News

Subiecte Română Bacalaureat 2020. Ce le-a picat elevilor la real și uman. Live Update

22.06.2020 | 11:13
Subiecte Romana Bacalaureat 2020 Ce lea picat elevilor la real si uman Live Update
Când începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2020. Calendar BAC 2020 toamnă. Sursa foto: Inquam/George Călin
ADVERTISEMENT

Subiecte Română Bacalaureat 2020. Luni, 22 iunie, absolvenții claselor a 12-a din România au luat parte la proba scrisă de Limba și literatura română.

Update ora 10: 45. Elevii de clasa a XII-a au avut de rezolvat trei subiecte la proba de Limba şi literatura română. La profilul real, aceştia au primit la subiectul I un fragment din textul “Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Banu. La subpunctul A, au avut de răspuns la mai multe întrebări cu privire la textul dat, iar la subpunctul B li

ADVERTISEMENT

s-a cerut să redacteze un text de 150 de cuvinte tot cu plecare de la fragmentul primit.

La cel de-al II-lea subiect, elevii au avut de prezentat perspectiva narativă din textul “Arhanghelii”, de Ion Agârbiceanu.

La al III-lea subiect, absolvenţii de clasa a XII-a au trebuit să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unei comedii studiate.

ADVERTISEMENT

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a la Limba şi literatura română, profil Real

La profilul uman, elevii au primit următoarele subiecte:

Subiecte la limba şi literatura română, profil uman - pag.1
Subiecte la limba şi literatura română, profil uman – pag.1
Subiecte la limba şi literatura română, profil uman
Subiecte la limba şi literatura română, profil uman – pag. 2

 

Update ora 10:00. Absolvenții claselor a 12-a au primit deja subiectele la limba Română. Elevii mai au la dispoziție doar 2 ore pentru a le rezolva.

Update ora 09:00. Emoțiile sunt din ce în ce mai mari. A început examenul de Bacalureat 2020. În scurt timp vor fi făcute publicele subiectele la Limba și literatura Română, real și uman, la BAC 2020.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 17 iunie, a fost ultima zi dedicată echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale în cadrul examenului de Bacalaureat 2020.

A fost ultimul hop înainte de prima probă scrisă, limba și literatura română, care este programată luni, 22 iunie.

ADVERTISEMENT

Bacalaureat 2020. Care au fost subiectele la Limba Română

Subiectele la Limba și literatura Română de la examenul de Bacalaureat în 2020 vor fi făcute publice luni, în jurul orei 10, după ce elevii se vor afla deja în bănci pentru a răspunde cerințelor.

Această probă scrisă la limba și literatura română este prima din cadrul examenului maturității, iar subiectele sunt diferențiate pentru elevii de la filologie și cei de la real.

Pentru prima zi a examenului, elevii înscriși trebuie să fie în clase între 7:30 și, cel mai târziu, ora 8:30. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore și începe la ora 9:00.

Elevii de liceu au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor scrise. Cei care au absolvit la profilul uman vor primi subiecte mai grele, apropiate nivelului de studii, față de cei de la real, care vor primi subiecte mai grele la disciplinele reale (matematică, fizică etc).

Prima sesiune a Bacalaureatului din 2020 a început, joi, 11 iunie, cu etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de clasa a XII-a. Potrivit calendarului oficial stabilit de ministerul Educației și Cercetării, această etapa a durat până pe data de 17 iunie. Echivalarea a înlocuit probele orale de competențe.

Și în 2020, subiectele la Limba română sunt alcătuite de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția din subordinea Ministerului Educației care realizează subiectele tuturor examenelor naționale.

Pentru acest examen, unul special în contextul pandemiei de coronavirus, subiectele de la Bacalaureat nu vor conține subiecte din materia din al doilea semestru.

Bacalaureatul va fi promovat de elevii care vor îndeplini următoarele condiții, cumulate:

  •  să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
  •  să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  •  să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise

Calendarul pentru Bacalaureat 2020: 

    • 3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților
    • 11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
    • 22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
    • 23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
    • 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
    • 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă
    • 30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00
    • 30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
    • 1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
    • 1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale

În contextul epidemiei de Covid-19, ministrul Educației și Cercetării, a aprobat ordinul privind organizarea sesiunii speciale de Bacalaureat pentru absolvenții care nu vor putea participa la prima sesiune, în vederea asigurării egalității de șanse.

La aceste sesiuni speciale vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

Bacalaureat 2020, o sesiune deosebită de cele din anii trecuți

În 2020, examenul de Bacalaureat va fi organizat cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, care vor purta obligatoriu mască, respectând toate măsurile de distanțare socială.

Pentru examenul național de Bacalaureat 2020, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.

Ce le-a picat elevilor la Bacalaureat la proba scrisă de la Limba Română în 2019

În 2019, cele două profile, real și uman, au primit la prima parte un text la prima vedere, de George Panu, din care au avut de rezolvat mai multe cerințe.

Cei de la profilul uman au avut la subiectul al treilea de ales între Tudor Arghezi și Ion Barbu.  La profilul real/ tehnologic, elevii au primit un text din Costache Negruzzi pe baza căruia trebuie să rezolve anumite cerințe.

La subiectul al treilea, cel care aduce cele mai multe emoții, elevii au trebuit să scrie un eseu de 400 de cuvinte pentru a arăta că un text, de la George Bacovia sau Lucian Blaga, aparține genului liric.

ADVERTISEMENT