News

Subiecte română Evaluarea Națională 2019. Care sunt subiectele care au picat la examenul de limba și literatura română

18.06.2019 | 10:13
Subiecte romana Evaluarea Nationala 2019 Care sunt subiectele care au picat la examenul de limba si literatura romana
Subiecte română Evaluarea Națională 2019. Ce le-a picat elevilor de clasa a VIII-a. Sursa foto: DCNews

Ce subiecte au picat la română la Evaluarea Națională 2019? Elevii de clasa a VIII-a au aflat care sunt cerințele pe care trebuie să le rezolve în cele 120 de minute alocate pentru parcugerea foii de examen în prima probă scrisă la Capacitate. Peste 154.000 de elevi din România susțin primul examen important, cel al finalizării clasei a VIII-a, în vederea admiterii la liceu.

Subiecte română Evaluarea Națională 2019. Cerințele de pe foaia de examen

Prima probă scrisă la Evaluarea Națională este cea la limba și literatura română. Examenele celor din clasa a VIII-a au început astăzi, 18 iunie, de la ora 09:00. Elevii au intrat în sală la ora 8 și 30 de minute, iar examenul se încheie în jurul orei 11, căci sunt alocate 2 ore pentru rezolvarea cerințelor.

Și acest examen este monitorizat audio și video pentru a se evita orice tip de fraudare a evaluării. Elevii primesc două subiecte mari cu mai multe puncte. Cele două texte la prima vedere trebuie analizate din punct de vedere gramatical și, în unele cazuri, comentate. Elevii au și o parte creativă la acest examen, căci nu lipsesc compunerile, de obicei la primul subiect.

 

Sursa foto: Adevărul.ro
Sursa foto: Adevărul.ro

Ce conțin cele două subiecte de la proba la limba și literatura română de la Evaluare

Simularea la Evaluarea Națională la limba și literatura română a avut loc în luna martie a acestui an. La simulare elevii s-au plâns de subiectele primite, însă se știe că de obicei simulările se fac cu subiecte cu un grad mai ridicat de dificultate tocmai pentru ca absolvenții să fie foarte bine pregătiți pentru examenul oficial.

La punctul A de la primul subiect, elevii trebuie să răspundă la anumite cerințe legate de textul dat la prima vedere. Trebuie să explice în general rolul cratimei din anumite construcții lexicale, al virgulei sau anumite funcții sinctactice. La punctul B, la subiectul I, compunerea este una literată, iar la subiectul al II-lea este o compunere liberă.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, este mesajul transmis de Ministerul Educației Naționale.

Următorul examen scris va fi cel la matematică, joi, 20 iunie 2019. Examenul de limbă maternă, pentru minoritățile etnice, se va susține vineri, 21 iunie 2019. Primele rezultate ale examenului de capacitate se vor afișa pe 25 iunie, iar rezultatele finale vor fi cunoscute elevilor pe 29 iunie, sâmbătă, după rezolvarea eventualelor contestații depuse de absolvenții clasei a VIII-a.