News

Subiecte Română Bacalaureat 2024. Ce le-a picat elevilor la real și uman la BAC 2024. Eseu despre o nuvelă studiată la subiectul III. Update

Subiecte Română Bacalaureat 2024, ce le-a picat elevilor. Actualizare în timp real de la examenul de BAC 2024 din acest an.
01.07.2024 | 15:04
Subiecte Romana Bacalaureat 2024 Ce lea picat elevilor la real si uman la BAC 2024 Eseu despre o nuvela studiata la subiectul III Update
Subiectele care au picat la examenul de limba română de la Bacalaureat 2024. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Subiecte Română Bacalaureat 2024. Emoții pentru absolvenții de clasa a XII-a, care încep probele scrise la BAC, luni, 1 iulie. FANATIK va transmite cele mai importante informații privind desfășurarea examenului de maturitate.

UPDATE, ora 15:00. Subiectele primite de elevi la proba de limba română de la Bacalaureat 2024, conform Edu.ro

La ora 15.00, ca în fiecare an, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba scrisă de limba și literatură română a examenului de Bacalaureat 2024. Cele 2 variante, alături de baremul fiecăruia în parte, pot fi analizate și descărcate mai jos:

ADVERTISEMENT

BAC 2024, limba română – profilul uman, subiecte:

BAC 2024, limba română – profilul uman, barem:

BAC 2024, limba română – profilul real, subiecte:

BAC 2024, limba română – profilul real, barem:

UPDATE, ora 12:00. Stop joc: proba scrisă la limba română s-a încheiat

La ora 12.00, cei peste 130.000 de elevi care au participat la proba scrisă de limba și literatura română de la Bacalaureat 2024 au ieșit din săli. Tinerii au avut 3 ore la dispoziție pentru a arăta ce au învățat.

Reamintim că, în acest an, a picat varianta cu numărul 2, la real și uman. Deja, la sesiunea din iulie s-au raportat și incidente grave, care s-au lăsat cu anchete. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 11:35. Subiectele de la română, la uman. Caracterizare de personaj la partea III

La fel ca în anii anteriori, primele două subiecte de examen de la proba scrisă de limba și literatura română de la Bacalaureat 2024 au fost similare. Diferit a fost subiectul III.

Astfel, dacă la ”real” elevii au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei nuvele studiate, la ”uman” candidații au avut de făcut o caracterizare de personaj, tot dintr-o nuvelă studiată.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 10:30. Urmează să vedem subiectele de la profilul uman

La nici o oră de la startul probei scrise de la limba română am văzut ce au primit elevii la profilul real. În scurt timp, vom publica și cerințele primite la ”uman”.

E important de precizat că subiectele de la examenele din cadrul Bacalaureatului sunt diferențiate, în funcție de profilul claselor de liceu absolvite de candidați. Anii trecuți, cerințele au fost identice la primele două subiecte pentru cele două filiere. A fost diferit subiectul al III-lea.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 9:55. Subiectele de la română, real: eseu despre o nuvelă studiată la subiectul III

La Subiectul I de la proba scrisă de limba și literatura română de la BAC 2024, elevii au primit un text Gabriel Dimisianu. Pe baza acestuia au avut de rezolvat mai multe cerințe. Apoi, la Subiectul al II-lea, tinerii au avut de prezentat rolul notaților autorului într-un text de piesă de teatru de Gh. Ciprian.

Subiectul III, cel mai așteptat de elevi, a constat într-un eseu de 400 de cuvinte având la bază o nuvelă studiată în anii de liceu. Așadar, o cerință accesibilă pentru candidați. Imediat vom vedea ce au primit elevii de la profilul uman. La profilul real, nuvela studiată, care era inclusă în programul pentru BAC 2024, a fost ”Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

UPDATE, ora 9:40. Au apărut subiectele la română

Așa cum v-am promis, subiectele la limba română au apărut deja în spațiul public. Iată, mai jos, ce au avut de rezolvat elevii la real. Candidații au primit varianta 2 de examen.

subiecte română
Subiecte română – Bacalaureat 2024. Sursa foto: Știrile ProTV

În scurt timp vom reveni cu subiectele pe care le-au primit elevii la uman. De asemenea, vom prezenta exact cerințele de examen și baremul de corectare.

UPDATE, ora 9:20. Subiectele la română, publicate în curând

Avem subiectele la proba scrisă de limba și literatura română de la Bacalaureat 2024. În acest moment, acestea sunt copiate și analizate de colegii noștri din departamentul Educație.

Ceea ce vă putem spune este faptul că elevii bine pregătiți nu trebuie să întâmpine nicio dificultate în a rezolva cerințele. Imediat vom publica ceea ce au avut de rezolvat candidații la real și uman.

UPDATE, ora 9:00. Start examen. A început proba scrisă la limba și literatura română de la Bacalaureat 2024

E timpul ca elevii să uite de toate emoțiile și să se concentreze pe ceea ce au învățat, asta pentru că proba scrisă la limba și literatura română a început. Din acest moment, elevii au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva cerințele.

