Subiecte Română Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Elevii care nu au reușit să treacă de examenul maturității în prima sesiune sau în anii trecuți, au mai primit o șansă pentru sesiunea din toamnă. Liceenii au început cu prima probă la limba română. FANATIK va transmite în timp real toate detaliile importante privind desfășurarea examenului.
După ora 15.00, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba de limba și literatură română a examenului de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Cele 2 variante, alături de baremul fiecăruia în parte, pot fi descărcate mai jos:
BAC 2024, sesiunea de toamnă, limba română – profilul uman, subiecte:
BAC 2024, sesiunea de toamnă, limba română – profilul uman, barem:
BAC 2024, sesiunea de toamnă, limba română – profilul real, subiecte:
BAC 2024, sesiunea de toamnă, limba română – profilul real, barem:
În mediul online au apărut imagini cu subiectele de la profilul real, iar la subiectul III candidaților li se cere să redacteze un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia. Subiectele au fost publicate de stirileprotv.ro.
Elevii au început la ora 09:00 examenul scris la limba și literatura română pentru Bacalaureat 2024. Copiii au la dispoziție 3 ore pentru a răspunde la cerințele examenului.
Intrarea în sălile de clasă la proba scrisă de limba română s-a făcut între orele 7.30 și 8.30. Imediat după depășirea acestui timp, ușile s-au închis, iar nimeni nu a mai putut intra și examenul a început.
Timpul acordat este conceput în așa fel încât un elev bine pregătit să se descurce fără dificultăți și să poată rezolva toate exerciții în orele alocate. Ca să poți trece cu brio, este esențială concentrarea și parcurgerea integrală a tuturor punctelor din cele trei subiecte și, desigur, trebuie evitate greșelile.
Echipa FANATIK va reveni în scurt timp cu subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în această sesiune. De asemenea, ulterior vă vom transmite cum a arătat exact examenul, dar și care este baremul de corectare.
Prima sesiune a Bacalaureatului nu a fost de succes pentru toți elevii care au terminat liceul. Mai exact, în intervalul 17 – 27 iunie, candidații au susținut probele orale și de competențe. Ulterior, pe 1 iulie au început și probele scrise, iar prima a fost cea la limba română.
Absolvenții trebuie să susțină trei examene scrise obligatorii. Așa cum vă spuneam anterior, prima este cea la Limba și Literatura Română pe care toate specializările o susțin. Cea de-a doua evaluare este și ea obligatorie pentru fiecare profil și poate fi dată la Matematică sau la Istorie.
A treia probă este pentru ambele specializări este la alegere. La profilul real sunt următoarele materii: Fizică, Chimie organică, Chimie anorganică, Biologie vegetală și animală, Anatomie, Informatică. Dacă vorbim de profilul uman, examenul poate fi dat la Geografie, Economie, Filosofie, Psihologie, Logică sau Sociologie.
Astfel, luni, 19 august iulie, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024, a început cu proba la Limba și Literatura Română. FANATIK va transmite în timp real toate informațiile legate de subiecte și barem de corectare, imediat ce Ministerul Educației va publica toate detaliile.
În prima sesiune a Bacalaureatului, anume sesiunea de vară, elevii au primit la primul subiect de la proba scrisă de limba și literatura română un text Gabriel Dimisianu. Pe acest text s-au formulat mai multe cerințe pe care elevii trebuiau să le rezolve. îî
La Subiectul al II-lea, absolvenții trebuiau să scrie despre rolul notațiilor autorului într-un text de piesă de teatru de Gh. Ciprian.
Subiectul III, trebuia rezolvat cu un eseu de 400 de cuvinte având la bază o nuvelă studiată. La profilul uman, au trebuit să scrie despre particularități de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată, iar la profilul real despre particularități ale unei nuvele studiate.
Imediat ce vor deveni disponibile și subiectele la Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, Ministerului Educației publică baremul de corectare pe site-ul său la ora 15:00.
În pregătirea acestui examen, elevii au avut la dispoziție modele de subiecte de la sesiune de simulare, dar și pe cele care s-au dat în anii precedenți, plus alte modele. În acest fel ei au putut exersa cum pot rezolva cât mai bine cerințele și s-au familiarizat cu subiectele specifice.
Ministerul Educației a explicat cum se puteau rezolva toate cerințele celor trei subiecte, precum și punctarea care se face pentru fiecare exercițiu în parte, iar baremul de corectare și evaluare poate fi consultat AICI.
Pentru a putea intra în sala de examen, elevii au de respectat o serie de reguli stricte. Candidații nu pot avea asupra lor ghiozdane, genți, manuale sau notițe, pentru a se evita tentativele de fraudare a examenului.
Desigur că și cu telefoanele mobile, căștile audio ori orice alt tip de dispozitiv electronic este strict interzis. În caz că sunt descoperiți cu astfel de obiecte, elevii sunt scoși imediat din sala de examen și eliminați din BAC.
„Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, arată Ministerul Educației, prin ordinul 6.156/31.08.2023.
Elevii care termină de rezolvat subiectele înainte de expirarea timpului maxim vor pleca din sala de clasă. Chiar și așa nu vor putea primi subiectele.
Candidații care nu au promovat primele probe din sesiunea iunie – iulie își mai încearcă norocul în această sesiune de toamnă. Primele evaluări au început cu evaluarea competențelor lingvistice la limba română. Probele scrise debutează cu data de 19 august.
Iată calendarul Bacalaureatului din sesiunea de toamnă 2024: