News

Subiecte Română Bacalaureat 2019. Ce le-a picat elevilor la prima probă scrisă de la examenul maturității

01.07.2019 | 09:27
Subiecte Romana Bacalaureat 2019 Ce lea picat elevilor la prima proba scrisa de la examenul maturitatii

Subiectele la Română de la examenul de Bacalaureat în 2019 apar astăzi, în jurul orei 10, după ce elevii se vor afla deja în bănci pentru a răspunde cerințelor. Proba scrisă la limba și literatura română este prima din cadrul examenului maturității, iar subiectele sunt diferențiate pentru elevii de la fiologie și cei de la real.

Subiecte Română Bacalaureat 2019: Ce a picat la subiectul al treilea

UPDATE, 10:51 Cei de la profilul uman au avut la  subiectul al treilea de ales între Tudor Arghezi și Ion Barbu. Și lor le-a căzut tot poezia la examenul din acest an.

UPDATE, 10:46 Cei de la profilul real/ tehnologic au primit un text din Costache Negruzzi pe baza căruia trebuie să rezolve anumite cerințe. La subiectul al treilea, cel care aduce cele mai multe emoții, elevii trebuie să scrie un eseu de 400 de cuvinte pentru a arăta că un text, de la George Bacovia sau Lucian Blaga, aparține genului liric.

UPDATE, 10:30 Probele scrise vor continua cu cea la limba maternă, mâine, cea la disciplina obligatorie a profilului și proba la alegere, în fiecare zi, până joi. Rezultatele se vor afișa luni, 8 iulie 2019.

UPDATE, 09:25 Elevii au început examenul scris la ora 9, când subiectele au ajuns deja pe mese. VEZI AICI MODELELE de subiecte la limba și literatura română

UPDATE, 08:50 Toți elevii sunt deja în clase. Accesul în unitățile școlare s-a făcut în jurul orei 8 și 30 de minute pe baza actului de identitate.

Examenul de Bacalaureat a debutat pe 3 iunie cu proba orală la română și a continuat în zilele de 7, 10 și 11 iunie cu competențele digitale, În zilele de 12 și 13 iunie a avut loc ultima probă orală, cea la o limbă străină, cu două săptămâni înainte de începerea probelor scrise. La aceste evaluări premergătoare examenelor scrise, elevii au fost notați cu nivelul de competență obținut și nu cu note, nivelul experimentat fiind cel mai bun pe care un licean îl putea obține.

Elevii de liceu au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor scrise, însă în ce constă acestea? După cum am precizat, cei care au absolvit la profilul uman vor primi subiecte mai grele, apropiate nivelului de studii, față de cei de la real, care vor primi subiecte mai grele la disciplinele reale (matematică, fizică etc).

Proba orală la limba română a avut loc pe 3 iunie 2019. Sursa foto: Click.ro

Cum arată subiectele de la română, în general

Subiectele de la română din cadrul examenului de Bacalaureat sunt trei la număr. La subiectul I elevilor li se dă un text la prima vedere, în baza căruia trebuie să răspundă la anumite cerințe. Cerințele sunt în general legate de text, acesta fiind cel mai simplu subiect dintre cele trei. La al doilea subiect, elevii primesc un alt text la prima vedere după care trebuie să formuleze fie perspectiva narativă a autorului, fie să argumenteze anumite lucruri. Fiecare din cele 100 de variante are o altă cerință legată de textul de la subiectul al II-lea.

În final, la subiectul al treilea, liceenii trebuie să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile ale unei anumite opere literare din cele studiate pe parcursul celor patru ani. La partea a treia a examenului de Bacalaureat, elevii trebuie să deslușească tainele unei opere din genul epic/ dramatic (baladă, basm, nuvelă, comedie, roman interbelic-postbelic, comedia, drama etc.) sau ale unei opere lirice (aici intră curentele poetice din care amintim simbolismul bacovian, romantismul eminescian etc).

Mâine, 2 iulie, se va desfășura examenul scris la limba și literatura maternă, iar aici intră sârba, croata, maghiara, italiana, slovaca, ucraineana, rroma, germana și turca printre altele. Primele rezultate ale Bacalaureatului vor fi afișate pe 8 iulie, până în ora 12:00, pe edu.ro.

 

„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat...
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat la bani
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și...
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și spălare de bani. Ar fi cerut sute de mii de euro pentru a rezolva probleme în justiție
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă