News

Subiectele de la română au apărut în spațiul public chiar în timpul examenului. S-a deschis o anchetă

Subiectele de la Evaluarea Națională din Maramureș au fost trimise către părinți și în spațiul public în timpul examenului. Inspectorat Școlar a deschis o anchetă
25.06.2024 | 13:17
Subiectele de la romana au aparut in spatiul public chiar in timpul examenului Sa deschis o ancheta
Cum au ajuns în spațiul public subiectele de la Evaluarea Națională în Maramureș. Inspectoratul școlar anchetează acest caz. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Informațiile despre subiectele de la proba de Evaluare Națională au fost divulgate din centrul de examen „Maramureș 3586”, conform variantelor publicate pe diverse platforme de știri atât centrale, cât și locale.

Subiectele la limba română, divulgate în spațiul public

Acestea au apărut imediat după ora 9:00, momentul începerii probei scrise la Limba și literatura română, în timp ce peste 160.000 de elevi se aflau deja în sălile de examen.

ADVERTISEMENT

Mihai Pop, inspectorul școlar general de Maramureș, a declarat pentru Edupedu.ro că vor sesiza poliția, considerând acest incident drept o infracțiune: „Vom sesiza poliția, este caz penal”. 

Școala din Baia Mare, unde a avut loc scurgerea subiectelor, a fost identificată ca fiind centrul de unde au fost inițial obținute și distribuite subiectele pe diverse grupuri de părinți și aplicații de socializare, potrivit informațiilor oferite de Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Ce le-a picat elevilor de clasa a VIII-a

Examenul de limba română s-a încheiat la ora 11:00, iar ultimii elevi au părăsit sălile de examen. Probabil că EDU.ro va publica baremul de corectare după ora 15:00. Subiectele complete pot fi consultate AICI.

Subiectele au fost disponibile online încă din timpul examenului, permițând tuturor să le analizeze mai atent. Circula deja un mesaj viral pe internet conform căruia elevii de clasa a VIII-a ar fi primit la subiectul II caracterizarea unui personaj din „Cireșarii” de Constantin Chiriță.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, această informație nu a fost confirmată oficial și a fost răspândită rapid prin grupurile de părinți de pe rețelele de socializare.

Un fost ministru al educației cere ca subiectele să nu mai fie pentru „tocit”

Monica Anisie, fost ministru al educației,  vrea ca subiectele pentru Evaluarea Națională sau chiar pentru Bacalaureat să fie concepute mai mult să încurajeze creativitatea elevilor și nu tocitul.

ADVERTISEMENT

„Suntem în 2024! Sper că dispară de tot din sistemul de educaţie românesc aceste tipuri de subiecte care încurajează reproducerea de şabloane! Trebuie să dăm cu adevărat şansă copiilor să arate ceea ce pot Am încredere în colegii mei din grupurile de lucru pentru realizarea subiectelor că vor ţine cont de acest lucru”, a scris Anisie pe Facebook.

ADVERTISEMENT