Timpul este unul suficient, astfel că un elev bine pregătit nu ar trebui să aibă probleme. Important este să se fie atent, să citească atent textul și, bineînțeles, că nu comită greșeli.

UPDATE, ora 8:30. Elevii ar trebui să fie în săli. Nimeni nu mai poate intra acum

Elevii care susțin proba scrisă la limba română, luni, au putut intra în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Din acest moment, gata, ușile s-au închis. Cine nu a ajuns, poate reveni, dar la sesiunea din toamnă.

Din acest moment, emoțiile ating cote maxime, în așteptarea subiectelor de examen. Acestea sunt deja trimise către toate centrele de examen din țară. Vi le vom prezent și pe FANATIK în cursul zilei.

UPDATE, ora 8:05. Ultima jumătate de oră până când elevii mai pot intra în săli

Sperăm că ați ajuns deja în zona unităților de învățământ unde se susține proba scrisă la limba și literatura română. E important, pentru că la 8.30 e deadline-ul.

Nu uitați! Este strict interzis să aduceți lucruri precum ghiozdane, rucsacuri, poșete, telefoane, materiale de inspirație (manuale, notițe, ciorne), dicționare sau calculatoare.

Sunt permise doar doar buletinul sau cartea de identitate, materiale de scris precum pix albastru, creion, radieră și riglă transparentă. Mai puteți avea o sticlă de apă transparentă, fără etichetă.

UPDATE, ora 7:45. Căpitanul României, Nicolae Stanciu, mesaj pentru tinerii care susțin Bacalaureatul

Duminică, din Germania, căpitanul tricolorilor, Nicolae Stanciu, a transmis un mesaj de încurajare pentru tinerii care vor susţine, luni, probele scrise din sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului.

Pentru o parte din tinerii noştri suporteri, urmează cel mai important examen de până acum: Bacalureatul. Aşa că vă urăm mult succes, să fiţi inspiraţi şi să luaţi note cât mai mari”, a spus Stanciu. Reamintim că, înaintea probelor de la Evaluarea Naţională, elevii au primit mesaj de încurajare din partea mijlocaşului Răzvan Marin.

UPDATE, ora 7.15. Ultimele emoții pentru cei peste 130.000 de elevi care susțin BAC-ul

Peste mai puțin de două ore, cei circa 134.000 de elevi care au terminat liceul în acest an se pregătesc să intre în ”focurile” probelor scrise. Luni, ei ajung în sălile de examen pentru proba la limba și literatura română.

Pe parcursul acestei zile, pe FANATIK.ro, veți afla toate detaliile care contează în legătură cu această probă: desfășurarea examenului, regulament, posibile incidente și, cel mai important, veți afla ce subiecte au avut de rezolvat tinerii. Acum, cel mai important e să ajungeți la timp în clase.

Ce subiecte au primit de elevi la limba română la Bacalaureat 2024

Elevii care au terminat liceul susțin examenul de Bacalaureat în perioada 17 iunie – 5 iulie. Mai exact, în intervalul 17 – 27 iunie, candidații au avut probele orale și de competențe. Vorbim de cele la limba română, o limbă străină și competențe digitale.

După această etapă, absolvenții de liceu susțin trei probe scrise la BAC. Prima dintre acestea este cea la Limba și Literatura Română (pentru toate specializările), continuând cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie. A treia este cea la alegere, care depinde de profil și specializare: Fizică, Chimie organică, Chimie anorganică, Biologie vegetală și animală, Anatomie, Informatică, Geografie, Economie, Filosofie, Psihologie, Logică sau Sociologie.

Astfel, luni, 1 iulie, sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 continuă cu prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română. Imediat ce subiectele vor fi publicate de Ministerul Educației, FANATIK va transmite care sunt acestea și baremul de corectare.

Subiectele la română de la simularea Bacalaureatului 2024. Ce au avut de rezolvat elevii din clasa a 12-a

În luna martie, elevii au susținut simularea Bacalaureatului 2024. Ei au avut de rezolvat aceleași cerințe la primele două subiecte, cel de-al treilea fiind diferit în funcție de specializarea fiecărui candidat.

La primul subiect, absolvenții de liceu au avut de parcurs mai multe exerciții pe baza unui text la prima vedere, „Metropole”, de Liviu Rebreanu. La cel de-al doilea subiect, elevii au prezentat, în cel puțin 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului George Mihail-Zamfirescu în textul „Domnișoara Nastasia”.

Așa cum precizam, al treilea subiect a fost diferit. În cazul candidaților de la profilul uman a fost vorba despre o poezie a lui Ion Barbu, pe baza căreia au avut de făcut un eseu. Cei de la profilul real au prezentat particularitățile unui text poetic scris de Lucian Blaga.

Notele obținute la simulare nu sunt trecute în catalog. Asta se poate întâmpla doar dacă elevul sau părinții solicită acest lucru. De asemenea, rezultatele de la simulări nu pot fi contestate de candidați.

Ce subiecte la română au picat la BAC anul trecut. Ministerul Educației a publicat modele de la bacalaureat

Anul trecut, absolvenții de liceu au trecut mai devreme prin emoțiile examenului maturității, proba scrisă la Limba și Literatura Română având loc pe 26 iunie 2023.

