News

Substanță cancerigenă, descoperită în câteva sortimente de înghetață. Loturile contaminate sunt retrase de pe piață

Producătorul de înghețată Mars a anunțat că retrage de pe piață câteva loturi de înghețată deoarece au fost contaminate cu oxid de etilenă, o substanță cu potențial cancerigen,
17.07.2021 | 19:11
Substanță cancerigenă, descoperită în câteva sortimente de înghetață. Loturile contaminate sunt retrase de pe piață
Oxidul de etilenă, un pesticid periculos, a fost identificat în mai multe sortimente de înghețată/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Unele loturi de înghețată comercializată sub mărcile Bounty, Snickers și Twix au fost retrase de pe piață de către compania producătoare Mars, măsura vizând atât înghețată comercializată individual, cât și pe cea vândută în cutii de câte șase bucăți, informează News.ro.

Motivul retragerii este contaminarea cu oxid de etilenă într-un grad mai mare decât cel permis de către legislația europeană.

ADVERTISEMENT

Producătorul de îngheţată Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi din îngheţată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers şi Twix, comercializată individual sau la cutie cu şase bucăţi, după ce în aceste produse s-a descoperit oxid de etilenă, o substanță cu potenţial cancerigen.

Oxidul de etilenă, un pesticid periculos

Mars recheamă din România produsele noastre de îngheţată menţionate mai jos. Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE”, se arată într-o comunicare a companiei, publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

ADVERTISEMENT

Preşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că în produsele vizate cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, dar „consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.

Pe site-ul Autorității sunt trecute toate loturile vizate de retragerea de pe piață, unele având ca dată de expirare chiar anul 2023.

Dacă aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să trimiteţi poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele şi prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail şi adresa dvs. poştală, la contactmars@mhmr.ro. Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilităţii şi codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informaţii sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitaţi rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteţi si o poză cu toate ambalajele produselor”, mai transmite compania Mars.

ADVERTISEMENT

Pesticidul a contaminat unul dintre aditivii pentru înghețată

În paralel cu mesajele companiei, ANSVSA face inspecții pentru a identifica loturile care încă mai sunt pe piață.„Identificarea loturilor a fost făcută, chiar acum colegii noştri sunt în teren pentru a identifica dacă mai există, iar în 24-48 de ore ele să nu mai existe pe piaţă, doar vreun consumator să aibă în congelator de acum o săptămână, o lună, şi de aceea a făcut publice atât noi cât şi producătorii care sunt acele loturi, să verifice dacă sunt din acele loturi să le distrugă sau să le ducă de unde le-au cumpărat”, a declarat şeful ANSVSA.

Potrivit antena3.ro, mai există o altă companie care are ca ingredient în produsele sale guma de caruba, acesta fiind de fapt ingredientul contamina cu oxidul de etilenă. Astfel, rețeaua de magazine Penny a anunțat că scoate de la vânzare „Unique”, înghețată cu arome de tiramisu și vanilie, și „Happy”, înghețată cu aromă de pepene galben, ambele sortimente fiind produse de Cicom SRL. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi nevoie de prezentarea bonului fiscal.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri