News

Substanță cancerigenă, descoperită în câteva sortimente de înghetață. Loturile contaminate sunt retrase de pe piață

Producătorul de înghețată Mars a anunțat că retrage de pe piață câteva loturi de înghețată deoarece au fost contaminate cu oxid de etilenă, o substanță cu potențial cancerigen,
17.07.2021 | 19:11
Substanta cancerigena descoperita in cateva sortimente de inghetata Loturile contaminate sunt retrase de pe piata
Oxidul de etilenă, un pesticid periculos, a fost identificat în mai multe sortimente de înghețată/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Unele loturi de înghețată comercializată sub mărcile Bounty, Snickers și Twix au fost retrase de pe piață de către compania producătoare Mars, măsura vizând atât înghețată comercializată individual, cât și pe cea vândută în cutii de câte șase bucăți, informează News.ro.

Motivul retragerii este contaminarea cu oxid de etilenă într-un grad mai mare decât cel permis de către legislația europeană.

ADVERTISEMENT

Producătorul de îngheţată Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi din îngheţată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers şi Twix, comercializată individual sau la cutie cu şase bucăţi, după ce în aceste produse s-a descoperit oxid de etilenă, o substanță cu potenţial cancerigen.

Oxidul de etilenă, un pesticid periculos

Mars recheamă din România produsele noastre de îngheţată menţionate mai jos. Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE”, se arată într-o comunicare a companiei, publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

ADVERTISEMENT

Preşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că în produsele vizate cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, dar „consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.

Pe site-ul Autorității sunt trecute toate loturile vizate de retragerea de pe piață, unele având ca dată de expirare chiar anul 2023.

ADVERTISEMENT

Dacă aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să trimiteţi poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele şi prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail şi adresa dvs. poştală, la contactmars@mhmr.ro. Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilităţii şi codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informaţii sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitaţi rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteţi si o poză cu toate ambalajele produselor”, mai transmite compania Mars.

Pesticidul a contaminat unul dintre aditivii pentru înghețată

În paralel cu mesajele companiei, ANSVSA face inspecții pentru a identifica loturile care încă mai sunt pe piață.„Identificarea loturilor a fost făcută, chiar acum colegii noştri sunt în teren pentru a identifica dacă mai există, iar în 24-48 de ore ele să nu mai existe pe piaţă, doar vreun consumator să aibă în congelator de acum o săptămână, o lună, şi de aceea a făcut publice atât noi cât şi producătorii care sunt acele loturi, să verifice dacă sunt din acele loturi să le distrugă sau să le ducă de unde le-au cumpărat”, a declarat şeful ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Potrivit antena3.ro, mai există o altă companie care are ca ingredient în produsele sale guma de caruba, acesta fiind de fapt ingredientul contamina cu oxidul de etilenă. Astfel, rețeaua de magazine Penny a anunțat că scoate de la vânzare „Unique”, înghețată cu arome de tiramisu și vanilie, și „Happy”, înghețată cu aromă de pepene galben, ambele sortimente fiind produse de Cicom SRL. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi nevoie de prezentarea bonului fiscal.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa...
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa arbitrei Cristina Trandafir
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume...
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume celebru
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână