News

Bac 2022 toamnă. Ce subiecte au picat la română, profilul uman și real

Start joc în Bacalaureat, sesiunea de toamnă, 2022. Totul despre subiectele la limba română, profilul uman și real. Află primul cum trebuia să rezolvi și nota la care să te aștepți
16.08.2022 | 06:30
Bac 2022 toamna Ce subiecte au picat la romana profilul uman si real
Bac 2022 toamnă. Subiecte pentru proba la limba și literatura română, profilul uman și real. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-08-2022
12:17

Subiectele la limba română - uman și real

Ministerul Educației a publicat, oficial, subiectele primite de elevii de clasa a XII-a, atât pentru cei de la real, cât și pentru cei de la uman. De asemenea, Ministerul Educației a publicat și baremul și rezolvarea acestor subiecte.

Subiect Uman Romana by Fanatik.ro on Scribd

Subiectul pentru profilul real a fost următorul:

Subiectu Real Romana by Fanatik.ro on Scribd


 

16-08-2022
11:05

Subiecte Bac 2022 - profilul real la limba română

Elevii care au terminat profilul real au dezvăluit care au fost subiectele primite pentru proba de limba și literatura română la Bac 2022, sesiunea de toamnă. Astfel, tinerii au primit o poezie scrisă de Agatha Grigorescu-Bacovia, anume ”Poezie sau destin”, precum și o poezie la alegere de Mihai Eminescu alături de un text argumentativ cu legătură directă la viața elevilor.

”A picat poezia lui Mihai Eminescu și am scris despre Luceafărul. La alt subiect am avut un text argumentativ în care să spunem dacă anumite evenimente din viața noastră ne dau anumite idei. A fost totul ok, cred că voi trece cu brio”, a declarat o tânără pentru ziarulunirea.ro.

Într-unul dintre subiecte, elevii au avut de realizat un eseu de 400 de cuvinte, cel puțin, prin care să prezinte ”particularitățile unui text poetic studiat”, care aparține lui Mihai Eminescu.

A venit momentul emoțiilor pentru toți candidații sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2022. Vorbim despre cei care nu au reușit să treacă de examenul maturității în urmă cu doar câteva luni, dar și cei care „au picat” în anii precedenți. Pentru toți, Ministerul Educației a pregătit un nou set de întrebări. E nevoie de curaj, dar și de pregătire suplimentară.

Model subiecte Bacalaureat 2022 toamnă la română

De altfel, examenul de Bacalaureat a făcut victime serioase în ultima perioadă. A devenit cât se poate de clar că simpla prezență nu este suficientă pentru a putea spera la o notă „de trecere”. Cine visează cu ochii deschiși la facultate trebuie să pună serios mâna pe carte. Subiectele probei de limba română nu au fost niciodată „o sperietoare”, dar au scos la iveală câteva carențe și „treceri cu vederea” din partea elevilor.

ADVERTISEMENT

Tocmai aceste mici sincope în învățătură au făcut diferența de fiecare dată între un candidat cu notă bună și unul nepregătit. Examenul maturității, pe care chiar și Regele Mihai l-a susținut, este de departe cel mai important și nu poate fi trecut la capitolul „și altele”. Este nevoie de o pregătire aparte, este nevoie de o lectură suplimentară dacă doriți o notă bună spre foarte bună.

Ministerul Educației a oferit AICI mai multe modele de subiecte pentru cei de la profilul uman sau real și pentru a sta liniștiți în timpul examenului vă recomandăm să nu treceți prin ele „pe repede înainte”. Nu vă grăbiți, aveți tot timpul din lume. Luați fiecare subiect în parte și încercați să-l rezolvați. Căutați rezolvarea scurtă, rezolvarea onestă care vă apropie de nota dorită.

ADVERTISEMENT

Nu uitați că fiecare subiect, indiferent că știți să-l rezolvați sau nu, trebuie început. Deși vorbim despre subiecte la limba română, o să vedeți că la final fiecare sutime ar putea să facă diferența între fericire sau încă un an de repetat materia.

Reguli pentru Bacalaureat 2022 toamnă, examenul la română

La fel ca la fiecare examen important, fie că vorbim despre Evaluare Națională sau despre sesiunea de toamnă a Bacalaureatului din 2022 trebuie să țineți cont de câteva reguli elementare dacă vreți să terminați cu bine. Testarea ar putea fi întreruptă brusc dacă încercați să vă abateți de la ele, să înșelați sau să păcăliți vigilența examinatorilor.

ADVERTISEMENT

În primul rând trebuie să știți că în sală nu aveți voie să intrați cu prea multe lucruri. Așadar, puteți să vă luați gândul de la sacoșe, genți, ghiozdane sau alte cele. De asemenea, evident că nici nu poate fi vorba despre telefoane, tablete, pagere sau alte dispozitive electronice care ar putea fi folosite pentru a copia.

Nu veniți nici cu căști audio, nu veți avea ce să faceți cu ele, examinatorii nu stau la discuție. Toți cei care sunt prinși cu aceste obiecte vor fi trimiși acasă și vor rata Bacalaureatul. Un alt lucru interzis este vorbitul între elevi.

ADVERTISEMENT

Candidații nu au voie să comunice între ei, să schimbe subiecte și nici să încerce să le copieze sau să le distribuie altora. De remarcat că elevii care refuză depozitarea celor de mai sus nu vor fi primiți în sala de examen. Ceea ce înseamnă automat că sesiunea de toamnă nu a fost trecută.

Calendar complet pentru Bac 2022, sesiunea de toamnă

Înscrierea candidaților a avut loc în săptămâna 18 – 25 iulie. S-au putut prezenta atât cei din anii anteriori, cât și cei care n-au luat bacalaureatul în vară sau au avut de dat corigențe. Prima probă adevărată are loc pe 16 august atunci când elevii vor fi examinați la limba și literatura română, proba scrisă.

O zi mai târziu, mai exact pe 17 august, urmează proba obligatorie a profilului, de asemenea un examen scris. Pe 18 august, candidații au tot examen scris, dar vorbim despre proba la alegere a profilului și specializării.

Ziua următoare, 19 august, este dedicată celor care dau testare la limba și literatura maternă. Urmează apoi câteva ore de respiro, câteva ore în care elevii se pot pune la punct pentru probele teoretice. Mai ales că pe 22 și 23 august vor fi evaluați la competențele lingvistice de comunicare orală în limba română. Urmează evaluarea pentru competențe în limba maternă.

Pe 25 august vor fi testate competențele digitale pentru ca pe 26 și 29 august elevii să fie testați la competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Abia pe 31 august vor fi afișate rezultatele la probele scrise. Lucrul acesta se va întâmpla până la ora 12.00 pentru ca următoarele șase ore să fie destinate depunerii contestațiilor. În primele două zile ale lunii septembrie vor fi rezolvate acestea, în timp ce pe 3 septembrie vor fi afișate rezultatele finale. Rămâne de văzut ce schimbări va aduce Bacalaureatul în viitor, când ar putea exista o singură probă.

ADVERTISEMENT