elevii de clasa a VIII-a din țară au revenit rapid în bănci. Marți, aceștia au susținut testarea la matematică.
Marți, 21 martie, la ora 9.00, a fost programată simularea la Evaluarea Națională 2023, proba de la matematică. La fel ca în ultimii ani, subiectele acestei probe au fost așteptate cu emoții de toți elevii.
În urma acestei testări extrem de importante și, spun unii dificile, candidații aflați la granița între gimnaziu și liceu vor să afle în ce stadiu se află cu materia învățată. Vorbim de un interval de mai puțin de trei luni până la examenul principal al verii.
Elevii de clasa a VIII-a au avut permis accesul în sala de examen până la ora 8.30. Peste o jumătate de oră, la 9.00, profesorii au dat startul simulării acestui examen. Din acel moment, candidații au avut la dispoziție 2 ore pentru rezolvarea cerințelor.
Și în 2023, subiectele la matematică au fost similare ca structură celor de anul trecut. Mai exact, pe foaia de examen au fost 3 subiecte, fiecare punctate cu 30 de puncte și 10 puncte acordate din oficiu. Exercițiile pe care elevii le au de rezolvat la matematică pot fi văzute pe FANATIK. La orele după-amiezii, acestea, alături de baremul de rezolvare, vor apărea și pe site-ul oficial Subiecte.edu.ro.
La matematică a fost valabilă programa aprobată de minister în anul 2022. Încă din august anul trecut, ministrul educației de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, anunța revenirea la programele care erau înainte să vină pandemia. Era valabila atât pentru Evaluarea Națională, cât și pentru Bacalaureat.
”Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, spunea fostul ministru, pe 29 august 2022.
În 2022, simularea de la matematică la Evaluarea Națională a avut loc tot într-o zi de marți. A fost însă pe 5 aprilie. Subiectul I de pe foaia de examen a fost alcătuit din itemi obiectivi, de tip grilă. Similar a fost și Subiectul al II-lea. În schimb, pentru Subiectul al III-lea rezolvările se puteau scrie și argumenta pe foaia de examen, în dreptul cerinței.
Pe site-ul oficial Subiecte.edu.ro, oficialii din educație au venit în sprijinul elevilor cu un model de subiecte și baremul adecvat. Pe aceeași platformă, în ziua testării (fie simulare sau examen), la ora 15.00, vor fi postate subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise.
Model de subiect – Evaluarea Națională 2023 matematică:
Barem de rezolvare – Evaluarea Națională 2023 matematică:
Anul trecut, subiectele care au picat la simularea Evaluării Naționale, la proba de Matematică, au venit cu un timp de rezolvare fix. Vorbim despre 120 de minute, timp care s-a calculat din momentul primirii subiectelor.
Vă reamintim că subiectul I a fost format din itemi obiectivi. Rezolvarea s-a făcut în siste, grilă, la fel ca la subiectul al II-lea.
Abia la subiectul al III-lea, elevii putea să scrie și să argumenteze pe foaia de examen rezolvarea pe care ei o considerau corectă. Puteți să le revedeți AICI
Vă readucem aminte că simularea Evalării naționale 2023 a început luni, 20 martie. În mod evident, prima proba a fost cea de limba română. Examenul continuă marți, 21 martie, cu matematica, și se finalizează pe 29 martie când vor fi publicate rezultatele obținute de elev.
Evaluarea Națională 2023, adică examenul pe care îl vor susține toți elevii clasei a VIII-a va începe în 19 iunie. Și atunci testarea va debuta cu proba la Limba și literatura română.
FANATIK îți prezintă întreg calendarul, unul care conține toți pașii pe care elevii trebuie să-i facă pentru a se asigura că totul este în regulă și nu vor avea parte de surprize