La subiectul al III-lea, elevii de la profilul uman au avut caracterizarea unui personaj dintr-un text studiat, aparținând lui Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu.

Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil uman
Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil uman
Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil uman
Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil uman

La profilul real, la subiectul al III-lea cerința a fost de a prezenta particularitățile unui text narativ care apaține autorilor menționați anterior, Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil real
Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil real
Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil real
Subiecte bac 2023 la Limba Română, profil real

Cum se rezolvă subiectele la română la Bacalaureat 2024. Baremul explicat de Ministerului Educației

După ce vor apărea subiectele la Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, Ministerul Educației va publica baremul de corectare și modalitatea de rezolvare a cerințelor, așa cum se întâmplă în fiecare an.

De altfel, pentru a se pregăti, elevii au avut la dispoziție modele de subiecte. În acest fel ei și-au putut testa cunoștințele și s-au familiarizat cu subiectele specifice acestei materii, care ar putea pica la examen.

Ministerul Educației a explicat baremul de corectare și evaluare, candidații fiind informați cum se va puncta fiecare cerință rezolvată. Aceste informații pot fi consultate AICI.

Regulament Bacalaureat 2024. Condiții de intrare în sală, ce au voie să facă elevii și ce este strict interzis

Elevii au de respectat o serie de reguli încă de când vor intra în sala de examen. În primul rând, candidaților nu le este permis să aibă asupra lor ghiozdane, genți, manuale sau notițe, evitând astfel tentativele de fraudare a examenului.

Nici telefoanele mobile, căștile audio ori orice alt tip de dispozitiv electronic nu sunt permise. Dacă sunt prinși cu astfel de obiecte, elevii sunt automat eliminați de la Bac.

„Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.”, arată Ministerul Educației, prin ordinul 6.156/31.08.2023.

Cei care vor preda foile de examen înainte de expirarea timpului maxim vor părăsi sala de clasă, însă nu vor primi subiectele.

Calendar Bacalaureat 2024. Sesiunea de BAC iunie-iulie

Așa cum am menționat în rândurile anterioare, sesiunea de BAC iunie-iulie se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial. Înscrierea în prima sesiune a avut loc între 3 și 7 iunie.

 • „17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 20 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
 • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale”, se arată în calendarul oficial pentru sesiunea de BAC iunie-iulie.

Calendar BAC 2024. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Când încep, de fapt, înscrierile

Absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze examenul maturității în prima sesiune, au posibilitatea de a se înscrie în cea de-a doua, în perioada 15 – 22 iulie.

Evaluarea competențelor va avea lor între 9 – 14 august 2024. Concret, pe 8 și 9 august sunt așteptați la evaluarea competențelor lingvistice la limba română (prob A- orală).

Pe 9 august va avea loc evaluarea compențelor în limba maternă (proba B- orală). La data de 12 august vor fi susținute competențele digitale (proba D), iar pe 13 și 14 august au loc competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Probele scrise vor debuta pe 19 august cu cea la Limba și Literatura Română, fiind urmată de cea obligatorie a profilului pe 20 august. La o zi distanță, pe 21 august se va susține proba la alegere a profilului și specializării.

 • „26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
 • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
 • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale”
ADVERTISEMENT
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului:...
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului: „Bun venit!”
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se...
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Tânără ucisă de urs în Bucegi. Ciolacu anunţă sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei:...
Tânără ucisă de urs în Bucegi. Ciolacu anunţă sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei: "Nu va fi dat liber la împuşcat urşii"
Fiul cel mare al lui Ion Țiriac, apariție impecabilă la 47 de ani!...
Fiul cel mare al lui Ion Țiriac, apariție impecabilă la 47 de ani! Milionarul român, pe modelul James Bond
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
DOLIU ÎN BOXUL ROMÂNESC! A murit UN MARE CAMPION
DOLIU ÎN BOXUL ROMÂNESC! A murit UN MARE CAMPION
Ea este tânăra ucisă de urs la Bușteni. Avea tot viitorul în față....
Ea este tânăra ucisă de urs la Bușteni. Avea tot viitorul în față. Tocmai ce absolvise liceul
Noi vești cruciale pentru șoferi. Ce cale va lua ordonanța cu cântec
Noi vești cruciale pentru șoferi. Ce cale va lua ordonanța cu cântec
Semnul DIVIN trimis de Rona Hartner surorii sale. S-a întâmplat în zi sfântă....
Semnul DIVIN trimis de Rona Hartner surorii sale. S-a întâmplat în zi sfântă. ''Din pământ, ca din nimic, a apărut o doamnă, care ne-a întrebat asta''. Continuarea te lasă fără cuvinte!
Liceul unde toți cei 23 de candidați la BAC au picat examenul. Numărul...
Liceul unde toți cei 23 de candidați la BAC au picat examenul. Numărul unităților de învățământ cu promovabilitate zero
Irina Margareta Nistor a dat verdictul! Cine este cel mai bun actor român:...
Irina Margareta Nistor a dat verdictul! Cine este cel mai bun actor român: „Ne-a adus beneficii de imagine”